De zomerse dagen in Nederland zijn perfect voor kinderen om buiten te spelen en te genieten van de frisse lucht. Er zijn tal van traditionele bekende buitenspelletjes in Nederland die al generaties lang worden gespeeld en die nog steeds populair zijn. Sommige kinderen leren deze al op school of de BSO, andere kinderen leren het van hun ouders en weer anderen hebben wellicht wat inspiratie nodig.
Bekende buitenspelletjes in Nederland – Verstoppertje
Verstoppertje is een klassieker die waarschijnlijk overal ter wereld wordt gespeeld. Het spel begint met één persoon die de “zoeker” is. De zoeker telt tot een afgesproken getal, vaak tot 100, terwijl de andere kinderen zich verstoppen. Zodra de zoeker klaar is met tellen, gaat hij op zoek naar de verstopte kinderen. Degene die als laatste gevonden wordt, wint het spel en mag in de volgende ronde de zoeker zijn.
Variaties:
- Verstoppertje met tikken: De zoeker moet niet alleen de kinderen vinden, maar ook naar de basis (meestal de plek waar hij heeft geteld) rennen en “tikken” om ze echt te vangen.
- Verstoppertje in het donker: Dit kan binnen of buiten gespeeld worden, maar zorgt voor extra spanning.
- Buskruit: Dit is leuk met een grote groep kinderen. Iemand is de zoeker en de bal wordt weggetrapt. De zoeker moet de bal gaan halen en achteruit teruglopen (met de ogen dicht met af en toe spieken) naar de beginplek. Vanaf hier moet de zoeker gaan zoeken. Als hij iemand vindt moet hij naar de bal om te buten. Als iemand echter de bal weet weg te trappen is iedereen die gebuut was weer vrij en moet de zoeker weer eerst de bal gaan halen. Kan eventueel ook met 2 zoekers worden gespeeld.
Tikkertje – een actief buitenspelletje
Bij tikkertje is één persoon de tikker en probeert hij de andere kinderen te tikken. Zodra een kind getikt is, wordt hij of zij de nieuwe tikker. Dit bekende buitenspelletje gaat door totdat iedereen moe is of totdat er geen kinderen meer zijn om te tikken.
- De vloer is lava: De kinderen mogen alleen op specifieke plekken rennen om te voorkomen dat ze “verbranden” (tikkertje in beperkte ruimte).
- Kettingtikkertje: Als iemand getikt is, houdt hij de hand van de tikker vast en samen proberen ze de volgende persoon te tikken. Dit gaat door totdat iedereen in een lange ketting zit.
- Schipper mag ik overvaren: Dit spel begint met één speler, de Schipper, die in het midden van het speelveld staat. De andere spelers staan aan één kant van het veld. Ze roepen: “Schipper mag ik overvaren?” De Schipper antwoordt met: “Ja, als je (bijvoorbeeld) blauwe schoenen draagt.” De spelers die aan deze beschrijving voldoen, mogen oversteken zonder getikt te worden. De anderen moeten proberen over te steken zonder getikt te worden. Als je wordt getikt, word je de nieuwe Schipper. Met kleuters doe je vaak een bepaalde beweging met oversteken. Zoals springen als een kikker, kruipen, huppelen etc.
meer variatie:
- Fox hunt: In deze variant zijn er meerdere tikkers (vossen) en één of meerdere doelen (konijnen). De konijnen krijgen een kleine voorsprong om weg te rennen. De vossen proberen vervolgens de konijnen te tikken. Getikte konijnen worden ook vossen en helpen bij het vangen van de resterende konijnen. Het laatste konijn dat overblijft, wint het spel.
- Blindemannetje: Bij Blindemannetje heeft de tikker een blinddoek om en probeert hij de andere spelers te tikken door te luisteren naar hun geluiden. De andere spelers proberen stil te zijn en weg te glippen zonder getikt te worden. Dit spel vereist veel vertrouwen en samenwerking.
- Schaduwtikkertje: In deze variant speelt men tikkertje, maar de tikker moet de schaduw van een speler raken in plaats van de speler zelf. Dit spel is ideaal om te spelen op zonnige dagen wanneer de schaduwen duidelijk zichtbaar zijn. Het vereist extra snelheid en strategisch bewegen om te voorkomen dat je schaduw getikt wordt.
Bekende buitenspelletjes in Nederland – knikkeren
Knikkerpot of knikkeren is een spel waarbij knikkers* in een gat in de grond moeten worden gegooid of gerold. Elke speler probeert zijn knikkers in de pot te krijgen om punten te verdienen. Degene met de meeste punten aan het eind wint. Een ouderwets bekend buitenspelletje in Nederland!
Variaties:
- Kettingknikkeren: Meerdere knikkers achter elkaar in een rij proberen te gooien.
- Holle bolle Gijs: Hierbij wordt een knikker door een opening (bijvoorbeeld een doos) gegooid.
- In het gat: Zoveel mogelijk knikkers in de pot proberen te krijgen.
Touwtjespringen alleen of samen
Bij touwtjespringen draaien twee personen een lang springtouw *, terwijl een of meer kinderen erin springen. Er zijn tal van liedjes en ritmes die gebruikt kunnen worden om het springen uitdagender en leuker te maken.
