Skip to Content

Mama-tijd een belangrijk moment om bij te tanken

Het moederschap is ongetwijfeld een voltijdbaan. Eerlijk is eerlijk, we hebben allemaal momenten waarop we extreem vermoeid zijn en ons uitgeput voelen. Het is van essentieel belang om momenten van rust in te bouwen in je drukke schema als moeder. Hoe kun je nu echt tot rust komen te midden van al je verantwoordelijkheden? Hoe creëer je waardevolle ‘mama-tijd’ en zorg je ervoor dat je morgen weer vol energie tegenaan kunt? Hier zijn een paar praktische tips die je kunnen helpen om even op adem te komen.

mama-tijd ontspannen na lange dag werk
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Werk aan routine en prioriteiten

Routine klinkt misschien saai, maar het kan ook heel veel druk van de ketel halen. Als je een realistische routine bedenkt, blijft er meer tijd, energie en ruimte over. Dan kun je ook eens een spontane actie ondernemen. Bedenk bijvoorbeeld een tijdstip om te eten of wanneer er een speelmoment voor de kinderen is. Terwijl de kinderen spelen, kun jij even bellen of appen met een vriendin.

Het kan helpen om een schema te maken, die je ruwweg invult. Niet van minuut tot minuut (want dat levert alleen maar meer stress op), maar van uur tot uur. Wanneer gaan de kinderen spelen? Hoe laat gaan ze in bad? En wanneer is het bedtijd? Als je je routine weet en de prioriteiten hebt gesteld, kom je ook eens een keer toe aan wat mama-tijd. Ook heel belangrijk!

Ben jij een avondmens dan is het fijn om als de kinderen op bed liggen een me-time te hebben. Ben je een ochtendmens dan loont het om de wekker een uur eerder te zetten en lekker in alle rust beneden van je kopje koffie of thee te genieten in een nog opgeruimde woonkamer.

Mindfulness en microdosing psilocybine
Image by Hans from Pixabay

Probeer eens truffels tijdens mama-tijd

Je denkt bij een verantwoorde moeder misschien niet meteen aan een moeder die af en toe magic truffels neemt. Toch is ‘trippen als therapie’ een optie als je graag tot rust wilt komen. Het heeft namelijk invloed op het geheugen, op je slaap, op je emoties en op je zelfvertrouwen. Dat laatste heb je als moeder ontzettend nodig. Het schijnt zelfs invloed te hebben op het vrouwelijk orgasme. Een mooie bijkomstigheid voor partnerlief. Wat meer tijd in de slaapkamer en kwalitatieve seks draagt bovendien ook bij aan meer energie.

Bij een microdosing is het de bedoeling dat je maar een klein beetje neemt tijdens mama-tijd, zodat je je bewustzijn wat meer kunt aanpassen. Je kunt hiermee bereiken dat je je na gebruik wat beter voelt, wat helderder en wat meer bewust. Zo kun je beter blijven luisteren naar jezelf.

Heb je kinderen dan doe je dit uiteraard niet als je alleen thuis bent met ze. Maak hierover goede afspraken met je partner zodat je allebei kunt aangeven wat je wanneer nodig hebt.

vrouwensneakers mama-tijd
Image by garderobein from Pixabay

Besteed aandacht aan jezelf tijdens mama-tijd

Als moeder loop je jezelf altijd voorbij. Daardoor zie je er misschien niet zo verzorgd uit als je zou willen, of je ziet er gewoon heel moe uit. Eet gezond, probeer eens een ander kapsel, ga lekker sporten en kies voor kleding die je mooi maakt. Je zult merken dat je van goed voor jezelf zorgen meer energie krijgt. Door meer water te drinken kun je ook je huid laten stralen. Na een drukke, lange dag is het een goed idee om een heerlijk warm bad te nemen.

Kies soms echt even voor mama-tijd. Maak een wandeling, spreek af met vriendinnen. Lach zoveel als je kunt. Zo voorkom je dat je een soort dienstmeid wordt die uiteindelijk zichzelf opbrandt.

Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat microdosering niet voor iedereen geschikt is. Het is essentieel om verstandig en verantwoordelijk te handelen als je overweegt om ermee te experimenteren. Het raadplegen van een medische professional of therapeut voor begeleiding en advies is vaak een verstandige stap voordat je begint met microdosering.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.