Skip to Content

Waarom is buitenspelen gezond? – Een blog met uitleg

Van de week ging ik met dochterlief en twee vriendinnen een paar keer op pad. Ja we gingen zelfs naar het strand waar het dinsdag nog helemaal uitgestorven was. Veel kinderen zitten steeds meer binnen te spelen op hun telefoon, laptop of game device. Maar ze moeten juist naar buiten! Maar waarom is buitenspelen gezond?

Waarom is buitenspelen gezond?

Buitenspelen is gezond en erg belangrijk voor kinderen. Zeker in deze huidige periode waarin kinderen meer dan normaal achter beeldschermen worden gezet. Dat lijkt een restje te zijn uit de tijd dat we massaal binnen bleven. Kinderen blijven kinderen en hebben ook als ze spelen aandacht nodig. Krijgen ze dat niet van andere kinderen (of teveel) dan vragen ze de aandacht aan jou. Zo’n beeldscherm is heel verleidelijk. Maar denk aan de regel. 20 -20 -2. 20 minuten beeldscherm betekent 20 seconden wegkijken en 2 uur naar buiten.

Buitenspelen gezond voor je ogen

Ja 2 uur naar buiten! Dat lijkt veel, maar is zo voorbij kan ik je zeggen. Het is tevens heel belangrijk voor kinderen, met name voor de ogen. Bijziendheid ontstaat namelijk in de jeugd. De groei van het oog schiet door en kinderen hebben een bril of lenzen nodig. Het kan vele nare oogaandoeningen veroorzaken op latere leeftijd en dat wil je niet!

Bijziendheid is gedeeltelijk erfelijk bepaald, maar kan ook komen door een verkeerde levensstijl. Als je veel binnen zit, veel leest en/of achter beeldschermen zit heb je een verhoogd risico.

Buitenspelen gezond voor je weerstand

Maar waarom is buitenspelen gezond? Dat is niet alleen belangrijk voor je ogen, ook voor je weerstand. Tijdens het buitenspelen neemt je lichaam namelijk vitamine D op. Vitamine D zorgt voor stevige botten, tanden, spieren en weerstand! Het vermindert de kans op astma en allergieën.

We moeten dus elke dag 2 uur naar buiten, ook met slecht weer!

Fietsen – buitenspelen is gezond

buitenspelen in Corona tijd

Ga gezellig een eindje fietsen. Lichamelijke inspanning, verkeersborden en tekens op de weg oefenen, links en rechts, bomen tellen, kleuren van auto’s noemen, merken van auto’s, verkeerslichten en ga zo door. Er is zoveel te zien en te leren terwijl je op de fiets zit.

Speeltuintjes

buitenspelen in Corona tijd

Tijdens het fietsen kom je misschien wel allemaal verschillende speeltuintjes tegen. Als het er rustig is kun je overal even spelen gezellig. Dat is gelijk even een mooie afwisseling en terwijl jouw kind(eren) spelen kun jij misschien wel een snel een mailtje beantwoorden. Is het druk in de speeltuin, fiets dan vooral door naar de volgende! Maak plezier samen!

Park – buitenspelen is gezond!

Maak met je kinderen eens een stevige wandeling in het park en geef ze opdrachten. Laat ze bloemen ontdekken, iets van verschillende kleuren in de natuur. Of pak het maatschappelijk verantwoord aan en neem een vuilniszak mee en laat ze rommel oprapen in de natuur.
Misschien vinden jullie wel wat mooie schatten om een kijkdoos te maken daarna.

Heb je geen park in de buurt dan misschien wel een groot grasveld. Neem een bal mee en ga balletje trappen. Zet een parcours uit om een hindernisbaan te maken. Of geef opdrachten als hinkelen, springen, rennen, huppelen, joggen, kruipen, wandelen.

kinderen die picknicken
Afbeelding van Racool_studio via freepik premium

Picknicken in de buitenlucht

Je hoeft niet alleen maar naar buiten om te spelen, maar je kunt ook buiten picknicken gezellig! Neem een kleedje mee, een mand met lekkere broodjes en misschien zelfs al een ijsje op een zonnige dag?

