DIY-handleiding voor het bouwen van jouw Tuinkamer: 6 stappen

Wil je graag een ruimte waar je tot rust kunt komen, een kamer die je kunt omtoveren tot een man-cave/she-shed of een extra bureau en heb je een relatief grote tuin? Dan moet je zeker eens overwegen om een tuinkamer aan te leggen. Die ruimte is, zoals de naam al doet vermoeden, een kamer in jouw tuin die je voor tal van doeleinden kunt gebruiken. Dit (half)open tuinhuisje kan met verschillende accessoires en meubels ingericht worden tot een gezellige lounge, werkplek, buitenkeuken, etc. De tuinkamer biedt je de mogelijkheid om zelfs tijdens de winter optimaal te kunnen genieten van het buitenleven en voegt daarbovenop ook veel stijl en waarde toe aan jouw tuin/huis. Het bouwen van jouw eigen tuinkamer is een flinke klus, maar met het onderstaande stappenplan zul je snel en gemakkelijk jouw droomtuinkamer kunnen bouwen. Laten we eraan beginnen.

Denk na over waar de tuinkamer komt

Voordat je aan het bouwen begint, moet je bepalen waar je de tuinkamer gaat plaatsen. De locatie van jouw toekomstige tuinkamer heeft een grote invloed op het volledige stappenplan en het is dus belangrijk dat je stilstaat bij een aantal vragen. Zo moet je een antwoord vinden op onder andere:

  • Moet de tuinkamer in de zon of schaduw staan?
  • Hoeveel open zijdes?
  •  Moet er een beschutting komen?
tuinkamer
Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Een goed begin is het halve werk

Eens je bovenstaande vragen beantwoord hebt, moet je de ondergrond controleren. Het is belangrijk dat je checkt of de ondergrond jouw tuinkamer zal kunnen dragen, want als je geen goede basis hebt, kan het voorkomen dat jouw kamer na verloop van tijd wegzakt en dat wil je natuurlijk vermijden. Of je de ondergrond moet voorzien van een extra fundering en versterking, hangt af van welk bouwmateriaal je wenst. Als je een tuinkamer gaat metselen of eentje gaat maken met stenen, dan moet er een fundering aangelegd worden. Wil je deze grote karwei en de kosten die daaraan verbonden zijn vermijden? Opteer dan voor een houten tuinkamer. Zo’n kamer is veel makkelijker te bouwen en is veel goedkoper. Eens je bepaald hebt welk materiaal je wenst te gebruiken, moet je de grond voorbereiden op de komst van jouw tuinkamer. Verwijder ook alle planten, bloemen en bomen en hark de bodem indien nodig.

Als je graag wat professionele hulp wenst bij het uittekenen van jouw tuinkamer en het bepalen van de locatie en materialen, contacteer dan een tuinbouwexpert die je kan helpen. Wil je graag een kant-en-klare kamer die je meteen kunt inrichten? Een ruim aanbod van tuinhuisjes te koop op Pineca staat dan klaar om ontdekt te worden.

Bouw het frame

Nu wordt het tijd om het frame te bouwen zodat jouw tuinkamer voorzien wordt van een stevige basis. Het is aangeraden om pas met de bouwwerken te beginnen als de grond volledig droog is. Je wilt namelijk niet dat de palen van jouw houten tuinkamer of de stenen van een gemetselde kamer wegzakken in de zompige grond. Als je de palen van jouw houten kamer gaat plaatsen, is het belangrijk dat je ze niet te ver uit elkaar zet. De afstand wordt bepaald door de hoogte van jouw tuinkamer. Hoeveel palen je nodig hebt, hangt af van het gewenste formaat.

Wil je ervoor zorgen dat jouw houten frame langer in goede staat blijft? Opteer dan voor hardhout en een afwerking met beits. Zo gaat het hout langer mee en is het bestand tegen houtrot.

tuinhuisje

Plaats het dak op je tuinkamer

Laten we nu het dak plaatsen. Welk dak en welke materialen je moet gebruiken, hangt af van jouw wensen en budget. Hoewel een puntdak vaak gebruikt wordt, verkiezen de meeste mensen toch nog steeds voor een plat dak. Dit is omdat je zo’n plat dak eenvoudig zelf kunt aanleggen. Als je jouw dak gaat bouwen, kun je kiezen uit verschillende materialen zoals de klassieke dakpannen, rubber of hout. Eens je het type dak en de materialen gekozen hebt, moet je het dak stevig vastmaken aan het frame. Voorzie een sterke structuur en een  afwateringssysteem om ervoor te zorgen dat het dak bestand is tegen stevige wind, sneeuw of hevige regenval.

Bepaal of je wel of geen wanden wil

Bij het bouwen van jouw tuinkamer kun je opteren voor een versie met of zonder wanden. Beide opties zijn beschikbaar en je kunt er zelfs voor kiezen om de wanden deels dicht te maken. Houd er rekening mee dat de materialen stevig bevestigd moeten worden om de stevigheid en veiligheid van de tuinkamer te vrijwaren.

Breng de finishing touch aan in je tuinkamer

De laatste stap is misschien wel de leukste van al: Het inrichten van jouw tuinkamer. Nu de structuur rechtstaat, wordt het tijd om de finising touches aan te brengen en de kamer te stylen zoals je zelf wil. Plaats bijvoorbeeld een loungebank en tal van kussens als je een knusse ontspanningsruimte wil ontwerpen of een bar met enkele krukken, een grote frigo en moderne televisie als je er een entertainmentkamer van wil maken. Voor diegene die dromen van een extra keuken voor hun warme winter BBQ of een gezellig zomeretentje, plaats een ultramodern fornuis, een frigo/diepvries en misschien een oven of magnetron in de tuinkamer en jouw droom wordt in een instant werkelijkheid.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.