Skip to Content

Sinterklaas knutselen – een paar ideeën voor alle leeftijden

Zie ginds komen de Sinterklaas knutsels! Sinterklaas is een ontzettend leuke tijd om met kinderen te gaan knutselen en creatief bezig te zijn. De opties zijn eindeloos en leuk voor jong en oud. In deze blog neem ik je mee in de wereld van de Sinterklaas knutselen van babygroep, peuters, kleuters tot volwassenen.

Ben jij op zoek naar leuke sinterklaasknutsels? Wil je sinterklaas knutselen peuters en kleuters? Van babygroep tot volwassenen!

Sinterklaasknutsels voor alle leeftijden

Knutselen is voor kinderen (en volwassenen) van alle leeftijden. Met deze blog wil ik laten zien dat je met weinig knutselmateriaal hele leuke Sinterklaasknutsels kunt maken. Hierbij dus een aantal ideeën!

Ben jij op zoek naar leuke sinterklaasknutsels? Wil je sinterklaas knutselen peuters en kleuters? Van babygroep tot volwassenen!

Sinterklaasknutsels: Strijkkralen

Iedereen kan overweg met strijkkralen. Oke de echt jonge kinderen onder ons hebben wel een extra oogje in het zeil nodig, maar vanaf vier jaar kunnen kinderen zelfstandig aan de slag met strijkkralen. Ik denk aan Sinterklaas en denk natuurlijk aan cadeautjes! Ik ga Sinterklaas knutselen met strijkkralen en ga een cadeautje maken.

Wat heb je nodig voor deze Sinterklaas knutsel?

Strijkkralen en een vormpje in de vorm van een vierkant werkt het makkelijkste. Hiermee kun je al veel dingen maken. Rondjes zijn ook leuk, hier kan je bijvoorbeeld kruidnoten mee maken. Zoek je favoriete kleur uit de pot met strijkkralen en ga aan de slag. Ik koos voor een gele strik (geel is mijn lievelingskleur!) en een blauw cadeautje. Na het secuur leggen van alle kraaltjes op het vormpje, ga ik met het strijkijzer eroverheen en klaar is mijn cadeautje. Let op met het strijkijzer; laat dit altijd door een volwassene doen!
Ga jij ook Sinterklaas knutselen met peuters kleuters?

blauw pakje van strijkkralen

Wil je dit als een zelfstandige activiteit aanbieden aan kinderen? Gebruik dan Aquabeads. Dit zijn strijkkralen die je met water aan elkaar lijmt.

Zie deze blog over Aquabeads voor meer informatie.

Sinterklaas knutselen peuters en kleuters

Ben jij op zoek naar leuke sinterklaasknutsels? Wil je sinterklaas knutselen peuters en kleuters? Van babygroep tot volwassenen!

Natuurlijk mag bij deze blog een knutsel van de goedheiligman zelf niet ontbreken! Voor deze Sinterklaas heb je ook niet veel nodig; pak snel een rood vel papier, een papieren bordje, een schaar, een liniaal, een roze stift, een plakstift, een stukje wit papier en kraaltjes/knoopjes of wiebeloogjes.

Sinterklaas van een bordje knutselen

Met de liniaal ga je het midden van het papier bepalen. Heb je een gewoon A4tje, dan is het midden precies 10,5 cm. Zet een stipje bovenaan het A4tje en trek dan vanuit dit stipje een schuine lijn naar beneden naar de rechterhoek van je papier. Trek ook een schuine lijn naar beneden naar de linkerhoek van je papier. Knip nu langs deze lijnen het papier in een driehoek. Pak het papieren bordje erbij en knip aan de bovenkant een stuk eraf. Het stuk wat je eraf knipt, knip je vervolgens over de helft en zo ontstaan er twee driehoekjes. Zoals je op de foto kunt zien, gaan we op het papieren bordje met roze het gezicht maken en de handen van de Sint. Sinterklaas knutselen met peuters en kleuters een tof idee!

rood papier driehoek schaar

Plak de stukjes papieren bord op het rode vel (zie foto) en plak daarna ook de oogjes erop. Ik heb gekozen voor knoopjes en zo ook voor de neus. Je kunt in principe alles kiezen wat je leuk vindt; zolang het maar rond is.
Laat je fantasie de vrije loop!

Knip als laatste van een stukje wit papier twee stukjes ‘snor’ en plak deze bij de neus van Sinterklaas. Zo; je Sinterklaas is bijna klaar. Teken nog snel een kruis op zijn mijter en Sinterklaas is klaar om aan iedereen te laten zien.

