Gezonde gewoontes aanleren aan kinderen – een stappenplan

Kinderen zijn dol op hun vrijheid. Ze voelen zich krachtig wanneer ze de mogelijkheid hebben om een ​​beslissing te nemen. Je kunt kinderen volop kansen bieden om te leren hoe ze goede levensstijl keuzes kunnen maken. Ook jij kunt bijdragen aan hun streven naar een gelukkige en gezonde levensstijl. Kinderen kijken op naar hun ouders of volwassenen als hun mentoren. Ze zullen weerspiegelen wat ze in jou zien. Daarom moet je ook streven naar een gezonde levensstijl om je kinderen te leren op dezelfde manier te leven. Maar hoe kun je gezonde gewoontes aanleren aan kinderen?

gezonde gewoontes aanleren aan je kind
Foto van @senivpetro via freepik premium

Geeft het goede voorbeeld. Een eerste stap in gezonde gewoontes aanleren!

Je kunt beginnen door hen te laten zien dat je de juiste voeding eet en dat je aan lichaamsbeweging doet. Kinderen leren gezonde keuzes te maken hoeft niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Eenvoudige veranderingen in je huidige routine zijn alles wat je nodig hebt om je kinderen te leren hoe ze een gezond leven kunnen leiden. Als gezin werken aan gezonde gewoontes is ook een goede methode om kinderen te leren goede gezondheidskeuzes te maken.

spiruella ontbijtbowl

Gezonde gewoontes aanleren aan kinderen – gezond eten

Evenwichtige maaltijden en snacks zijn essentieel voor de groei en het welzijn van kinderen. Vezelrijke maaltijden zijn essentieel om hun energie gedurende de dag op peil te houden. Volwassenen zijn zich al bewust van het belang van het opnemen van vezels in het dieet. Je hebt waarschijnlijk de uitdrukking “meer vezels consumeren” vaak gehoord. Je kunt je kennis over het eten van vezels delen met je kinderen door ze een vezelrijke maaltijd van noototheek.nl in te pakken en deze eventueel samen te bereiden.

Een vezelrijke maaltijd geeft ze de energie om lekker te spelen. Vezels bevorderen niet alleen een goede spijsvertering. Het houdt kinderen ook vol na de maaltijd. Dit verkleint de kans op het te veel eten van junkfood en andere snacks die niet goed zijn voor ze. Vezels geven je kinderen een constant energieniveau zonder dat ze een suikerhigh krijgen. Iedereen, en niet alleen kinderen, kan een suikerdip krijgen als ze zoete tussendoortjes eten die geen voedingswaarde hebben. Maar door gezonde gewoontes aan te leren aan kinderen met vezelrijke voeding, kunnen kinderen voor langere tijd spelen of leren met behoud van een constant energieniveau.

gezonde gewoontes aanleren kinderen Nationale Sportweek kinderen spelen basketbal
pexels-rodnae-productions

Beweging leuk maken voor je kinderen

De lichaamsbeweging van volwassenen kan heel anders zijn dan de lichaamsbeweging van kinderen. Ze kunnen nog steeds de jumping jacks of hoge knieën doen, maar ze zullen het saai en niet leuk vinden. Ze zullen geen vreugde vinden in het saaie sporten op 1 plek. Zorg ervoor dat je ze kennis laat maken met een plezierige fysieke activiteit, zoals fietsen of spelen in het park. Ze kunnen ook voetballen of een andere sport doen die ze interessant vinden. Ze zullen lichaamsbeweging behandelen alsof ze gewoon aan het spelen zijn als ze er echt van genieten. Ook dat zijn gezonde gewoontes aanleren aan kinderen.

De meeste kinderen hebben na school of in het weekend actieve hobby’s. Denk aan voetbal, hockey, dansen, zwemmen, paardrijden, judo en nog veel meer.

mindfulness met kinderen

Gezonde gewoontes aanleren aan kinderen – belangrijk!

Een gezond kind heeft een gezonde geest en zijn emoties zijn goed gereguleerd. Gezondheid beperkt zich niet alleen tot lichamelijke gezondheid. Je kinderen kunnen hun emoties niet zelf bevatten, daardoor kunnen ze vaak driftbuien krijgen. Ook dit is onderdeel van gezonde gewoontes aanleren aan kinderen. Laat ze hun emoties voelen in plaats van naar ze uit te halen om te stoppen met huilen. Laat ze zijn wie ze zijn, geef plek voor hun emoties, maar leer ze deze emoties te beheersen en op een rustige manier te uiten.

Met deze tips ben je al een eind op weg!

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.