Skip to Content

Vlinder knutselen – een blog met ideetjes

Vlinders spreken bij kinderen altijd tot de verbeelding. In de lente en zomer zie je ze volop. Veel kinderen tekenen dan ook graag vlinders. Maar een vlinder knutselen is ook een heel leuk idee! In deze blog kun je wat leuke ideetjes vinden om zelf vlinders te knutselen.

vlinders knutselen
Vlinder knutselen eierdozen

Een leuke lenteactiviteit: vlinder knutselen

Vorig jaar hebben we in mijn kleuterklas gewerkt rond het thema ‘kriebelbeestjes’. Natuurlijk kwamen allerlei soorten insecten aan bod, maar ook de vlinders waren een dankbaar onderwerp. En met een pakket ‘Koolwitjes in de klas’ van de Vlinderstichting hebben we ook de metamorfose van eitje tot vlinder meegemaakt. Daarna was een vlinder knutselen natuurlijk onvermijdelijk!

vlinder knutselen met papier

Vlinder knutselen van papier

Het knutselen van papieren vlinders is een creatieve en charmante bezigheid die zowel kinderen als volwassenen aanspreekt. Met slechts een paar eenvoudige materialen, zoals gekleurd papier, lijm en een schaar, kunnen prachtige en kleurrijke vlinders worden gecreëerd. De magie begint met het kiezen van levendige kleuren die de vleugels van de vlinders zullen vormgeven. Vervolgens kunnen de vleugels worden uitgeknipt in diverse vormen en maten, waardoor elke vlinder een uniek karakter krijgt. Door de vleugels licht te vouwen of te krullen, ontstaat er een gevoel van beweging en diepte. Het samenvoegen van de vleugels en het toevoegen van kleine details, zoals voelsprieten en patronen, brengt de papieren vlinders tot leven. Deze knutselactiviteit voor peuters en kleuters zal een succes zijn.

vlinder knutselen peuters – symmetrisch schilderen

Een leuke activiteit is het schilderen van een symmetrische vlinder. In de klas heb ik dit vorig jaar gedaan op een groot schildervel. Van tevoren hadden we de symmetrie van een vlinder besproken, en daar ook afbeeldingen bij gezocht. Vervolgens kregen de kinderen een groot schildervel, wat we dubbel gevouwen hadden. Aan één kant schilderen de kinderen een halve vlinder (de verf mag er best dik op). Daarna vouw je het vel dubbel en… voilà! Nu alleen nog je vlinder laten drogen, en het schilderij kan opgehangen worden.

symmetrische vlinder schilderen

Kijk hieronder voor handige linkjes naar verschillende verven om prachtige vlinders mee te maken

Glitterverf*
Ecoline Brush pen*
Ecoline*
Plakkaatverf pastel*
Plakkaatverf basiskleuren*

Een symmetrische vlinder maken, maar dan zelf nog knippen

Wil je het vlinder knutselen net wat moeilijker maken, dan kun je deze variant maken. Die is beter geschikt voor net wat oudere kinderen. Op een dubbelgevouwen vel zwart papier, teken je een halve vlinder. Vervolgens knip je deze uit en vouw je deze open.
Met een wattenstaafje ga je aan de slag om de helft van de vlinder te verven. (dit kan natuurlijk ook met een kleiner kwastje). Daarna is het alleen nog maar een kwestie van de vlinder dubbelvouwen.

Een vlinder knutselen wc rol

Deze knutsel is natuurlijk een klassieker en heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Een makkelijke manier om vlinders te knutselen! Omplak een wc-rol netjes met gekleurd papier. Vervolgens knip je van knutselpapier mooie vleugels, die je natuurlijk op allerlei manieren kan versieren (denk bijvoorbeeld ook aan glitters). Geef je je vlinder ook nog voelsprieten?

Gekleurd papier*
Pijpenragers*
Glitterlijm*
Wiebeloogjes*

Een doorschijnende vlinder knutselen ‘suncatcher’

Deze knutsel is wat meer werk, maar heeft een ontzettend tof effect! Je tekent op een zwart vel papier een omtrek van een vlinder. Vervolgens prik je de binnenkant van de vleugels eruit. Zorg ervoor dat je het lijfje heel laat, en dat je ongeveer 1 cm van de rand afblijft.
Vervolgens knip je van vliegerpapier kleine stukjes. Wanneer je dit allemaal klaar hebt liggen, ga je aan de slag.

