Skip to Content

Leuke spelletjes 6 jaar en ouder – een spelletje of gezelschapsspel

Wij zijn gek op het spelen van spelletjes. Nu het bijna vakantie is, komen er dus weer heel veel spelletjes uit de kast. Maar wat zijn nu leuke spelletjes voor 6 jaar en ouder? Hier onze tips!

In deze blog maken we gebruik van klikbare foto’s die je ziet als je ad-blocker uit staat

leuke spelletjes 6 jaar. van gezelschapsspel tot dobbelspel. Een spelletje spelen samen is altijd leuk! Kinderspelletjes op het verlanglijstje

Leuke spelletjes 6 jaar – paar tips vooraf

Mijn eigen dochters zijn 7 en 9 jaar oud. Een superleuke leeftijd om echt al met spelletjes aan de slag te gaan! De tijd van simpele spelletjes is voorbij, en je merkt dat ze al steeds meer een echt spel aan kunnen. Maar qua concentratie kunnen kinderen vaak nog niet een té lang spel aan. En het mag natuurlijk ook niet te ingewikkeld zijn… daarom is het soms nog best lastig om een goede keuze te maken voor een leuk spel. Daarom hier onze tips voor leuke spelletjes 6 jaar en ouder

999 Games online academy

Een tijdje geleden heb ik de eerste online academy van 999 Games mogen bijwonen. Dat was eigenlijk een online persevent, waarbij er in groepjes ideeën werden uitgewisseld over het spelen van spellen met kinderen van een bepaalde leeftijdsgroep. Ik vond dit erg leuk, omdat je zo echt wat meer interactie hebt. Vaak is het bij mij bij het kopen van spelletjes zo, dat je een beetje af moet gaan op het ‘gevoel’ dat het spel je geeft als je de verpakking leest. Maar soms heb je zo een enorme miskoop en blijkt een spel enorm tegen te vallen. Daarom vind ik het fijn als je een tip krijgt van vrienden óf het spelletje al een keer ergens hebt kunnen zien en spelen in het echt. En dat hebben we dus online gedaan, tijdens de 999 Games online academy. Game King Bert, dé spelletjes goeroe van 999 games, liet wat van de favorieten zien voor deze leeftijdscategorie.

Keer op keer 999 games

Leuke spelletjes 6 jaar en ouder – voorwaarden

Tijdens deze online academy kwamen we er met alle deelnemers achter dat we een paar dingen belangrijk vinden voor een spel voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Het moet gemakkelijk te leren zijn én snel te spelen zijn. Het liefst een spelletje wat je zo even na het eten kunt pakken en wat je in 20 of 30 minuten kan spelen.
Ik heb onze 8 favoriete kinderspelletjes 6 jaar en ouder op een rijtje gezet. Allemaal zeer eenvoudig te leren, met voldoende uitdaging én kort qua spelduur.

Lees ook deze blog met bordspellen voor jong tot oud

Regenwormen

Het spel Regenwormen begint inmiddels al een echte klassieker te worden! Veel mensen die kinderen hebben die ongeveer even oud zijn als mijn meiden, kennen dit spel al. Ken je het spel nog niet? Dan is het zeker een aanrader als kinderspelletjes 6 jaar en ouder!

Regenwormen is een dobbelspelletje. Je moet door goed te dobbelen (en een beetje lef te hebben) proberen zoveel mogelijk wormen te verzamelen. Regenwormen heeft een adviesleeftijd vanaf 8 jaar. Mijn eigen dochter van 7 speelt dit spel al heel erg graag. Wel moet je er goed voor kunnen optellen. Dat maakt dit spel meteen heel leerzaam, want je leert er goed van rekenen! Het spel blijft ook leuk na dit een aantal keer gespeeld te hebben, omdat je elkaar ook dwars kunt zitten en het zomaar weer anders kan zijn. Voor ons een favoriet spelletje!

Je koopt regenwormen oa hier op bol

Er is ook een nieuw spel uitgebracht voor de kippen. Recensie: Geharrewar in de sushibar

Catan junior – gezelschapsspel

De Kolonisten van Catan is een spel wat veel volwassenen spelen. Er is ook een speciale versie voor kinderen: Catan junior. Hierbij leren de kinderen de beginselen van het spel Catan, maar dan met eenvoudigere regels. Het spelbord heeft bijvoorbeeld een vaste opstelling en het doel is om als eerste al je forten te bouwen. Wat ik echt een pluspunt vind, is dat je dit spel in iets minder dan 30 minuten kunt spelen. Dit is dus een stuk korter dan de gewone versie, waardoor het voor kinderen die zich wat minder lang kunnen concentreren op een spel ook perfect is! En je kunt dit spel ook al met 2 spelers spelen, dus dat is ook heel fijn.

Je koopt Catan Junior oa op bol

Clever Junior – Leuke spelletjes 6 jaar en ouder

Dit dobbelspel is de juniorversie van het succesvolle dobbelspel Clever. Een winnaar van Speelgoed van het jaar 2019. De Clever junior variant is een leuk dobbelspelletje voor kinderen vanaf 5 jaar van 999 games. We vieren een feestje met luchtballonnen, kaarsen, cadeautjes en taart. Gooi de dobbelstenen en kruis de categorieën aan. Wie dat slim doet, behaalt de meeste overwinningspunten! Een leuk gezelschapsspel 6 jaar en ouder!

