Skip to Content

Maken van lijstjes (+ gratis printables!)

Ik ben gek op het maken van lijstjes! Sterker nog, zonder lijstjes kan ik een heel stuk minder goed functioneren. Daarom hier een ode aan lijstjes, lijstjes en nog meer lijstjes! Met gratis printables!

Het nut van het maken van lijstjes

In het dagelijks leven maak ik veel gebruik van lijstjes. Door dit te doen, krijg je meer structuur. Soms zit mijn hoofd boordevol met dingen die ik moet onthouden, of leuke ideetjes. Maar op het moment dat ik het dan nodig heb, weet ik het even niet meer: wat zou ik ook alweer precies allemaal doen vanmiddag?
Daarom is het maken van een lijstje zo handig: op het moment dat je het op papier hebt gezet, is het uit je hoofd, en heb je in je hoofd meer rust. Ook heb je vaak het idee zo meer controle over dingen te hebben.
Nog een reden waarom dit handig is: je gaat meer planmatig te werk, omdat je weet wat je allemaal moet doen.

Lijstjes in het dagelijks leven

lijstjes

In het dagelijks leven maakt vrijwel iedereen gebruik van lijstjes. Wat te denken van een boodschappenlijstje? Of een ‘to do’ lijstje? Hieronder een overzichtje van allerlei soorten, misschien krijg je er nog goede ideeën van!

 • een boodschappenlijstje, niet alleen voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor winkels waar je wat minder vaak komt.
 • een ‘to do’ lijstje (allerlei acties die je per dag, week of maand moet doen)
 • een klussenlijst, met daarop alle klusjes die je in huis nog een keer zou moeten doen
 • een verlanglijstje: wanneer mensen je vragen wat je voor je verjaardag wil, weet je het vaak niet, maar soms schieten er tussendoor allerlei leuke dingen te binnen. Schrijf ze op, zo heb je tegen de tijd dat je jarig bent een fijn overzicht!
 • een doelenlijstje: wat wil je bereiken? Vaak ook handig om aan het begin van het jaar te maken, een soort lijstje voor je goede voornemens.
 • een werkplanner: een losse lijst met dingen die je voor je werk moet doen.
 • een ideeënlijst: voor al je goede ideeën, die je toch ergens kwijt moet.

En ikzelf?

het maken van lijstjes

Ik maak zelf veel lijstjes. Niet alleen op papier, maar ook op mijn telefoon, omdat ik die vaak bij de hand heb. Dit doe ik gewoon bij ‘notities’. Sinds een tijdje hebben de notities op mijn telefoon ook een zoekfunctie, dus dat is heel handig als ik snel iets op wil zoeken.
Zelf maak ik gebruik van boodschappenlijstjes. Niet alleen voor de supermarkt, maar ook bijvoorbeeld voor de slager of de groothandel, waar we maar ongeveer eens per maand komen. En voor bijvoorbeeld winkels als de Action, hoe vaak heb ik het niet gehad dat ik in de Action ben en mezelf afvraag wat ik vorige week ook alweer absoluut uit deze winkel mee moest nemen….

Ik gebruik verschillende to do lijstjes: één voor thuis, één voor mijn werk en dan vaak ook nog rond een bepaald thema (zoals bijvoorbeeld dingen die ik nog moet regelen voor een verjaardag).
Tenslotte heb ik een lijst met allerlei ideeën. Misschien ga ik ze wel nooit gebruiken, maar dan zijn ze in ieder geval uit mijn hoofd !

Tips voor het maken van lijstjes

Wil je zelf aan de slag? Hier nog een lijstje ?…. met tips!

 • Koop een fijn boekje of schriftje. Op losse papiertjes kan natuurlijk ook, maar vind ik zelf toch wat minder prettig werken. Ik heb zelf laatst een heel handig boekje gekocht met verschillende tabbladen: voor bijvoorbeeld doelen, to do, ideeën en nog veel meer!
 • Schrijf alles op wat er in je hoofd zit. Dit geeft echt rust! Misschien zijn sommige dingen voor je gevoel te stom om op te schrijven, maar het geeft echt rust om het op te schrijven.
 • Organiseer! Zorg dat je voor elk ding wat je opschrijft een eigen plek hebt. Dus zet de klusjes op een apart lijstje, en zorg dat er geen werkacties tussen de dingen staan die je thuis moet doen. Dit werkt makkelijker als je ermee aan de slag gaat. Want als je bezig bent met klussen, en er staat een ding tussen wat je voor je werk moet doen, is dat niet handig.
 • Maak de acties op je lijstje zo concreet mogelijk! Schrijf niet te grote of vage doelen op, maar handige deelstappen. Zo ga je ook meer gemotiveerd aan de slag met de dingen op je lijstje. Want hoe fijn is het als je lekker veel dingen kunt afstrepen?

Gratis printables

Bij deze blog deel ik ook een paar handige formats voor lijstjes. Print deze uit en ga lekker aan de slag met het maken van lijstjes.
Ik ben benieuwd: maak jij veel lijstjes? En welke lijstjes gebruik je dan het liefst?

Lees ook deze blogs

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.