Skip to Content

Locked Down, een romantische komedie en misdaadfilm ineen

In Locked Down maken we kennis met het koppel Paxton (Chiwetel Ejiofor) en Linda (Anne Hathaway). Het genre is zowel een romantische komedie als een misdaadfilm. Subgenre is de kraakfilm (in het Engels: heist movie). Paxton en Linda wonen samen, maar zijn op elkaar uitgekeken. Maar op het punt dat ze uit elkaar willen gaan, worden ze belemmert doordat er in Londen een totale lockdown is vanwege Covid-19. Help! Hoe gaan Paxton en Linda het verplichte samenzijn doorkomen?  

Trailer Locked Down

Een worsteling met jezelf, met elkaar en het virus

Je ziet het stel het eerste uur van de film worstelen met zichzelf, met elkaar en met het thuis moeten blijven. Dit gebeurt veelal in dialogen met elkaar, maar ook met anderen via Zoom. Familie, vrienden en collega’s zien elkaar alleen nog via een scherm. Daarbij komen er verschillende herkenbare situaties voorbij, zoals hoe je gekleed zit voor een werkoverleg. Nette blouse voor het oog, maar een pyjamabroek voor het comfort. En drink je water of stiekem wijn? 

In de tweede helft van Locked Down komen Paxton en Linda via hun werk toch weer iets nader tot elkaar. Linda is namelijk CEO bij het wereldberoemde Harrods waar Paxton moet zijn als chauffeur. Dit brengt ze op een idee om het warenhuis te overvallen. Ze maken een plan en beramen een overval. Dit gebeurt vooral in het tweede deel van de film en brengt natuurlijk spanning, want loopt dit goed af? En wat doet het samenwerken met de relatie?

Locked Down is soms grappig en heeft leuke symboliek 

De herkenbare lockdown-problemen zijn herkenbaar en soms grappig. Het houdt je als kijker een spiegel voor, maar soms heeft het meer weg van een documentaire dan een film. Wat mij betreft had het eerste deel van de film ook in een half uur gekund. Het tweede deel met de roof van de diamant is wat spannender. Het gaat wel iets te makkelijk allemaal, dus iets meer spanningsopbouw was welkom geweest.  

Al met al is Locked Down best een leuke film, met steeds allerlei tegenstellingen. Verplicht thuis moet zijn versus losgaan in een gigantisch warenhuis. Doorrijden met de motor als het rood en is stoppen als het groen is. Aantrekken en afstoten in een relatie. Iemand op slippers en iemand op hoge hakken voor een digitaal werkoverleg. De analyserende Paxton en de directe Linda. Een gesprek dat van de hak op de tak gaat tussen brood kopen en een relatiecrisis hebben. De coronataferelen, zoals de hand sanitizers en mondkapjes, maken de film actueel en herkenbaar.  

Denk bijvoorbeeld aan een Paxton die zijn mondkapje afzet om adem te halen in de bus. Dat mondkapje kan symbolisch ook voor andere dingen staan. Misschien staat het voor een bepaalde wet. Ga je die overtreden of niet? Misschien staat het voor een gebeurtenis in het verleden die hem nog steeds belemmert en is het tijd om dat eens los te laten. Je kan tijdens de film aan de gang gaan met je eigen associaties. De klassieke muziek en gedichten van beroemde dichters, geven de film een cultureel randje en kunnen ook weer van alles bij je oproepen. Of niet natuurlijk.  

Romantische comedy en kraakfilm ineen

Kijk Locked Down, van filmregisseur en -producent Doug Liman., vooral als je zin hebt in een ontspannen avondje op de bank en te moe bent voor een ingewikkelde film. De acteurs zijn sowieso al de moeite van het kijken waard. Chiwetel Ejiofor heeft onder andere ook gespeeld in Salt, The Boy Who Harnessed the Wind en 12 Years a Slave. Hathaway heeft onder andere gespeeld in The Princess Diaries, Les Misérables en The Witches. Zie ook deze review van Selena van The Witches. 

Ik heb de film gekeken via Google Play (wordt Youtube binnenkort). De film is sinds 15 april 2021 te streamen via: 

  • EST (electronic sell through) via Pathe Thuis, iTunes, Apple TV, Amazin Prime Video, Google Play, YouTube, Microsoft Xbox en Rakuten TV. 
  • VOD (video on demand) via Pathe Thuis, Ziggo, KPN, T-Mobile, Tele-2, iTunes, Apple TV, Amazin Prime Video, Google Play, YouTube, Microsoft Xbox en Rakuten TV. 

Locked down via WarnerBros

comedy

Specificaties Locked Down 

Distributeur: Warner Bros. Pictures| Engels | 118 minuten | streaming | 2021 | Vanaf 9 jaar  

Interview met de acteurs
Mandy
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.