Survivallen in de Nederlandse natuur, als een echte Bear Grylls.

Ben jij gek van expeditie Robinson? Zou jij ook wel eens willen survivelen in de natuur? Als kind vond ik mijzelf een hele avonturier toen ik nog bij de scouting zat. En later in 4 HAVO naar de Ardennen ging tot twee keer toe om te survivallen. Geweldig vond ik het. Misschien ben jij ook een echte avonturier, of misschien is het een idee van kamperen in luxe al te gek voor jou. Hoewel we in Nederland geen echte wildernis hebben, kan je hier prima survivallen. Wij hebben onze eigen survival held! Clemens Disch is zijn naam en jij maakt kans op een hele dag survivallen in de Nederlandse natuur, met hem en jouw gezin!

Running Wild with Bear Grylls

De wereldberoemde survival-expert, Bear Grylls, weet als geen ander hoe je op ’s werelds wildste plekken kunt overleven met gelimiteerde middelen. In het nieuwe seizoen van zijn programma Running Wild with Bear Grylls, dat vanaf 12 april te zien is op National Geographic, neemt hij zeven Hollywood-sterren mee op avontuur. Zo worden o.a. Anthony Mackie (The Falcon and the Winter Soldier), Terry Crews (Brooklyn Nine-Nine), en Danny Trejo (Sons of Anarchy) blootgesteld aan de ultieme fysieke en mentale test. Echt super gaaf om te zien en elke keer vraag ik mij af of ik het zou kunnen.

survivallen in de Nederlandse natuur

Er bestaat geen twijfel dat het leven voor zo velen over de hele wereld moeilijk is in deze tijd, maar als er iets is, dan is het wel dat deze tijd ons allemaal veerkracht leert en er is geen betere leermeester dan de natuur. Het is voor mij een voorrecht om weer de wildernis in te gaan met zoveel beroemde gasten”, zegt presentator Bear Grylls. “Ik ken de kracht van het leven om nooit op te geven en dit nieuwste seizoen heeft dat in overvloed getest. In elk van deze moeilijke, meedogenloze omgevingen, van woestijnen tot hoge bergen, zien we deze beroemdheden een aantal ongelooflijk intieme- en eerlijke momenten delen. Om daar deel van uit te maken, is een krachtige inspiratie – en dat is op dit moment zo nodig.

Bear Grylls

Survivallen in de Nederlandse natuur

De Nederlandse Bear Grylls heet Clemens Disch. Hij weet als geen ander hoe je in de natuur kunt overleven als je volledig op jezelf bent aangewezen. Met zijn expertise trainde hij onder andere deelnemers van Expeditie Robinson om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op hun overlevingstocht in de wildernis. “Voor mij gaat survivallen vooral om zelfredzaamheid.” Voor iedereen die in de meivakantie gaat survivallen in de Nederlandse natuur, deelt Clemens zijn belangrijkste tips.

bergen

Tip 1: Doe research en durf je skills te testen

Op Youtube en internet kan je veel informatie vinden. Lees je in en koop of huur wat basismateriaal.

Test het survivallen eerst uit in de tuin, zodat je feeling krijgt met het materiaal. Gelukt? Dan kan het echte avontuur beginnen met survivallen in de Nederlandse natuur.

De verschillende omstandigheden van een natuurgebied stellen je goed op de proef. Waarschijnlijk vind je er niet alles in de perfecte grootte en maten, of gooit het weer roet in het eten. In Nederland is de kans namelijk groot dat het een paar dagen geregend heeft waardoor alles vochtig is. Hoe ga je daarmee om? Oefening baart kunst. Stuur jezelf naar buiten en oefen de techniek regelmatig.

bergen
survivallen in de Nederlandse natuur

Tip 2: Onthoud de survival regel van 3

Wanneer je eenmaal gaat survivallen in de Nederlandse natuur en in een benarde situatie terechtkomt, zijn er een aantal dingen van belang. Het allerbelangrijkste is niet in de stress schieten en rustig blijven. Daardoor kan je weloverwogen beslissingen maken. Hou daarbij vooral de survival regel van 3 in gedachten.

Een mens kan gemiddeld:

 • 3 minuten zonder zuurstof
 • 3 uur zonder bescherming tegen de elementen
 • 3 dagen zonder water
 • 3 weken zonder eten
 • 3 maanden zonder sociaal contact

Als je in een situatie terechtkomt waarbij je tegen onderkoeling aanzit en dorstig bent, leert de survival regel van 3 dat je er allereerst voor zorgt dat je lichaam opwarmt en daarna pas op zoek gaat naar water. Hierdoor kun je je overlevingskansen vergroten. Gelukkig raak je in Nederland niet snel van de bewoonde wereld verwijderd en lukt het in de meeste gevallen wel om binnen 3 uur ergens aan te kloppen voor hulp. Maar stel nou dat het niet lukt….

survivallen in de Nederlandse natuur

En nu, survivallen in de Nederlandse natuur!