Je legt de omtrek van de vlinder op een geopend lamineervel, en vult de lege stukken op met de stukjes vliegerpapier. Als deze voldoende opgevuld zijn (een deel open laten kan ook), klap je het lamineervel dubbel, en haal je dit door de lamineermachine. Zo zal er een prachtige doorschijnende vlinder ontstaan. Geweldig mooi om op het raam te hangen! Ik heb al van meerdere kinderen gehoord dat ze deze vlinder nog steeds thuis op het raam hebben hangen.

doorschijnende vlinders

Lamineermachine*
Lamineervellen*
Vliegerpapier*

Vlinders knutselen van een eierdoos

Dit is een knutsel die ook voor de jongsten al leuk is om te maken, met een leuk resultaat. Verf een eierdoos aan beide kanten met plakkaatverf. Zorg ervoor dat je van tevoren even de flapjes van de eierdoos afknipt. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld ecoline te gebruiken, maar let dan goed op dat je niet knoeit! Als de verf droog is, druk je de eierdoos in het midden samen, zodat er 2 kanten ontstaan. Draai chenille draad om het midden, en vorm de uiteindes tot voelsprietjes.

Landelijke vlinderdag

Landelijke Vlinderdag is een evenement dat jaarlijks plaatsvindt in Nederland, meestal in maart. Het is een dag waarop vlinderliefhebbers en natuurliefhebbers samenkomen om meer te leren over vlinders, hun leefomgeving en hoe we ze kunnen beschermen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals vlinderexcursies, lezingen en workshops over vlinderherkenning, vlinderbehoud en vlinderonderzoek. De Landelijke Vlinderdag is een geweldige gelegenheid om meer te leren over deze prachtige insecten en hoe we ze kunnen helpen overleven.

voorbeelden knutsels

Uitstapjes naar vlinders

Wil jij aan de hand van dit vlinder knutselen ook deze prachtige insecten in het echt bekijken?

In Nederland zijn er verschillende dierentuinen waar je vlinders kunt bewonderen. Hier zijn een paar suggesties:

  1. Vlinderparadijs Papiliorama: Dit is een vlindertuin in Havelte, Drenthe. Het is een overdekte tuin waar vlinders van over de hele wereld vrij rondvliegen.
  2. Diergaarde Blijdorp: In de vlindertuin van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam kun je vlinders uit verschillende delen van de wereld bewonderen.
  3. Burgers’ Zoo: Bij Burgers’ Zoo in Arnhem kun je vlinders van dichtbij bekijken in de overdekte vlindertuin.
  4. GaiaZOO: In de vlindertuin van GaiaZOO in Kerkrade kun je meer dan 20 verschillende soorten vlinders bewonderen.
  5. Pantropica voorheen Orchideeën Hoeve: Dit is een vlindertuin in Luttelgeest, Flevoland. Hier kun je niet alleen vlinders bekijken, maar ook genieten van de vele orchideeën die er groeien.
  6. Tuincentrum De Bosrand: Dit tuincentrum in Alphen aan den Rijn heeft een vlinderkas waar je vlinders kunt bewonderen.
  7. Micropia: Dit museum in Amsterdam richt zich op microben en micro-organismen, maar heeft ook een vlinderkas waar je verschillende soorten vlinders kunt bekijken.
  8. Natuurmuseum Brabant: Dit museum in Tilburg heeft een insectenafdeling waar je onder andere vlinders kunt bekijken.
  9. De Vlinder Vallei: Dit is een vlindertuin in Zuidlaren, Drenthe. Hier kun je vlinders van over de hele wereld bewonderen.
  10. Vlinders aan de vliet: Hier kun je vlinders van over de hele wereld bewonderen in een overdekte kas. Er zijn meer dan 1500 vlinders van ongeveer 40 verschillende soorten, zoals de blauwe morpho uit Zuid-Amerika, de atlasvlinder uit Azië en de uilvlinder uit Afrika.

Naast deze dierentuinen zijn er nog vele andere plaatsen waar je vlinders kunt bewonderen, zoals bijvoorbeeld bij sommige tuincentra en insectenmusea.

Lees ook deze blogs

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.