Kabouterpad – buitenspelen is gezond

In veel plaatsen zijn er kabouterpaden te vinden. Op de site van staatsbosbeheer kun je maar liefst 149 activiteiten voor kinderen vinden waarmee buitenspelen heel leuk wordt!
Kijk deze blog voor het klauterwoud en het speelbos

Bosdierenpad

buitenspelen in Corona tijd

Delicia ging begin dit jaar naar het bosdierenpad in Delft. Deze is aangelegd door een gastouder en is een fijn uitstapje om met kinderen te doen in de buitenlucht.

Tuinieren

Misschien wil je wel alvast je tuin of balkon lenteproof maken. Ga samen onkruid wieden, haal bloembollen en zaden bij het tuincentrum. Planten in de grond en wachten tot er wat gaat groeien. Iedere dag kun je even gaan kijken in je tuin of alles er nog netjes bij ligt. Sneller resultaat krijg je met bonen, radijs, en tuinkers bijvoorbeeld. Je kan hier leuke werkjes bij verzinnen en op internet ook genoeg werkboekjes om met de kinderen te maken. Zoek op werkboekje groeien en bloeien bijvoorbeeld.

Ook op een balkon kun je bollen en zaadjes planten. Een groot voordeel is dat buitenspelen in corona tijd in je eigen tuin of balkon hartstikke veilig is. Voor de veiligheid kun je wel het beste in je eentje naar het tuincentrum toe. Hier was ik gisteren even en het viel mij op dat het er drukker was dan in de supermarkt. Je kan ook bij tuincentra online bestellen!

Op zoek naar kriebelbeestjes

doe boek insecten en ander klein spul

Maak een bingo kaart met kriebelbeestjes en ga in je tuin /park/bos op zoek. Spinnen, pissebedden, mieren, slakken en wormen zijn vast snel gevonden. Maar kunnen ze ook andere kriebelbeestjes vinden?

Op zoek naar vogels

buitenspelen is gezond

De lente is er bijna en je ziet en hoort veel vogels buiten druk bezig zijn. Ga eens op zoek naar verschillende soorten vogels. Mussen, merels, duiven, meeuwen, reiger, ooievaar, eend, roodborstjes en ga zo maar door.

Stoepkrijt – buitenspelen is gezod

Pak de stoepkrijt er maar bij en ga prachtige kunstwerken maken! Ook leuk om een hinkelbaan te maken, een voetenspringparcours waarbij de kinderen steeds een kwartslag of halve draai moeten maken om verder te springen.

Speurtocht – buitenspelen is gezond

zelf een speurtocht maken

Maak een speurtocht in de straat/ wijk. Misschien ook leuk om dit met een paar ouders te doen zodat buurtkinderen er ook wat aan hebben. Spreek bijvoorbeeld af dat je allemaal een half uur na elkaar vertrekt. Je houdt afstand en kinderen hebben toch het idee dat ze ‘samen spelen’ terwijl ze dezelfde speurtocht lopen. Maak opdrachten tussendoor met foto’s en deel ze met elkaar. Dan kunnen de kinderen ook nog nagenieten. Er zijn op Pinterest genoeg voorbeelden te vinden van speurtochten.

Lees deze blog over zelf een speurtocht maken

Avondwandeling

Laat de kinderen eens langer opblijven en maak een avondwandeling. Hoe ziet de straat eruit in het donker, kunnen ze sterren tellen, hoe ziet de maan eruit? Hoe ziet het park eruit bij maanlicht? Weten ze in het donker ook nog de weg naar huis te vinden? Al maak je in de avond geen vitamine D aan, toch ben je even in de buitenlucht, goed voor je ogen en gezellig!

Geocaching

Zelf heb ik het nog nooit gedaan, maar misschien is het ook leuk om buitenspelen eens anders dan anders aan te pakken. Ga eens geocaching. Zo leren jij en je kind wellicht nog eens wat anders.

Lees ook deze blogs

ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.