Skip to Content

Rupsje Nooitgenoeg in het theater – een dagje weg

Vorvig jaar kondigde ik al aan dat Rupsje Nooitgenoeg in het theater zou gaan spelen. Blij als een klein kind was ik dat wij hier naar toe mochten gaan in het Stadstheater van Zoetermeer. Ik heb namelijk een enorm zwak voor de boeken van Eric Carle! Het kartonboekje van Rupsje Nooitgenoeg heb ik wel 4 keer ( verschillende maten en in de leesbakken van de kinderen) en ook sommige andere bekende boeken heb ik liggen. Theatervoorstelling Rupsje Nooitgenoeg gaat het eerste half uur over 3 andere boeken van Eric Carle. Het laatste half uur gaat over het bekendste prentenboek van Eric Carle: Rupsje Nooitgenoeg.

theatervoorstelling rupsje nooitgenoeg

Eric Carle

theatervoorstelling rupsje nooitgenoeg

Zelf dacht ik vroeger altijd dat Eric Carle Nederlands was, want zijn boeken waren toch in het Nederlands haha. Pas toen ik in de kinderopvang werkte ontdekte ik dat The Very Hungry Caterpillar de eigenlijke titel was van Rupsje Nooitgenoeg. Eric is opgegroeid in Duitsland en ging naar de kunstacademie in Stuttgart. Op zijn 23ste ging hij terug naar Amerika en vond werk als grafisch ontwerper. Op een dag vroeg iemand hem illustraties te tekenen en dat vond hij zo leuk dat hij besloot kinderboeken te gaan schrijven.

Eric Carle is bekend door zijn manier van illustrateren. Hij gebruikt allemaal stukjes gekleurd papier om zijn tekeningen mee in “te kleuren”. De boeken gaan meestal over dieren.

Theatervoorstelling Rupsje Nooitgenoeg

Wij waren precies op tijd voor de theatervoorstelling Rupsje Nooitgenoeg. We hadden plekjes precies achter de techniek gekregen wat manlief wel leuk vond, want na de voorstelling ging hij de twee heren gelijk allemaal vragen stellen! Zo weet ik nu, dankzij hem, dat de heren van de techniek ( gelicht en geluid) mee reizen met het toneelgezelschap. De geluidsman heeft niet veel voorbereidingswerk en ook niet tijdens de show. Tot op de mini seconde is al het geluid voorgeprogrammeerd. Hij hoeft alleen het volume van de microfoons van de 3 toneelspelers bij te werken als dit nodig blijkt te zijn . Voor de man van het licht is het wel even anders. Hij heeft een complete set aan lampen bij zich die hij, indien nodig, kan inzetten in elk theater. Bij sommige theaters heeft hij (bijna) genoeg aan de aanwezige lichten, maar soms is hij nog uren bezig om lampen te installeren en te programmeren. Dat zijn toch weer leuke weetjes van ‘achter de schermen’ ( eigenlijk voor de schermen dus haha) .

Verhalen van Eric Carle

theatervoorstelling rupsje nooitgenoeg

De voorstelling begint met 2 verschillende formaten prentenboeken van Rupsje Nooitgenoeg op het toneel. Dochterlief en haar vriendin zagen het direct! Ze verwachtten dan ook dat ze alleen het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg gaan zien, maar dat liep toch wel even anders dan verwacht. Er werden namelijk nog meer verhalen verteld van Eric Carle!

Kennismaking met de schilder – theatervoorstelling rupsje nooitgenoeg

Allereerst maken we kennis met de schilder. Nu klopt dat dus niet helemaal met wat je op Wikipedia kunt lezen, want Eric Carle schildert niet, maar gebruikt stukjes papier. Maar goed dat weten die kinderen niet en dat boeit ze ook niet, want op het toneel gebeuren er prachtige dingen!

Er staat een schilder op het toneel die schildert met kleuren! Zijn assistentes toveren achter het doek een mooie sjaal tevoorschijn en doen een dansje met dit gekleurde stofje terwijl de schilder zijn schildersdoek omdraait en druk doorschildert. In feite klapt hij natuurlijk zijn doek half om en ontstaat daar een gekleurd dier, maar dat hebben de kinderen in de zaal echt niet in de gaten. Om mij heen hoor ik alleen het raden van de kleuren en van de dieren. Daar kan ik dus als moeder heel erg van genieten dat er echt interactie is met de zaal en in dit geval met het jongste publiek. De voorstelling is namelijk voor kinderen vanaf 2 jaar en dat klopt zeker wel.