Ben jij op zoek naar leuke sinterklaasknutsels? Wil je sinterklaas knutselen peuters en kleuters? Van babygroep tot volwassenen!

Sinterklaas knutselen peuters en kleuters; handtekening

hand op wit papier

Ja je leest het goed; we gaan een handtekening maken. Deze Sinterklaas knutsel is ook weer makkelijk om te maken en je kunt er alle kanten mee op. Begin met het omtrekken van je hand op een wit papier. Ik koos ervoor om dit met potlood te doen en daarna met zwarte stift goed te omlijnen. Hierdoor krijg je een duidelijk handafdruk op papier. Daarna komt de fantasie om de hoek kijken. We gaan namelijk de handafdruk invullen met allerlei dingen die met Sinterklaas te maken hebben. In mijn hand verschijnt binnen no time een cadeautje, een zee met de stoomboot en natuurlijk een pietenmuts en de mijter van Sinterklaas.

hand met sint tekening

Ben je klaar met tekenen? Knip je handafdruk dan uit en plak deze op een vel gekleurd papier en klaar is je Sinterklaas knutsel handtekening. Wat ga jij in jouw handtekening zetten?

Sinterklaas knutselen peuters en kleuters – Piet Mondriaan

Ben jij op zoek naar leuke sinterklaasknutsels? Wil je sinterklaas knutselen peuters en kleuters? Van babygroep tot volwassenen!

Deze Sinterklaas knutsels draaien niet alleen om het creatieve aspect. Er komt bij deze knutsel ook een stukje kunstgeschiedenis om de hoek kijken. Sinterklaas knutselen met peuters en kleuters daar past Mondriaan perfect bij! De kunstenaar Piet Mondriaan staat bekend om het werken met vlakken en deze maar in te kleuren met 4 kleuren; rood, geel, blauw en zwart. De overige vlakken blijven wit en dat is dus eigenlijk de 5e kleur. Wij gaan werken in de stijl van Mondriaan en gaan onze ‘piet’ maken met deze kleuren.

Stiften van het merk Stabilo* vind ik altijd prettig werken met kinderen.

Sinterklaas knutsels

Print een silhouet van een piet uit. Je hebt voor deze opdracht alleen de vorm van de piet nodig; voor de invulling gaan wij zorgen. Pak je liniaal er maar bij want we gaan vakken tekenen in deze piet. Rechthoeken, vierkanten groot en klein en strookjes. Wanneer je dit hebt gedaan, ga je als een echte Mondriaan aan de slag met je blauwe, rode, gele en zwarte potlood. Kleur de vakken in zoals jij dat mooi vindt maar let op dat je wel een aantal vakken wit laat!

pietje mondriaan Ben jij op zoek naar leuke sinterklaasknutsels? Wil je sinterklaas knutselen peuters en kleuters? Van babygroep tot volwassenen!

Ben je klaar dan knip je de piet uit en plak je de ‘Piet Mondriaan’ op een ander gekleurd vel. Kijk jouw sinterklaas knutsel eens stralen!

Sinterklaasknutsels Stempelen maar!

piet krullen stempelen Ben jij op zoek naar leuke sinterklaasknutsels? Wil je sinterklaas knutselen peuters en kleuters? Van babygroep tot volwassenen!

De laatste Sinterklaas knutsel die ik heb voor jullie is vooral leuk voor de kleinere kinderen onder ons. De opdracht is heel simpel maar ooh zo leuk!

Print een kleurplaat van een piet uit zonder haren (of teken hem als je goed kunt tekenen) en pak de kleurpotloden er maar bij. De eerste stap is het kleuren van de piet; zijn gezicht, kraag en oorbellen krijgen een mooie kleur. Daarna komt de verf om de hoek kijken met een wc rolletje. Voel je hem al aankomen? We dompelen het wc rolletje in de verf en stempelen maar. Geef de piet maar zoveel krullen/haar als je mooi vindt! Even laten drogen en je pietje is klaar! Sinterklaas knutselen met peuters en kleuters waarbij ze zelf mogen bepalen hoe piet eruit ziet!

Ben jij op zoek naar leuke sinterklaasknutsels? Wil je sinterklaas knutselen peuters en kleuters? Van babygroep tot volwassenen!

Ik heb weer mijn best gedaan om voor jullie een aantal ideeën op een rij te zetten voor alle leeftijden rondom Sinterklaas knutsels. Ik ben erg benieuwd naar jullie creatieve uitspattingen; deel ze vooral!

Zie deze blogs voor meer inspiratie

Footer1

Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.