Lees hier de recensie van Clever Junior

Je koopt Clever Junior oa op bol

Beverbende: een aanrader als spelletje voor kinderen van 6 jaar

Tijdens de online academy werd het spel Beverbende geïntroduceerd. Ik had er weleens van gehoord, maar het nog nooit gespeeld. Toen ik hier aan de eettafel over vertelde, hoorde ik van mijn kinderen en man dat ze het spel al kenden, en dat dit superleuk is! Hoe heb ik dit gemist kunnen hebben…. Dat was dus voor mij een reden om ook thuis Beverbende in de kast te zetten. Dit spel hebben wij de afgelopen week sinds we het in huis hebben al heel veel gespeeld, en ik kan zeggen dat het dus echt een aanrader is! Je hebt 4 gedekte kaarten voor je liggen, en je moet door te ruilen proberen om zo min mogelijk punten te verzamelen.

Ik vind het best nog lastig, mijn kinderen zijn er beter in dan ik…. Ik kan gewoon niet zo goed onthouden wat waar ligt, en als ze dan ook nog kaartjes gaan wisselen, ben ik het kwijt. Dat zorgt er wel voor dat je als volwassene en kind een gelijke kans hebt, wat het spel erg leuk maakt! Wil je meer uitleg over dit spel zien, kijk dan eens naar het filmpje (met Game King Bert!).

Je koopt Beverbende oa op bol

Vlotte geesten – spelletjes 6 jaar

Een spel wat zeker niet mag ontbreken op het lijstje van de leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaar is Vlotte geesten. Hier inmiddels al bijna versleten, zo vaak is het al gespeeld. En als er op school een spelletjesmiddag is, gaat dit spelletje vaak mee naar school.
De eerste keer vond ik het best ingewikkeld, want het vraagt een andere manier van denken. Heel goed om het logisch redeneren te oefenen!

Er zijn 5 voorwerpen: een boek, stoel, fles, spook en muis. Je draait daarna een kaartje om. Je moet nu zien welke kleur of welk voorwerp mist op het kaartje en dit voorwerp moet je zo snel mogelijk pakken. Maar zie je een voorwerp wat exact hetzelfde is, dan moet je zo snel mogelijk dit voorwerp pakken. Best nog even lastig in het begin dus. Mijn dochters zijn er inmiddels zo goed in geworden, dat ik het niet meer zo gemakkelijk van ze win. Sterker nog: zij winnen vaak van mij…..

Je koopt Vlotte geesten o.a. op bol*

Keer op keer kids – leuke spelletjes 6 jaar

Het spel Keer op Keer Kids is vrij eenvoudig aan te leren. Het is zo druk in de dierentuin, dat de spelers de verzorgers moeten helpen met het voederen van de dieren. Met de 3 dobbelstenen dobbel je verschillende kleuren. Je mag dan dierenverblijven met de corresponderende kleuren aankruisen op je speelvel, en daar verdien je dan punten mee als je de kolommen vol kunt maken.

Bij dit spel hoef je nooit te wachten, want je speelt allemaal tegelijk! Heb je als eerste een dierenverblijf vol, dan scoor je ook daarvoor punten. Wie op het eind de meeste punten heeft, is de winnaar van Keer op Keer Kids. Deze hoort dus zeker in dit overzicht leuke spelletjes 6 jaar thuis!

Keer op Keer kids koop je oa op bol

L.A.M.A.

L.A.M.A. is een heel vlot kaartspel, wat je supersnel onder de knie hebt. De naam van het spel L.A.M.A. staat voor ‘leg alle minpunten af’. Je moet dus proberen zo min mogelijk punten over te houden aan het einde van het spel. Dit spel was ook de winnaar van de verkiezing van speelgoed van het jaar 2020 en dat zegt denk ik wel genoeg.

leuke spelletjes 6 jaar. van gezelschapsspel tot dobbelspel. Een spelletje spelen samen is altijd leuk! Kinderspelletjes op het verlanglijstje 999 games

Qua spelopzet lijkt het een beetje op het spelletje Uno, je moet elke keer je handkaarten op de stapel proberen te leggen. Je mag alleen een kaart neerleggen van dezelfde waarde óf 1 punt hoger.
Het leuke van dit spel is dat het binnen een paar potjes zomaar kan veranderen. Want als je in een potje je handkaarten helemaal uitspeelt, dan mag je een fiche naar keuze inleveren, dus zelfs ook een fiche met de waarde van 10 punten. Zo blijft L.A.M.A. spannend tot het eind!

Je koopt l.a.m.a. onder andere op bol

Carcassonne (junior)

De laatste tip voor de leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaar, is het spel Carcassonne en ook Carcassonne junior. Carcassonne staat hier al jaren in de kast en dit spel spelen we nog regelmatig. Er is ook een junior variant. Deze junior variant is zelfs al te spelen vanaf 4 jaar! Dus ook met jonge kinderen kun je dit spel al spelen. Het is leuk om kinderen al op jonge leeftijd met een spel in aanraking te laten komen. Zo leren ze de basisbeginselen en kunnen ze daarna gemakkelijker overstappen naar de gewone variant.

Carcassonne is al goed te spelen met kinderen vanaf 6 jaar. Je kunt dan de basisregels vereenvoudigen, door bijvoorbeeld alleen poppetjes te laten zetten op de wegen en in de kastelen (en dus niet in de weilanden).
Zo is het spel ook voor jongere kinderen al goed geschikt!

Lees ook Carcassonne de mist en hier een overzicht van alle uitbreidingen
Je koopt Carcassonne onder andere bij bol

Nog meer speltips voor kinderen van 6 tot 10 jaar?

Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaar. We zijn wel heel benieuwd wat jullie favorieten thuis zijn? Laat het in de comments zeker weten!

Check hier al onze recensies van 999 games

Footer4
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.