Skip to Content

Carcassonne – Een must-have legspel voor het hele gezin

Ken jij Carcassonne? Dit spel waarin je tegels legt is een echte klassieker. Er zijn vele varianten van en uitbreidingen op. Het is echt zo’n spel dat tijdloos is en met verschillende leeftijden en door generaties heen leuk blijft. Graag vertel ik meer over het basisspel zodat je zelf kun zien waarom dit zo leuk is. Ook maak ik duidelijk welke versies en uitbreidingen er zijn. Op naar Carcassonne!

Carcasonne bordspel
Voorkant van de doos van Carcasonne het basisspel

Carcassonne samenvatting

In dit bekende legspel bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen scoren ze punten voor afgebouwde projecten. Elke beurt leg je één landtegel neer en mag je er één horige opzetten. Welke soort dat is, hangt van de tegel af. Zo zijn er tegels met wegdelen, kloosters, stadsdelen en/of stukken weide. In principe mag er niet meer dan één horige op een project staan, maar als twee onafgebouwde delen aan elkaar worden gebouwd, kan het toch voorkomen dat er meer horigen op terecht komen.

Wie de meeste horigen op een afgebouwd project heeft, krijgt daar direct punten voor. Voor elke soort project gelden verschillende spelregels voor het aantal te ontvangen punten. Het spel is afgelopen als alle tegels zijn gelegd. Wie de meeste punten heeft, wint. Carcassonne is zowel bij families als bij veel spelers geliefd, omdat het ondanks de eenvoudige spelregels voldoende diepgang heeft. Het vleugje geluk geeft iedereen de mogelijkheid om tot het einde om de winst mee te doen.

Carcassonne basisspel

Dit is het basisspel van Carcassonne, uitgegeven door 999 games. Mijn versie is lichtelijk verouderd en Carcassonne is door de jaren heen enkele keren vernieuwd. Het kan zijn dat de inhoud hierdoor net iets varieert. Een gemiddeld potje duurt 35 minuten. Je kunt Carcassonne spelen vanaf 7 jaar en met 2 – 5 spelers.

Inhoud basisspel:

  • 72 landtegels (waaronder 1 starttegel met donkere achterkant)
  • 40 horigen (meeples) in 5 kleuren
  • 1 scorebord
  • De spelregels
  • Een overzichtsblad

Carcassonne werd bedacht door de Duitser Klaus-Jürgen Wrede en bestaat al sinds 2000.
Sindsdien won het spel al vele prijzen.

speelbord bij begin
Opstelling bij begin spel

Hoe speel je Carcassonne

De starttegel ligt in het midden en iedereen heeft zijn stukken gepakt. Het spelbord ziet eruit zoals hierboven op de foto. Iedere speler pakt in zijn of haar beurt een tegel en sluit deze aan aan de huidige gelegde tegels. Dit moet natuurlijk wel passen. Daarna mag je besluiten of je één van je meeples op het zojuist door jou geplaatste tegeltje wil leggen. Hiermee kun je punten verdienen. Deze verdien je tijdens het spelen en sommige aan het einde van het spel. Sta jij op hetzelfde weggetje, in dezelfde stad, of lig je op hetzelfde weiland als een andere speler? De persoon met de meeste meeples op dit gebied wint. Bij gelijkspel krijgt iedereen de punten. Bekijk deze regels per situatie als ze zich voordoen. Dit zijn kort (en versimpeld samengevat) de mogelijkheden waarbij je punten kunt verdienen:

  • Een afgemaakt weggetje
    Afgemaakt, punt per stukje. Of niet af, aan het einde van het spel
  • Een weide
    Deze geven pas aan het einde van het spel punten. Aan elkaar liggende grasstukken van tegels worden gezien als onderdelen van een weide. Weides worden van elkaar gescheiden door wegen, steden en de rand van het bord. 3 punten per afgebouwde stad die grenst aan de weide.
  • Een afgebouwde stad
    2 punten per tegel en 2 punten per schild. Half punten aan het einde van het spel, als je stad nog niet af is
  • Een afgebouwd klooster
    Een punt per tegel voor het klooster en alle tegels eromheen, wanneer ingesloten krijg je je meeple terug

Altijd geschikt!

Omdat je de tegels verschillend neer legt en steeds andere tactieken gebruikt, gaat dit spel niet snel vervelen. Je combineert planning met geluk en het is elke keer een verrassing wat er van het bord gemaakt wordt. Ook vinden zowel doorgewinterde spelliefhebbers als mensen die minder ‘van de spelletjes zijn’ het spel leuk en is het geschikt voor vele leeftijden. Daarom is Carcassonne eigenlijk in elk gezelschap wel goed. Krijg je er toch niet genoeg van? Er zijn verschillende varianten van het basisspel in leuke stijlen. Maar, er zijn ook allerlei uitbreidingen. Er komen nog wel eens nieuwe bij, dus ik geef hier een lijst, zo volledig mogelijk, op het moment van het schrijven van deze blog. Zie je iets er niet tussen staan? Laat het weten in de comments! Een volledige lijst maken is enorm lastig, en dat bewijst maar weer hoe populair dit spel is.

