Zo zorg je dat je kinderen graag buiten zijn

Heb jij ook kinderen die niet graag buiten willen spelen? Die liever thuis achter een schermpje zitten of bij een beetje regen, sneeuw of teveel zon binnen gaan zitten. Maar laten we eerlijk zijn, jij wil ook wel eens me time thuis. Of je net schoongemaakte vloer binnen schoon houden en je opgeruimde huis zo houden. Die kinderen moeten gewoon lekker in de tuin of in de speeltuin om de hoek gaan spelen toch! Hoe zorg je dat je kinderen graag buiten zijn?

Hoe zorg je dat kinderen graag buiten spelen? Waarom is buiten spelen belangrijk voor de mentale en lichamelijke gezondheid? Blog met uitleg hinkelbaan

Waarom is buiten spelen gezond voor kinderen?

Natuurlijk weten we allemaal dat buiten spelen gezond is voor onze kinderen. En natuurlijk wil je ook antwoord op de vraag hoe je zorgt dat kinderen graag buiten willen zijn. Maar laten we eerst eens kijken naar de vele gezondheidsvoordelen van buiten zijn.

Lichamelijke voordelen waardoor kinderen graag buiten zijn

Fysieke activiteit: Buiten spelen stimuleert lichamelijke activiteit, zoals rennen, springen, klimmen en fietsen. Deze activiteiten dragen bij aan de ontwikkeling van spieren, botten en coördinatie, en helpen bij het behouden van een gezond gewicht.

Vitamine D-opname: Blootstelling aan natuurlijk zonlicht zorgt voor de productie van vitamine D in het lichaam. Deze vitamine is essentieel voor de ontwikkeling van gezonde botten en immuunsysteemfuncties.

Stressvermindering: De buitenlucht en de natuurlijke omgeving dragen bij aan stressvermindering. Buitenspelen biedt kinderen de mogelijkheid om te ontspannen, hun gedachten te verzetten en zich beter te concentreren wanneer ze terugkeren naar binnen activiteiten. Zodra kinderen dit doorhebben dat ze er goed door kunnen ontspannen willen ze graag buiten zijn.

Gezonde slaapgewoonten: Blootstelling aan natuurlijk licht en fysieke activiteit overdag kan de slaapkwaliteit verbeteren. Kinderen die regelmatig buiten spelen, hebben vaak een beter slaapritme en kunnen beter slapen.

buitenspelen in speeltuin met schommels

Sociale voordelen van buiten spelen

Sociale ontwikkeling: Buiten spelen biedt kinderen de kans om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Ze leren samenwerken, communiceren en onderhandelen tijdens het spelen met andere kinderen.

Verbeeldingskracht en creativiteit: Buitenspelen moedigt kinderen aan om hun verbeeldingskracht te gebruiken. Ze kunnen nieuwe spellen bedenken, hun omgeving verkennen en creatieve oplossingen vinden voor problemen.

Ontwikkeling van cognitieve vaardigheden: Buitenactiviteiten dagen kinderen uit en stimuleren hun cognitieve ontwikkeling. Ze leren problemen oplossen, ontwikkelen ruimtelijk inzicht en verbeteren hun concentratie en aandacht.

Zelfvertrouwen: Het overwinnen van fysieke uitdagingen en het ontdekken van nieuwe vaardigheden buitenshuis kan het zelfvertrouwen van kinderen vergroten. Ze ontwikkelen een gevoel van eigenwaarde door successen en ervaringen buitenshuis.

Bevordering van gezonde gewoonten op lange termijn: Kinderen die van jongs af aan graag buiten zijn, ontwikkelen vaak gezonde gewoonten die ze in hun volwassen leven behouden.

Kortom, buitenspelen heeft een positieve invloed op verschillende aspecten van de gezondheid en ontwikkeling van kinderen.

Hoe zorg je dat kinderen graag buiten spelen? Waarom is buiten spelen belangrijk voor de mentale en lichamelijke gezondheid? Blog met uitleg

Hoe zorg je dat kinderen graag buiten zijn?

Het stimuleren van kinderen om graag buiten te zijn is dus belangrijk voor hun gezondheid en ontwikkeling. Maar hoe zorg je daarvoor?

  1. Creëer een buitenruimte: Maak een aantrekkelijke buitenruimte met speelgoed, gras, bloemen en eventueel een zandbak. Maak het uitnodigend en comfortabel, zodat kinderen zich graag in deze ruimte begeven. Plaats bijvoorbeeld een overkapping om in alle weertypes lekker onder te spelen.
  2. Organiseer buitenactiviteiten: Plan regelmatig leuke buitenactiviteiten, zoals picknicken, fietsen, wandelen, sporten of het bezoeken van parken. Dit maakt buitentijd leuk en avontuurlijk.
  3. Leer ze over de natuur: Introduceer kinderen bij de natuur door hen te laten zien hoe planten groeien, dieren leven en seizoenen veranderen. Maak natuurwandelingen en leg uit wat ze zien.
  4. Beperk schermtijd: Verminder de tijd die kinderen voor schermen doorbrengen. Dit zal hen aanmoedigen om alternatieve activiteiten buiten te zoeken.
  5. Speel samen: Kinderen vinden buitenspelen vaak leuker als ouders, verzorgers of vrienden met hen meedoen. Organiseer gezinsactiviteiten in de buitenlucht om samen quality time door te brengen.
  6. Stimuleer creativiteit: Moedig kinderen aan om buiten creatief bezig te zijn. Dit kan variëren van tekenen met stoepkrijt tot het bouwen van hutten. Geef ze de vrijheid om hun verbeelding te gebruiken, kinderen willen dan echt graag buiten zijn.
  7. Zorg voor geschikt speelgoed: Voorzie buitenspeelgoed zoals ballen, springtouwen, frisbees en ander speelgoed dat geschikt is voor buitengebruik. Dit maakt buitenspelen aantrekkelijker.
  8. Weerbestendige kleding: Zorg ervoor dat kinderen de juiste kleding hebben om in alle weersomstandigheden naar buiten te kunnen gaan. Goede regenkleding en zonnebescherming zijn essentieel.
  9. Maak het een routine: Plan regelmatige tijden voor buitenspelen, zodat het een ingebouwde routine wordt. Dit kan na schooltijd, in het weekend of op andere vaste momenten zijn.
  10. Betrek de gemeenschap: Ontdek lokale buitenevenementen, speeltuinen of sportclubs waar kinderen aan kunnen deelnemen. Het betrekken van de gemeenschap kan buitenspelen socialer en leuker maken.

Ik weet zeker dat met al deze tips jouw kinderen graag buiten spelen!

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.