Spiropuzzels Hollandse iconen – een uitdagende manier van kleuren

Houd je van puzzelen en van kleuren? Dan zijn de spiropuzzels jou misschien op het lijf geschreven! Een techniek van kleuren in spiraalvorm, waarbij de leukste afbeeldingen tevoorschijn komen. In dit vijfde deel van de Spiropuzzels serie staan de Hollandse iconen centraal. Van het meisje met de parel tot bitterballen. Een leuk cadeau-idee voor een ontspannende én uitdagende bezigheid!

30 verborgen Hollandse iconen in spiraalvorm om in te kleuren

voorkant

Spiropuzzels Hollandse iconen

De nieuwsgierigheid werd zeker gewekt bij de ontvangst van dit kleurboek. Want bij het doorbladeren vraag je je vooral af hoe de lege spiraalvormen uiteindelijk een soort van kunstwerk worden. Wat een ingenieuze puzzel- en kleurvorm! De spiropuzzels zijn geïnspireerd op een eeuwenoude techniek van het etsen in spiraalvorm. Je kleurt de lijnen in cirkelvorm van begint tot eind, en als een soort magie ontstaat er een afbeelding. En dat ontvouwt zich pas echt goed als je helemaal klaar bent.

Kleuren is in ieder geval een hele ontspannende bezigheid, waar menigeen graag een aantal uurtjes aan spendeert. Zeker in deze tijd volop prikkels van schermen. Ook voor kinderen is kleuren erg rustgevend. Veel rustiger voor de ogen dan al die felle schermen en constante wisselende beelden. Kleuren is ook belangrijk voor de oog-hand coördinatie en natuurlijk de fijne motoriek. Dus ook op latere leeftijd goed om te blijven doen, zo houd je je hersenen in goede conditie!

Precisie en concentratie

Vol goede moed gingen we van start. Maar eerlijk is eerlijk, af en toe zonk die moed ons wel een beetje in de schoenen. Het is een activiteit die veel precisie, geduld en concentratie vraagt. In tegenstelling tot gewoon kleuren, zie je niet gelijk resultaat. Dat je een onderdeel af hebt en er even van kunt genieten, dat is bij de spiropuzzels niet het geval. Je ziet een groot deel van de tijd niet waar het eindigt. Je vraagt je ook regelmatig af of het wel goed gaat. Dus het is niet geschikt voor de ongeduldige mensen.

Ook moet je natuurlijk erg netjes binnen de lijntjes kleuren, en vooral een beetje gelijkmatig. In eerste instantie leek het leuk om het een verrassing te laten zijn wat de uitkomst zou worden van de spiropuzzel. Maar met bijvoorbeeld het kaasblokje viel dat toch wel wat tegen na heel veel werk. Dus dan kun je beter achterin vast een mooie plaat uitzoeken!

Spiropuzzels Hollandse iconen

Mooie Hollandse iconen

Toch blijkt het verrassend, uitdagend én verslavend om te doen! Het is natuurlijk ook een beetje uitproberen en durven, maar dan heb je uiteindelijk een leuk kunstwerkje in handen. Misschien verdienen de spiropuzzels zelfs wel een plekje aan de muur! Door de kartelrandjes zijn ze netjes uit te scheuren.

Het boek en de bladen zijn van groot formaat (30 x 30 cm). Voorin vinden we tips en inspiratie, bijvoorbeeld hoe je verschillende kleuren kunt combineren. Of de tip voor het gebruik van gelpennen en metallic stiften, deze geven een mooi effect. Te lichte pastelkleuren werken minder goed, zo merkten we zelf bij het Delfts Blauwe paartje van de cover.

Gelukkig is de keuze enorm groot. Allerlei mooie kunstwerken kun je zelf in spiraalvorm namaken. Zoals Het Meisje met de Parel en het Melkmeisje. Ook schilders Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh vinden we terug. En natuurlijk ook belangrijke plekken in Nederland, zoals de Zaanse Schans, Kinderdijk en Neeltje Jans. Een hele mooie en inspirerende verzameling van Hollandse iconen in deze Spiropuzzels dus.

tulpen

Meer tips

  • De spiropuzzels zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Een goede manier om kinderen bekend te maken met de Hollandse meesters en ze misschien te interesseren voor kunst!
  • Een leuk en origineel cadeau-idee voor iemand die van puzzelen en kleuren houdt.
  • Kelly probeerde het Spiropuzzel boek thema dieren. Ondertussen zijn er ook andere thema’s verschenen bij uitgeverij Mus zoals Iconische beelden.
Footer4 nieuw
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.