Het basisspel *

carcassonne

Stand-alone varianten Carcassonne:

  • Safari
  • De mist – als stand-alone én uitbreiding te gebruiken * de eerste versie van Carcassonne die coöperatief kan worden gespeeld. Door samen te werken moeten er genoeg punten worden verzameld. Je verliest als groep als alle tegels op zijn òf als er teveel geesten op het speelveld zijn beland. 
    Lees ook de recensie van de mist
  • Mayflower
  • Wintereditie
  • Stille Zuidzee
  • Amazone
  • Jagers & verzamelaars * Zuid-Frankrijk, enige duizenden jaren geleden. Primitieve stammen leven in een vruchtbaar gebied dat uit bossen, rivieren en meren bestaat. De spelers zijn stamoudsten, die hun volgelingen inzetten als vissers, verzamelaars of jagers.
  • Door berg en dal * Op naar buiten om door het prachtige groene landschap te wandelen, te midden van fruitbomen, graanvelden en zonnebloemen! Niemand kan daarbij een sappige appel of een zoete aardbei weerstaan.
carcassonne

De uitbreidingen:

  • Kathedralen & herbergen * Speel Carcassonne nu ook met zes spelers! Deze uitbreiding bevat een flink aantal nieuwe tegels, waaronder tegels met herbergen en kathedralen. Wegen met een herberg zijn twee punten per tegel waard, maar alleen als de weg is afgebouwd. 
  • Kooplieden en bouwmeesters * Zo kunnen zich nu handelswaren in een stad bevinden. Als je een stad afbouwt, mag je de handelswaren in die stad hebben. Zo kan het opeens interessant zijn om een stad af te bouwen waar je zelf niet staat.
  • De draak, de fee en de jonkvrouw * De omgeving van Carcassonne wordt geteisterd door een rondzwervende draak. Dappere helden proberen hun horigen tegen het reusachtige monster te beschermen, maar zonder hulp van de fee staan ze volkomen machteloos. In de stad flirt de jonkvrouw met afgeleide ridders, terwijl boeren via magische poorten aan de aandacht van de draak trachten te ontsnappen.
  • De toren * Als 2 partijen een meeple van elkaar hebben opgesloten, wisselen ze deze weer uit. Meeples zijn te beschermen door een toren in bezit te nemen.
  • Burgemeersters & abdijen * Zet burgemeesters in, die zoveel meeples waard zijn als het aantal schildjes in de stad. Verder kun je een herenboerderij in een weide zetten, waarmee je alle boeren daar aan hun eigenaars teruggeeft. 
carcassonne

Nog een paar Carcassonne uitbreidingen

  • Graaf, koning & consorten * Deze uitbreiding bevat 4 mini-uitbreidingen, waaronder een aantal die eerder als promotieproducten zijn uitgegeven: De Graaf van Carcassonne, De Rivier II en Koning & Roofridder. De vierde mini-uitbreiding heet Cultusplaatsen & Ketters.
  • De katapult
  • Bruggen, burchten & bazaars * Bouw je een kleine stad af, dan mag je in plaats van het scoren van punten, kiezen om er een burcht van te maken. Daarmee speculeer je op meer punten later in het spel.
  • Schapen & heuvels *  Zet je herder in om schaapsfiches uit de buidel te trekken. Doe dat met beleid, want als je een wolfsfiche trekt, ben je direct je schapen kwijt.
  • Het circus * Het circus reist rond in de omgeving van Carcassonne en overal waar het zijn tent opzet, stromen meeples toe. Je probeert je meeples in de buurt van de circustent te zetten om extra punten te verdienen, afhankelijk van een gedekt dierfiche onder de tent. Verder kun je je meeples nu ook als artiest inzetten en daar bij een speciale puntentellingen 5 punten per stuk mee verdienen. 

Mini uitbeidingen Carcassonne:

Conclusie

Als je nu niet overtuigd bent van Carcassonne, dan is het vast echt niet jou spel. Hier zal die nog vaak op tafel komen en ik heb ook al een andere variant in huis. Ik mis voor mijn gevoel geen uitbreidingen want ik ben hier nog helemaal niet op uitgekeken. Toch ga ik die ook maar eens aanschaffen, de meeste heb ik al bij vrienden mogen proberen. Wil je meer spellen tips? Lees ook deze blogs voor geweldige spellen die geschikt zijn voor het hele gezin;

Footer1
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.