Skip to Content

De NEEhoorn kaartspel – het leukste kaartspel voor kinderen

Mama, kunnen we het de NEEhoorn kaartspel spelen? Mag hij ook mee op vakantie? Al direct toen dit nieuwe kaartspel binnen kwam waren de kinderen enthousiast. Dat verbaasd me niets, want de boeken werden ook met veel enthousiasme ontvangen. Ik kan je vast verklappen dat dit spel enorm leuk is. In het begin uitdagend en grappig met het onthouden van alle woorden. Daarna spannend, want wie maakt er als eerste een foutje? Voor alle fans van de NEEhoorn en voor alle anderen die deze boeken nog niet kennen.

De NEEhoorn kaartspel, een fantastische uitbreiding bij de prentenboeken. Fan van de NEEhoorn? samenspelen, cadeautip, verlanglijst,

De NEEhoorn kaartspel

Wanneer je bekend bent met de boeken van de NEEhoorn dan ken je alle hoofdpersonages wel natuurlijk. De NEE van de NEEhoorn, Welles van de Wellesprinses, Wat van de watbeer en de Kus-mijn-kont van de kus-mijn-kont-hond vliegen je om de oren bij dit spel. Alle personages uit het eerste boek van de neehoorn komen terug, met nog twee extra vriendjes met de woorden NjamNjam (Boterhamster) en Waarom (waarhommel). Je speelt het spel met 2 tot 6 spelers, voor kinderen vanaf 6 jaar. Het duurt niet heel lang, zo’n 15 minuten. Lang genoeg om meerdere potjes te kunnen spelen, kort genoeg zodat het leuk blijft.

Hoe gaat het spel? De kaarten worden verdeeld over alle spelers. Hoe minder spelers, hoe meer kaarten je dus hebt. Om de beurt leg je in het midden de kaart van je stapel neer en zeg je het woord dat bij jouw kaart hoort. Je kunt pagina 3 van de spelregels openleggen, daar staan de woorden ook op. Let op dat je het wel snel genoeg zegt. Want ben je te langzaam? Dan heb je pech en mag je de hele stapel bij je neer leggen. Ligt er bijvoorbeeld een NEEhoorn en leg jij ook een NEEhoorn neer? Dan zeg je “voor mijn part” in plaats van nee!. Je moet dus echt goed opletten.

inhoud van het spel met klavertjes vier

Hoe kun je winnen?

Aan het einde van de NEEhoorn kaartspel, als alle kaarten weggelegd zijn, tellen we alle kaarten die je bij je hebt liggen (waar je dus een fout maakte en de pot uit het midden bij je moest leggen). Heb jij de minste kaarten? Dan krijg je 2 delen van het klavertje vier. Ben jij degene met de op een na minste kaarten? Dan krijg jij 1 deel van het klavertje vier. De rest krijgt niets. Wie als eerste zijn klavertje vier heeft (bestaat uit 4 delen) heeft het spel gewonnen. Je speelt dus meerdere potjes om een winnaar te hebben, minimaal twee als dezelfde achter elkaar wint. Maar het kunnen dus ook meer potjes zijn.

Verschillende soorten kaarten in het spel

In het NEEhoorn kaartspel heb je verschillende soorten kaarten. Allereerst heb je de kaarten van de personages. Dat zijn:

 • De NEEhoorn
 • De wat-beer
 • De welles-prinses
 • De kus-mijn-kont-hond
 • De waarhommel
 • De boterhamster

Daarnaast heb je de wisselkaarten. Wanneer deze in het spel komen kun je ze op het doosje leggen. Daar heb je 3 plekken voor deze 3 kaarten. Op dat moment moet je in plaats van, bijvoorbeeld, waarom bij de waaromhommel de waarom bij de boterhamster zeggen. En in plaats van NjamNjam bij de boterhamster, dat bij de waaromhommel. Ze wisselen dus van woord. Dat is voor de waaromhommel met de boterhamster, de kus-mijn-kont-hond met de wat-beer en de welles-prinses met de NEEhoorn. Ook zitten er nog 2 pakjes in . Na 10 keer spelen mag je een van de pakjes openen, maar wel als je het spel onder de knie hebt. Het tweede pakje mag je openen nadat je 20 spellen hebt gespeelt. Zo ver zijn we nog niet met de NEEhoorn kaartspel, omdat er steeds nieuwe mensen mee doen. Maar binnenkort gaan we het eerste pakje openen.

Hij moest mee op vakantie

Mama, de NEEhoorn kaartspel moet echt mee op vakantie hoor! Hij was net voordat de vakantie zou beginnen binnen gekomen. Ik probeerde hem nog enigszins uit het zicht te houden, maar dat mislukte. Faliekant. En zo moest dus ook dit spel mee op vakantie. Gelukkig maar. Want dit spel hebben we meer dan één keer gespeelt. Het is namelijk zo leuk. Onze kinderen blijven er naar vragen. Het doosje is ook niet heel groot en past vaak nog wel in je tas. Handig om mee te nemen op reis. Er zit een stevige doos om de kaarten en de delen van een klavertje vier zitten in een zakje.

De NEEhoorn kaartspel, een fantastische uitbreiding bij de prentenboeken. Fan van de NEEhoorn? samenspelen, cadeautip, verlanglijst,

Minpunten aan het NEEhoorn kaartspel?

Eigenlijk zijn er niet zo veel minpunten te noemen. Misschien dat de kinderen het maar willen blijven spelen? Maar dat is niet echt een minpunt natuurlijk. Dat is gewoon goed gemaakt. Zelf vond ik het jammer dat de personages uit deel twee van de NEEhoorn (de NEEhoorn en de slangzaam*) niet voorkomen in het spel, maar er juist twee nieuwe personages zijn toegevoegd. Dus ik hoop nu stiekem dat er nog een deel 3 aan zit te komen. De NEEhoorn en de waaromhommel bijvoorbeeld. Lijkt me fantastisch. Maar dat zullen we moeten afwachten.

De NEEhoorn kaartspel, een fantastische uitbreiding bij de prentenboeken. Fan van de NEEhoorn? samenspelen, cadeautip, verlanglijst,

De NEEhoorn kaartspel in het kort

 • De NEEhoorn is een kaartspel*
 • Voor kinderen vanaf 6 jaar
 • Makkelijk mee te nemen op vakantie, maar wel groter dan een pak kaarten
 • Weinig kleine onderdelen, alleen de delen van klavertje vier en die zijn nog best groot
 • 2 tot 6 speler
 • Duurt zo’n 15 minuten (of langer als je kinderen door willen blijven spelen)
 • Veel herkenning wanneer je het prentenboek* de NEEhoorn hebt gelezen
 • Er is ook een leuk doeboek!

Kortom De NEEhoorn kaartspel is een aanrader voor op het verlanglijstje!

Footer4 nieuw
Minke
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.