Skip to Content

Pasta Carbonara – Een recept op zijn Italiaans

Geen bergen saus, maar een paar specifieke lekkere smaken. Hou jij van echte Italiaanse pasta? Pasta Carbonara is er zo één. De eenvoud en specifieke ingrediënten zijn wat het zo lekker maakt. Vaak maken wij het in Nederland echter verkeerd. Wij voegen bijvoorbeeld room of Nederlandse kaas toe. Graag deel ik met jullie een zo authentiek mogelijk recept! Deze heerlijke favoriet is ook nog eens snel klaar.

Ingrediënten voor pasta carbonara

Pasta alla Carbonara

De gebruikte pasta voor Pasta Carbonara is Spaghetti. Voor de bereiding gebruiken we Italiaanse kaas, vet varkensvlees, ei en wat zout en peper. Niet veel ingrediënten, waarvan de smaken sterk zijn en goed op elkaar afgestemd. Hierom zou ik zelf ook het liefst niet zomaar de verhoudingen aanpassen of een ingrediënt toevoegen. We gebruiken tegenwoordig steeds vaker room of andere melkproducten om de saus te maken. Dit is natuurlijk niet verkeerd en ook erg lekker. In dit recept probeer ik echter dichter bij het origineel te blijven.

Zowel pancetta als guanciale kunnen worden gebruikt als het vlees voor in pasta carbonara. In dit recept gebruik ik quanciale, dit vinden wij erg lekker. Dit recept is niet alleen super lekker en authentiek, het is ook nog eens snel klaar. En, de ingrediënten die nodig zijn blijven vrij lang goed. Je kunt dus zorgen dat je alles in huis hebt voor een dag dat je iets lekkers en simpels wil, of iets te vieren hebt.

Wist je dat?
Het authentieke gerecht in Italië kan verschillen per regio?

Ingrediënten Pasta Carbonara

  • 300 gram Spaghetti
  • 150 gram Guanciale (of Pecorino)
  • 75 Parmezaanse kaas
  • 3 eieren
  • zout
  • peper
  • Eventueel olijfolie
    Heb ik niet gebruikt maar had ik wel bij de hand

Portie: 2 personen
Totale tijd: 20-30 minuten

Bereidingswijze Pasta Carbonara

  • Breng water aan de kook. Wanner het kookt, voeg een snuf zout en de spaghetti toe.
    Kook de spaghetti al dente zoals aangegeven op de verpakking. Voor mijn spaghetti was dit 8 minuten.
  • Snij de Guanciale in reepjes of blokjes (je kunt deze ook voorgesneden kopen).
  • Bak deze in een koekenpan* tot ze knapperig worden. Bakt je pan snel aan, dan kun je een beetje olijfolie gebruiken om de pan vet te maken.
  • Er komt erg veel vet uit het vlees. Je kunt dit afgieten, maar zorg dat je ook wat overhoudt voor door het gerecht. Dit geeft een heerlijke smaak.
  • Doe twee eieren in een kommetje. Voeg van het derde ei enkel de eidooier toe.
  • Rasp de kaas. Bewaar 1/3 van de kaas om over de borden te strooien. De andere 2/3 gaat door de pasta.
  • Haal de pan van het vuur en giet de pasta af wanneer deze al dente is (beetgaar).
  • Voeg de spek met vocht toe en meng goed met de spaghetti.
  • Voeg de kaas en het ei toe en meng alles goed door elkaar. Zorg dat de pan nu niet meer op het vuur staat, anders stolt het ei. Dit moet een sausje worden dat de spaghetti romig maakt (en niet stollen dus).
  • Schep de pasta Carbonara op de borden.
  • Top af met de geraspte kaas en wat versgemalen peper.

Tip: gebruik je guanciale uit een stuk, dan kun je de harde vetrand die je eraf snijd, gebruiken om de koekenpan mee in te vetten.

Bijgerechten Pasta Carbonara

Het Italiaanse recept van Pasta Carbonara bevat natuurlijk geen groentes. Vandaar dat ik ook nog wat tips voor je heb als bijgerechten.

Geroosterde Groenten: Geroosterde groenten, zoals cherrytomaatjes, courgette, of asperges, voegen een smaakvolle en gezonde touch toe aan de maaltijd. Besprenkel ze met olijfolie, voeg wat zout en peper toe en rooster ze in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.

Caprese Salade: Een frisse Caprese salade met plakjes tomaat, mozzarella en verse basilicum is een lichte en smaakvolle aanvulling. Besprenkel de salade met balsamico-glazuur en olijfolie voor extra smaak.

Gestoomde Groene Groenten: Gestoomde groene groenten zoals broccoli, sperziebonen of groene erwten voegen kleur en voedingsstoffen toe aan de maaltijd.

Caesarsalade: Een klassieke Caesarsalade met knapperige romaine sla, croutons, Parmezaanse kaas en Caesar-dressing past goed bij Pasta Carbonara. Het biedt een mooie combinatie van texturen en smaken.

Gebakken Champignons: Champignons gebakken in knoflookboter voegen een hartige en umami-smaak toe die goed samengaat met de romige saus van Pasta Carbonara.

Meer informatie en tips

Dit recept voor pasta Carbonara beviel ons erg goed en ga ik zeker vaker maken. De Italiaanse keuken heeft sowieso veel gerechten met focus op goede, verse ingrediënten. In dit recept gebruikte ik Parmezaanse kaas. Origineel wordt vaak ook Pecorino* gebruikt. Her verschil is dat dat schapenkaas is, en Parmezaan van koe is. Die laatste is in Nederland makkelijker te verkrijgen. Beide zijn harde kazen met stevige smaak. Ik raspte de kaas met een elektrische rasp*. Dit kun je natuurlijk ook met de hand doen. Zelf heb ik hier snel last van én rasp ik graag kaas thuis, zodat ik het in een stuk kan kopen. Ik heb dan meer invloed op hoeveel kaas ik gebruik, in plaats van zakjes geraspte kaas die je in vaste hoeveelheden koopt. De meeste elektrische raspen hebben ook opzetstukken voor grof raspen en plakjes maken.

De Guanciale* is een product van varkenswang. Het is vlees dat veel gebruikt wordt in de Italiaanse keuken, meestal gerookt. Het is vet en stevig van structuur en heeft een rijke smaak. Ik haalde dit gewoon bij de Albert Heijn, maar niet iedere supermarkt in Nederland zal het hebben. Delicatessenwinkels vaak wel. Je kunt Pancetta* (een soort Italiaanse bacon) gebruiken als vervanging van Guanciale. Kun je ook dit niet vinden (ja dat zou kunnen gebeuren) dan kun je gerookte spekblokjes gebruiken.

Drankje erbij? Pasta Carbonara paart erg goed met stevige, rode wijn. Wij dronken een simpele maar stevige Merlot bij deze pasta. Het geeft een extra gevoel van luxe én past bij de Italiaanse sfeer. Een Shiraz, Sauvignon of Berolo past ook goed. Zie de lijst met blogs hieronder voor enkele andere wijnblogs en tips.

Lees ook deze blogs voor lekkere recepten:

Footer1
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.