Oké, nu heb je de belangrijkste informatie op zak om te kunnen overleven tijdens het survivallen in de Nederlandse natuur. Maar waar ga je dit dan doen? Het is in Nederland niet toegestaan om te wildkamperen, dus je kunt niet zomaar in een willekeurig natuurgebied je tentje opzetten. Toch zijn er een aantal mooie paalkampeerplekken langs de Twenteroute waar je kunt overnachten. Op deze wildkampeerplekken mag slechts een klein aantal tentjes staan. Je mag hier maximaal 24 uur bivakkeren, daarna moet je verder met je tocht. Zo kan je Nederland verkennen, helemaal in Bear Grylls-stijl!

Wil je liever eerst nog wat inspiratie opdoen, of ben je geen durfal maar ben je wel benieuwd naar de wilde avonturen van Bear Grylls en zijn beroemde gasten? Kijk dan vanaf 12 april, iedere maandag om 21:00 uur, naar Running Wild with Bear Grylls bij National Geographic.

Met een groepje vrienden of het gezin survival skills van een expert leren? Volg dan de Running Wild cursus bij Backtravel, het bedrijf van Clemens Disch.

Voor meer informatie over het nieuwste seizoen Running Wild with Bear Grylls klik hier

running wild

Win een dag survivallen in de Nederlandse natuur voor een gezin met Clemens Disch!

Ja je leest het goed! Ik mag een survival cursus voor een gezin échte waaghalzen weggeven!! Onlangs is het nieuwe seizoen van Running Wild with Bear Grylls gestart op National Geographic. Om dit te promoten, mogen wij 1 cursus voor 4 pers. verloten. De winnaars mogen een hele dag (van 10:00 tot 17:00 uur) survivallen in de Nederlandse natuur met Clemens Disch, waarbij hij de cursisten alle ins en outs van het survivallen leert. Clemens traint ieder jaar de deelnemers van Expeditie Robinson, dus hij mag zichzelf met recht de Nederlandse Bear Grylls noemen!

De datum zal met de winnaar in overleg worden besloten.

survivallen in de Nederlandse natuur

Hoe doe je mee?

Gefeliciteerd Fleur!

Kijk maandag om 21:00 uur naar National Geographic om inspiratie op te doen voor de cursus!

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast hebben we ook nog een boekenblog: www.stoerleesvoer.nl

10 Responses

 1. O wauw wat tof. Dat zou ik wel willen doen met mijn gezin. We houden van camperen en geocatching en wandelen. Survivalen staat nog wel op ons lijstje. Wat leuk!!

  • Oohh dit is echt iets voor mijn vriendin Ine! Ze is een echte Expeditie Robinson fan, heeft jaren op scouting gezeten (met mij, maar ik ben toch minder een durfal 🙈) en houdt van geocaching en de natuur!
   Ik ga super hard duimen, dit gaat ze echt fantastisch vinden! 🍀

  • Dit is echt een gave winactie! Mijn man en ik hebben beide bij de scouts leiding gegeven. Onze meiden zotten niet op scouting, zij kozen voor een andere hobby.
   Maar het scoutsbloed stroomt nog steeds door mij en mijn mans anderen.
   We bezoeken zo nu en dan weleens de plekken met de meiden waar we hebben gekampeerd tijdens scoutingkampen.
   We gaan er graag op uit, in de natuur en we zouden het een hele gave ervaring vinden om onze “overlevingsskills” op te krikken.

 2. Wow! Wat tof! Mijn man komt uit Somalië, maar is meer een kaaskop geworden dan een doorgewinterde nomade die overal kan overleven. Nu wij ook inmiddels ook zoontjes hebben die overal roepen stoere Somalische overleveraars te zijn, maar in de praktijk nog nooit hebben gekampeerd, kunnen wij wel een survival lesje gebruiken!

 3. Ik vind het leuk om naar te kijken maar niet om het zelf te doen. Ik ben wel avontuurlijk maar survivallen gaat me echt te ver haha! Ieder zn ding

 4. Spannend hoor om te survivallen. Zelfs in de Nederlandse natuur lijkt me het ondoenlijk. Al maak ik heel graag lange wandelingen door bossen. Wel genoten van het artikel!

 5. Hoe cool is dát. We hebben 2 stoere dochters die bij de scouts al fikkies leren stoken (met een lucifer 🙂 ) en allerlei touwen knopen, maar écht survivallen, dat vraagt vast veel meer! Heel erg benieuwd.

 6. o wow! Ik vind dat wel spannend, maar ik zou deze survivalskills graag aan mijn dochters meegeven. Ik denk dat het lessen voor het leven zijn en een geweldig avontuur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.