Weg met wegwerp luiers; ontdek de voordelen van herbruikbare zwemluiers!

De meeste ouders zullen het ermee eens zijn: alle “eerste keer” momenten van je kindje zijn erg bijzonder en vaak vertederend om mee te mogen maken. Iets minder prettig vond ik het “eerste keer” moment van een poepende dreumes midden in het zwembad. Heeft jouw kindje een (wegwerp) luier aan tijdens het zwemmen en wist je al dat er herbruikbare luiers bestaan ook voor tijdens het zwemmen?

Poepen in het zwembad!

Zwemmen doen we al met enige regelmaat sinds hij een maand of 8 is en ik heb maandenlang geluk gehad v.w.b. de ongelukjes. Totdat hij ongeveer 1,5 jaar was. Na de ouder-en-kind-les liepen we van het lesbad naar het baby/peuterbad, mijn zoontje met zijn zwemsokken aan, om samen nog even te ‘zwemmen’. Middenin dat badje, met allemaal andere spelende kindjes om ons heen, zag ik zijn hoofdje rood aanlopen. En ja hoor, meneer was aan het poepen. Gelukkig had hij een luier aan tijdens het zwemmen en dreef het niet alle kanten op… Een wegwerp zwemluier weliswaar. Dat er herbruikbare luiers om te zwemmen bestaan, wist ik toen nog niet.

Wat voor luier aan tijdens het zwemmen?

Gewone luiers in tegenstelling tot herbruikbare luiers worden erg zwaar, doordat het al het zwembadwater absorbeert. Een zwemluier neemt geen vocht op, en zakt daardoor niet af omdat ‘ie te zwaar wordt, maar zorgt er wel voor dat een grote boodschap binnen de perken blijft. Een herbruikbare zwemluier doet in feite hetzelfde als een wegwerp zwemluier. Het enige verschil is dat je ze niet weggooit, maar gewoon kunt uitwassen na het zwemmen.

De voordelen van herbruikbare luiers

Herbruikbare luiers hebben als voordeel dat je ze na elke wasbeurt opnieuw kunt gebruiken. Deze luiers zijn gemaakt van een waterdichte en ademende buitenkant en door het elastiek sluit het mooi aan. De meeste zijn verstelbaar d.m.v. drukknopen en gaan daardoor een tijdje mee. En door de handige sluiting hoeven ze niet helemaal naar beneden getrokken te worden na een ongelukje. Ze zijn duurzamer dan wegwerp zwemluiers: je hebt geen extra afval en dat is beter voor het milieu. Van al die luiers tijdens het zwemmen die ik tot nu toe heb gebruikt, is eigenlijk dus alleen die ene “eerste keer” met poep nuttig geweest Afvalverspilling dus achteraf gezien.

De kosten

herbruikbare luier

Een pak van 12 wegwerp-zwemluiers kost namelijk meestal tussen de 6 en 8 euro, ongeveer 60 cent per stuk dus, terwijl een wasbare luier tussen de 10 en 20 euro kost. Je zou haast denken dat je dan goedkoper uit bent met een wegwerp luier tijdens het zwemmen. Maar je kunt ze niet los kopen, dus die 6 á 8 euro ben je sowieso al kwijt. Plús de kosten die daar nog bovenop komen van zwembroekjes of badpakken in verschillende maten! Die heb je niet nodig met een herbruikbare luier. Doordat ze verstelbaar zijn, zijn ze geschikt voor meerdere aaneengesloten maten en kun je de meeste herbruikbare luiers zelfs zeker 2 jaar lang gebruiken!

Het enige nadeel van herbruikbare luiers

Mijn dreumes is inmiddels een peuter en heeft nóg altijd een luier aan tijdens het zwemmen. Het enige nadeel wat ik me van een herbruikbare luier kan bedenken ten opzichte van een wasbare luier is dat ik er te laat pas achter ben gekomen dat ze bestaan! Er kan wat mij betreft nog wel wat verbeterd worden aan de verkrijgbaarheid van herbruikbare zwemluiers. Als je ze overal kunt kopen, dan had ik ze waarschijnlijk op tijd ontdekt. Met mijn zoontje ga ik namelijk deze zomer een zindelijkheidstraining doen, dus heb ik binnenkort helemaal geen luiers meer nodig!

Herbruikbare luiers zijn er in meerdere merken en varianten. En in allerlei kleuren. Welke zou jij nemen?

Footer1
Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.