Skip to Content

Slaap lekker! Meditaties voor kinderen, een avondritueel

Kinderen doen heel veel indrukken op gedurende de dag. Dit zorgt er soms voor dat ze te onrustig zijn om in slaap te vallen. Met Slaap lekker! Meditaties voor kinderen kunnen zij zelf een activiteit kiezen die hen zal helpen om rustiger in slaap te vallen.

Slaap lekker!

Slaap lekker! Meditaties voor kinderen

Kinderen kunnen het soms moeilijk vinden om rot rust te komen. De hele dag worden zij blootgesteld aan verschillende prikkels. Dit maakt dat het voor hen moeilijk is om in slaap te vallen. Deze Slaap lekker! Meditaties voor kinderen kaarten met voorleesverhalen, die gebaseerd zijn op doeltreffende ontspanningstechnieken, zijn speciaal geschreven om rustig te worden en spierspanning en nervositeit te verminderen.

Zo wordt het slaapritueel een fijn en ontspannend moment voor het hele gezin!

Uit Slaap lekker! Meditaties voor kinderen
Slaap lekker!

Inhoud van het doosje

  • 30 geïllustreerde kaarten
  • Een boekje met informatie voor ouders

Verschillende thema’s en ontspanningstechnieken

Het doel van Slaap lekker! Meditaties voor kinderen is om een prettig slaapritueel te ontwikkelen dat voor iedereen rust brengt. Maar elk kind heeft hierin andere behoeftes. De kaarten zijn daarom onderverdeeld in vier verschillende thema’s. Nerveuze spanning (paarse kaartjes), fysieke spanning (rode kaartjes), angsten en emotionele overbelasting (blauwe kaartjes) en gebrek aan verankering en concentratie (groene kaartjes). In het bijgeleverde informatieboekje kun je uitgebreid lezen wat deze thema’s precies inhouden.

Elk verhaaltje is geschreven om rust te brengen en om spanningen los te laten. We hebben zelf veel invloed op bijvoorbeeld ons lijf of onze verbeelding. De kaarten maken hier gebruik van. Bijvoorbeeld het vermogen om je bewust te worden van je lichaam of het vermogen tot verbeelding. Daarnaast worden ook diverse ontspanningstechnieken benut. Denk hierbij aan: lichamelijk bewustzijn, diepe ademhaling, progressieve spierspanning, visualisatie en massage. Over al deze technieken kun je meer lezen in het bijgeleverde informatieboekje.

Slaap lekker!

Hoe gebruik je de Slaap lekker! Meditaties voor kinderen?

Kinderen weten heel goed zelf waar zij behoefte aan hebben. Zij kiezen daarom zelf Slaap lekker! Meditaties voor kinderen kaart uit waarnaar ze willen luisteren. Natuurlijk kun je hen sturen binnen verschillende thema’s wanneer je ziet dat je kind hier behoefte aan heeft.

Als de kaartjes nog niet zo bekend zijn kun je meer uitleggen over de verschillende ontspanningstechnieken die gebruikt worden. Zo heeft mijn dochter een voorkeur voor de massage kaarten. Daarom heb ik al deze kaarten wel eens voor haar apart gelegd zodat ze daaruit kan kiezen.

Zo stapt het olifantje dus rond, de ene poot na de andere… boem, boem, boem… helemaal tot boven op je rug (leg elke hand stevig op de rug van onder naar boven).

De babyolifant uit Slaap lekker! Meditaties voor kinderen

In het bijgeleverde boekje voor ouders staat echt enorm veel informatie die zeker de moeite waard is om te lezen. Indien gewenst kun je op basis van deze informatie kaarten selecteren die aansluiten bij de behoefte van je kind. Maar je kunt het ook helemaal vrij laten. En kiest je kind elke avond dezelfde kaart? Dan is dat natuurlijk ook goed!

Slaap lekker!

Helemaal ontspannen

Wij hebben inmiddels verschillende Slaap lekker! Meditaties voor kinderen kaarten binnen verschillende kleuren geprobeerd. En hoewel de specifieke uitwerkingen verschillen hebben zij allen als gezamenlijk doel om rust te brengen en te ontspannen. En dit merk ik zeker terug. Na het lezen van de meeste voorleesverhalen is mijn dochter rustiger en heeft zij weer ruimte in haar hoofd. Een enkele keer heeft het verhaal weinig tot geen effect. Dit heeft er deels mee te maken dat het verhaal op dat moment te kort is. En deels dat het verhaal haar op dat moment toch niet zo aanspreekt als verwacht. Wij hebben er op die momenten voor gekozen om dan gewoon nog een kaart voor te lezen. Tot nu toe is er dan zeker verschil te merken en is zij daarna wel klaar om te gaan slapen.

Doe je mee met onze favoriet?

Hier in huis is De Koala vanaf dag één favoriet. We hebben er inmiddels toch echt verschillende geprobeerd, maar er is er geen één die zo leuk is als deze. Vandaar dat ik juist deze kaart uit Slaap lekker! Meditaties voor kinderen met jullie wil delen.

De Koala
Vanavond krijg je bezoek van je vriendje, de koala. Zijn mooie vacht is heel zacht. Zoals alle koala’s is ook de jouwe heel rustig: wist je dat koala’s urenlang op een tak kunnen zitten of liggen? Ze liggen lekker zacht op hun dikke pels. Bij warm weer strekt de koala zijn poten uit en rust hij goed uitgespreid in de schaduw. Bij koud, nat of winderig weer vouwt hij zijn voorpootjes tegen zijn borst en zijn achterpootjes tegen zijn buik om zich op te krullen in een bolletje.

Doe hem na bij warm weer en spreid je uit op je matras. Voel je hoe ontspannen je bent?

Doe hem na bij koud weer en krul je op je zij. Voel je hoe goed beschermd je bent?

Speel nu dit koalaspelletje: telkens wanneer ik zeg ‘warm weer’, spreid je je armen en benen open en telkens wanneer ik zeg ‘koud weer’, krul je je op. Ben je klaar? We beginnen… Koud weer voor de koala… Warm weer voor de koala…

Nu doen we alsof je hand een babykoala is. Wil je dat hij tegen je aan kruipt? Leg je koalahand op je buik. Voel hoe warm en zacht hij is tegen je lichaam. De koala komt rot rust dankzij je ademhaling, je voelt dat de beweging van je buik hem ontspant en geruststelt. Je voelt dat je koalahandje wordt gewiegd door het ritme van je buik, die opbolt met elke inademing en inzakt met elke uitademing… De kleine koala wordt zo heerlijk gewiegd dat hij in slaap valt.

Weet je dat je je handen op je buik kan leggen telkens wanneer je daar behoefte aan hebt? Laat je wiegen door je ademhaling en slaap maar lekker.

De Koala uit Slaap lekker! Meditaties voor kinderen

Deze oefening brengt rust en geborgenheid en is perfect voor kinderen die zich soms een beetje alleen voelen als ze gaan slapen. Het koalahandje kan namelijk heerlijk blijven liggen als je kind gaat slapen.

Slaap lekker!

Lees deze blogs ook eens als je de Slaap Lekker! Meditatie kaarten interessant vindt:

Specificaties Slaap lekker! Meditaties voor kinderen

Auteur: Pascale Pavy | Illustraties: Oreli Gouel | Vertaling: Anouk Holsters | Uitgever: Deltas | 15 maart 2023 | 24 pagina’s | 30 kaarten | 9789044763539 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

footer 8
Jolien
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.