Skip to Content

Robin hood, familiespel van het jaar

Spelen jullie thuis graag spelletjes? Is er iemand bij die niet mee wil doen omdat de regels leren zo lang duurt? En wat is er geschikt om met iedereen te spelen? Robin hood het bordspel won speelgoed van het jaar 2022, in de categorie familiespellen vanaf tien jaar. Niet eerst allerlei regels lezen maar gewoon spelen. En dat met een held uit ieders jeugd, Robin Hood.

Robin hood

Robin Hood – Bordspel

Neem het op tegen de Sheriff van Nottingham in dit coöperatieve avonturenspel. Verken het prachtig geïllustreerde speelbord en ontdek de geheimen van Sherwood Forest. Elke keuze die je maakt, beïnvloedt het verloop van het verhaal.

De Avonturen van Robin Hood maakt gebruik van een begeleidend boek. Zo maak je geleidelijk aan kennis met het spel en hoef je van te voren bijna geen spelregels door te nemen. Het prachtig vormgegeven speelbord bevat locaties, die door middel van inkepingen en verwisselbare lagen tijdens het spel veranderen. Verplaatsen gebeurt door middel van speelstukken van verschillende lengtes, waardoor je zonder vakjes vrij over het speelbord kunt reizen.

De Avonturen van Robin Hood is ontwikkeld en geïllustreerd door Michael Menzel, de bedenker van De Legende van Andor. Dit zie je terug in de prachtige artwork en het gemak waarmee je samen in het spel wegwijs wordt gemaakt. Een aanrader voor Andor-fans!

https://www.bol.com/nl/nl/p/robin-hood-bordspel/9300000073914043/

Beleef het verhaal van Robin Hood als nooit tevoren!

Verwondering

Wie kent Robin Hood nou niet? Hij kwam voor in sprookjesboeken en verhalen. Op tv heb ik ook nog diverse series over hem gezien. Er blijven nieuwe dingen ontwikkelt worden omtrent dit karakter en daarom kennen ook de nieuwere generaties dit figuur. Hoe vaak is het dat je een spel kan spelen met je hele gezin (vanaf tien jaar dus) en iedereen het thema als icoon uit zijn jeugd kent?

bijlage


De doos trekt mij al aan met zijn natuurrijke plaatjes en kleuren. Bij het openen valt het op dat de delen van het bord netjes en bijzonder zijn ingepakt. Deze acht delen vormen aan elkaar het speelbord. Dit is enorm, en mooi vormgegeven. Zie foto hieronder voor het gehele bord.
Daarna volgen de andere onderdelen. Alle speelstukken zijn van hout, dat past bij het natuurthema (dat op zijn beurt weer hoort bij Robin Hood natuurlijk). Dan is er iets bijzonders, de bijlage. Dit zijn niet de spelregels, die mogen we namelijk voor het spelen niet lezen. Onderin de doos zit een prachtig hardcover boek. Dit begeleidt je het spel door en bevat alle gebeurtenissen. Je hoeft dus niets voor te bereiden of eerst te leren, na het opzetten van het bord en verdelen van de speelstukken kun je direct beginnen.

Geen spelregels leren, maar gewoon beginnen. Lekker makkelijk!

het bord

Avonturen met Robin Hood

Houten schijf uit buidel

Het bord en de losse speelstukken liggen klaar, we hebben karakters gekozen en de start stukjes zitten in de buidel. Dit is genoeg om Robin hood te gaan spelen. Het lopen werkt op een bijzondere manier. Heel grappig en uniek. Zie bovenstaande fotoreeks van drie foto’s met het groene poppetje voor een voorbeeld. Je hebt verschillende speelstukken, waaronder stukjes die lopen en langer of korter zijn. Deze kun je aan elkaar leggen om er een pad mee te maken. Dit pad komt uit bij je volgende poppetje, daar stopt je lopen dan ook. Net als dit mechanisme zitten er meer van deze unieke en leuke dingen in het spel. Je speelt in dit spel samen tegen wachters en de sheriff. Vol avontuur, mooie verhalen en tekeningen speel je cooperatief tegen het spel.

Spelen maar!


Je begin dus te lezen in het boek. Trek schijven om te bepalen wie er aan de beurt is en lees in het boek wat er plaatsvind. Er draaien stukken om op het speelbord en komen regels bij gedurende het spelen. Hier zit ook verhaaltekst bij. Dit geeft extra sfeer en diepgang aan het verhaal. Het spel heeft meerdere delen. Als je geslaagd bent in je avontuur kun je verder spelen naar het volgende avontuur of opnieuw dit avontuur spelen. Als je verder speelt, geeft het boek ook aan wat je moet doen als je op een later moment verder wil spelen. Hoe je wint ligt dus ook aan het hoofdstuk. Dit word pas bekend als je al begonnen bent en enkele beurten hebt gehad.

Ik was bang dat het opnieuw spelen flauw of saai is gezien bepaalde acties al vastliggen in het boek. Toch is dit afwisselend genoeg want de spelers hebben veel invloed op hun beurtverloop.
Wat mij wel opviel is dat de stukken die je moet omdraaien op het speelbord, hoewel mooi in het bord verwerkt, gemakkelijk beschadigen. Om deze veiliger los te halen en mooi te houden gebruikte wij een tooltje. Zie de meest rechter foto hieronder. Ik raad aan voorzichtig te zijn met het loshalen van stukken of wellicht iets te zoeken dat hierbij kan helpen.

Speelgoed van het jaar

Elk jaar kiest een team van speelgoed van het jaar welke spellen het beste zijn. Hiervoor zijn er verschillende categorieën. Per categorie worden er enkele winnaars gekozen. Voor de winnaars van 2022, lees onze blog speelgoed van het jaar 2022. Deze spellen en veel meer testen wij graag. Robin Hood won in 2022 in de categorie familiespellen vanaf tien jaar. Voor de andere winnaars in deze categorie en wat tips in andere categorieën, zie onze recensies;

https://www.bol.com/nl/nl/p/click-the-great-wall-kaartspel/9300000083423852/?bltgh=qXfpK1npqHw9B-wQJg9Gxg.2_6.7.ProductTitle

https://www.bol.com/nl/nl/p/kuddegedrag-party-spel-probeer-te-denken-zoals-de-kudde-gezelschapspel-voor-vrienden-en-familie-hoe-beter-je-elkaar-kent-hoe-beter-je-zal-scoren/9300000091155536/?bltgh=oaYI1uhVMCY6McdvjgtCJQ.2_13.14.ProductImage

Meer van 999 games

Iedereen die gek is op spelletjes kent 999 games wel. We spelen graag hun spellen en hebben dan ook al veel reviews van. Voor leuke spelletips naast Robin Hood, lees onze andere recensies:

https://www.bol.com/nl/nl/p/carcassonne-de-mist-bordspel/9300000109068125/?bltgh=v8dc4jTFA7vCDhsSGcRNCg.2_12.13.ProductTitle

https://www.bol.com/nl/nl/p/libertalia-bordspel/9300000088045164/?bltgh=oVHRc-VGmRN136F7CG1KjA.2_18.19.ProductImage

Footer4 nieuw
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.