Het Blauwe paard

Stuk voor stuk komen er bijzondere dieren voorbij uit het boek van Het blauwe paard. Een rode krokodil, een gele koe, een paarse vos, een zwarte ijsbeer en ga zo maar door. Niet alleen zien we de schildering op het doek, het dier komt ook echt tot leven! Een groene leeuw in het raamkozijn links en een oranje olifant in het raamkozijn rechts. De olifant is zo groot dat alleen zijn slurf naar buiten steekt en je zijn ogen ziet. “Zijn oren zitten aan de andere kant van de muur” grinniken de kleutermeisjes na afloop van de theatervoorstelling Rupsje Nooitgenoeg.

Vader Zeepaard

Tijd voor het volgende verhaal in de theatervoorstelling Rupsje Nooitgenoeg, Vader Zeepaard. We zien vader en moeder zeepaard die elkaar tegenkomen. Moeder zeepaard legt haar eitjes in de buidel van vader zeepaard en verzoekt hem om goed op de eitjes te passen. Dat belooft hij en al zwemmend komt hij allemaal andere toekomstige ouders tegen die hun eitjes ergens anders vervoeren en bewaren. In hun mond, boven op hun hoofd, aan hun lijf en in een rots bijvoorbeeld. Als het dan tijd is dat de baby zeepaardjes worden geboren komt er een prachtig laken uit de buik van vader Zeepaard met tientallen zeepaardjes erop getekent. Wow hoor ik naast me zeggen door de vriendin van dochterlief.

Het eenzame vuurvliegje – theatervoorstelling rupsje nooitgenoeg

Het tweede prentenboek in de theatervoorstelling Rupsje Nooitgenoeg gaat over het eenzame vuurvliegje. Hij is eenzaam en zoekt andere vuurvliegjes. Vuurvliegjes geven licht en telkens als hij denkt dat hij een vuurvliegje ziet dan is het wat anders, een lamp, lichten van een auto, een flakkerende vlam, een lantaarnpaal, een zaklamp, nachtdieren en vuurwerk. Tussendoor horen we honden en katten vechten en mensen er boos naartoe lopen. Het eenzame vuurvliegje vliegt eenzaam door. Maar vindt gelukkig andere vuurvliegjes. Vooral het effect met het vuurwerk was supergaaf in elkaar gezet, maar zo snel voorbij dat ik daar geen foto van kon maken. De foto is wel te vinden op de site van Just4kids overigens 🙂 en hier vind je ook informatie over de 4 leden van de cast!

theatervoorstelling rupsje nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg

theatervoorstelling rupsje nooitgenoeg

En dan is daar eindelijk tijd voor het verhaal Rupsje Nooitgenoeg. Hehe hoor ik de meiden naast me zeggen haha. We zaten pas 30 minuten in de theatervoorstelling van Rupsje Nooitgenoeg, maar voor mijn gevoel was dat al veel langer. De overgang van de nacht met het eenzame vuurvliegje gaat moeiteloos over in het maanlicht waar we een eitje op een blad zien liggen. Uit dat ei kroop echt een rupsje! En dat Rupsje heeft natuurlijk hongerrrr.

Iedereen die het verhaal kent weet natuurlijk dat hij door allemaal soorten fruit eet en daarna nog veel meer lekkere dingen als salami, lolly, cupcake, watermeloen en ga maar door. De kleutermeiden wisten het in elk geval in de auto moeiteloos te vertellen wat het hongerige rupsje allemaal opeet. Na een week eten heeft hij nog niet genoeg en het rupsje eet nog een blad. Daarna is Rupsje Nooitgenoeg zo misselijk en dik geworden dat hij een cocon om zich heen bouwt. Daarna knabbelt hij een gaatje in de cocon en dan is hij een wonderschone vlinder!

theatervoorstelling rupsje nooitgenoeg

Het boekje voorlezen doe ik altijd maar 5 minuten over, maar de toneelspelers weten er door een prachtige dans erom heen te rekken tot 25 minuten om dit prachtige verhaal van Rupsje Nooitgenoeg te vertellen.

Wat wij er van vonden

theatervoorstelling rupsje nooitgenoeg

Wij zaten echt te genieten van de voorstelling! Er zitten maar liefst 75 dieren, figuren, attributen in de theatervoorstelling Rupsje Nooitgenoeg en dan die fantastische muziek. Alle ogen waren strak op het toneel gericht en de kinderen zaten vol concentratie te kijken. Het gedeelte bij de eenzame vuurvlieg was voor één kind in de zaal wat te spannend zo in het donker, maar de rest van de peuters, kleuters en andere geïnteresseerden keken echt vol enthousiasme en spanning naar het toneel. Vol overgave weten de toneelspelers de verhalen uit te beelden en te vertellen. Bijna dansend op het ritme van de muziek. Wij vinden dit echt een aanrader om te bezoeken.

Handige producten

Footer 6 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.