Skip to Content

Phase ten – Een populair kaartspel

Phase ten behoort tot de top tien meest verkochte kaartspellen. Wat voor spel is dit, waarom is het populair? In deze blog vertel ik je graag meer over dit leuke en simpele kaartspel. Zelf leerde ik het spelen op de camping, waar het dan ook echt een perfect spel voor is.

Phase ten kaartspel
Phase ten kaartspel

Over Phase ten

De makers van UNO™ hebben een kaartspel in rummykubstijl* bedacht met een uitdagende en spannende variatie! Het doel van het spel is 10 verschillende fasen te voltooien met twee setjes van drie kaarten, één rijtje van zeven kaarten, of een set van zeven kaarten in dezelfde kleur. De speler die als eerste alle fasen heeft voltooid, is de winnaar.

De grap is dat elke fase die moet worden voltooid, specifiek hoort bij elke gedeelde hand kaarten. Spelers die een fase hebben voltooid, gaan door naar de volgende fase, maar spelers die dit niet is gelukt, moeten het blijven proberen totdat ze de fase hebben voltooid. Het spel bevat keuzekaarten en pestkaarten die het extra spannend maken en je kunnen helpen om uit een lastige situatie te komen. Een keuzekaart kun je gebruiken in plaats van een nummerkaart en als elke kleur om een fase te voltooien. Met een pestkaart zorg je dat een medespeler een beurt moet overslaan! De speler die als eerste alle tien fasen heeft voltooid, is de winnaar. Inclusief 108 kaarten en spelregels. Afwijkende kleuren en versieringen mogelijk.

Phase ten spelen

Dit spel leerde ik dus spelen op de camping. Gezellig, simpel en verslavend. Ideaal aan de campingtafel in het zonnetje. Het heeft qua speelstijl wat weg van Rummikub, maar dan met wat minder tactiek en meer geluk. Je speelt in rondes en elke ronde krijg je nieuwe kaarten. Je hand is dus echt voor die ronde. Het gaat niet alleen om geluk, je kiest zelf welke kaarten je houd of weggooit, kunt inspelen op wat de anderen doen en het spel kan worden omgegooid door pestkaarten.

Het is snel te leren en vanaf 7 jaar eigenlijk met iedereen wel te spelen. Het is altijd grappig en vermakelijk en ik heb nog nooit meegemaakt dat we geen plezier hadden met het spelen. Soms duurt het wat lang en spelen we niet totdat iemand ronde tien haalt, maar stoppen we bijvoorbeeld als de eerste persoon ronde 6 voltooid. Dit is natuurlijk prima als het anders te langdradig gaat voelen. Het leukste vind ik om met 5 of 6 personen te spelen, al is het vanaf twee ook al leuk.

Junior

Gezien de populariteit van Phase ten is er nog een versie gemaakt. Dit is een junior versie*, deze is ideaal om te spelen met kinderen van 4-12 jaar. Deze bevat minder kaarten én kun je met veel meer mensen tegelijk spelen. De kaarten zijn opgeleukt met schattige dierenplaatjes.

Meer over de uitgever

Phase ten is uitgegeven door Mattel games. Deze ken je wellicht van Uno*, een ander kaartspel dat enorm populair is. het kaartspel Skip-bo* ken je wellicht ook, deze is ook van hun. Maar, Mattel doet niet alleen kaartspellen. Je kunt ze ook kennen van namen als Barbie, Hot wheels en Fisher price.

Uno is een kaartspel dat erg lijkt op pesten. Ook dit is een gezelligheidsspel dat leuk is met allerlei leeftijden. Er zijn ontelbare varianten van dit spelletje, bijvoorbeeld in een ander jasje(stijlen van minecraft, stranger things, marvel en nog véél meer) of in verschillende moeilijkheidsgraden. De vier op een rij versie testte wij ook, de ervaringen kun je lezen in deze blog; Uno Quatro.
Zelf vind ik Uno flip erg leuk, dit geeft wat meer uitdaging. Deze variant heeft dubbelzijdige kaarten. Speelt iemand de FLIP kaart, dan worden alle kaarten omgedraaid. Er zijn nog veel meer varianten, als je dit soort spellen leuk vind is het zeker de moeite waard om ze op te zoeken.

Kortom

Phase ten is dus simpel te spelen, heeft een kleine verpakking en is eigenlijk altijd wel leuk.
Het enige nadeel is, de kaarten zijn niet super sterk. Zoals bij veel spellen zullen ze beschadigen bij veel spelen. Dit gebeurt helaas relatief snel. Mijn spel is veelgebruikt en dat is te zien. Persoonlijk vind ik dit niet erg. Wist je dat je ook hoesjes kunt kopen voor je spellen? Hiermee kun je je kaarten beschermen. Bij Phase ten leek mij dat niet nodig. Als het echt zo veel gespeeld word, is een nieuw pakje kopen geen ramp (het is vrij goedkoop). En zoals ik zei, vind ik de gebruikerssporen niet erg. Als iemand er dan een keer drinken op morst is er geen ramp, scheelt weer toch?

Kenmerken en voordelen

  • Gemakkelijk mee te nemen
  • Spel in rummykubstijl, herkenbaar
  • Leuk voor jong en oud
  • Veel uren speelplezier, lage prijs
  • Ook leuk met twee personen

Aantal spelers: 2-6
Speeltijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Inhoud verpakking: Spelregels, 2 overzichtskaarten, 108 speelkaarten

Leestips passend bij Phase ten

Footer1
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.