Variaties:
- Dubbele Dutch: Twee touwen worden tegelijk gedraaid, wat extra moeilijk is.
- Solo springen: Een kind springt alleen met een kort touw.
Bekende buitenspelletjes in Nederland met een bal
Bekende buitenspelletjes in Nederland met een bal is natuurlijk voetbal! Maar ook basketbal wordt graag gespeeld. Andere leuke spelletjes zijn bijvoorbeeld:
- Stoepbranden: Hiervoor heb je een rustige straat nodig en voldoende ruimte tussen de geparkeerde auto’s. Het doel is om de bal precies tegen de stoeprand te krijgen dat hij terugstuitert en de bal vangen en zo steeds verder over te kunnen steken.
- Lummelen: Hierbij gooi je over met een bal tussen meerdere personen en is 1 persoon de lummel. Deze probeert de bal te pakken te krijgen door een worp te onderbreken of als hij per ongeluk valt snel te pakken.
Hinkelen – goed voor de evenwicht
Hinkelen wordt gespeeld door een hinkelbaan op de grond te tekenen, meestal met stoepkrijt. Kinderen moeten op één been door de vakken van de baan springen, waarbij ze een steen of ander voorwerp moeten oppakken zonder hun evenwicht te verliezen.
Variaties:
- Dubbele hinkelsprongen: Twee vakken tegelijk overslaan.
- Uitdagingen: Extra obstakels of opdrachten toevoegen, zoals draaien tijdens het hinkelen.
- Extra lang: Maak een extra lange hinkelbaan vol met variatie opdrachten!
Bekende buitenspelletjes in Nederland op het strand
Op het strand of in de zandbak kunnen kinderen zandkastelen bouwen. Dit is een creatieve activiteit waarbij ze met emmers, schepjes * en hun handen zandvormen en kastelen maken. Vaak worden er schelpen en andere strandvondsten gebruikt om de kastelen te versieren.
Tips:
- Gebruik nat zand: Dit blijft beter plakken en is makkelijker te vormen.
- Wedstrijdje: Wie maakt het hoogste of mooiste zandkasteel?
Speurtocht en schatzoeken
Schatzoeken is een avontuurlijk spel waarbij één persoon of een ouder een “schat” (dit kan iets kleins zijn zoals een speelgoedje of snoep) verstopt en de andere kinderen op zoek gaan met behulp van aanwijzingen of een schatkaart.
Variaties:
- Piraten thema: Maak het spannender door een piratenverhaal toe te voegen.
- Speurtocht: Met meerdere aanwijzingen en opdrachten onderweg.
Bekende buitenspelletjes in Nederland in de zomer
Tijdens warme zomerdagen is een waterballonnen gevecht een verfrissende en leuke activiteit. Kinderen vullen ballonnen met water en gooien ze naar elkaar. Het doel is om zo droog mogelijk te blijven terwijl je anderen nat maakt. Beter voor het milieu is natuurlijk om waterpistolen te gebruiken. Zorg voor een paar kleine zwembadjes die je constant vult met water waar kinderen hun waterpistolen* kunnen vullen. Ik heb ervaring met een hele middenbouw van ruim 90 kinderen die mij als leerkracht nat spoten toen ik mij begaf op het terrein. Een heerlijk verfrissend bekend buitenspelletje in ons warme zomerseizoen!
Tips:
- Regels afspreken: Bijvoorbeeld geen ballonnen naar het gezicht gooien.
- Verschillende soorten ballonnen: Bijvoorbeeld grote en kleine voor variatie.
- Spreek zones af waar je elkaar mag natspuiten/gooien en waar je droog blijft
Kubb een spel uit Zweden
Kubb is een Zweeds buitenspel dat steeds populairder wordt in Nederland. Het doel is om houten blokken (kubbs) om te gooien door er stokken naar te werpen. Zodra alle kubbs van de tegenstander zijn omgegooid, probeer je de koning om te gooien om te winnen.
Speeltips:
- Tactiek: Probeer eerst de kubbs aan de randen om te gooien om het speelveld kleiner te maken.
- Samenwerken: Speel in teams om strategieën te ontwikkelen.
Bekende Oud-Hollandse buitenspelletjes in Nederland
Spijkerpoepen is een grappig en uitdagend spel waarbij een spijker aan een touwtje om je middel hangt en je moet proberen de spijker in een fles te krijgen door te hurken. Dit oud-Hollandse spel vereist concentratie en evenwicht.
Variaties:
- Wedstrijd: Wie krijgt de spijker het snelst in de fles?
- Teamspel: Samenwerken en elkaar aanmoedigen.
Steltenlopen is een activiteit waarbij kinderen op stelten* lopen, die vaak gemaakt zijn van hout. Het doel is om zonder te vallen een bepaalde afstand af te leggen of een parcours te volgen. Steltenlopen bevordert het evenwicht en de coördinatie en is een leuke uitdaging voor kinderen van alle leeftijden.
Kaatsen is een traditioneel balspel dat lijkt op een vroege vorm van handbal. Het bekende buitenspelletje in Nederland wordt gespeeld met een kleine bal en de spelers proberen de bal over een lijn te slaan, waarbij de tegenstanders moeten proberen deze terug te slaan. Het vereist snelheid, behendigheid en strategie. Er zijn natuurlijk genoeg varianten te bedenken!
Zaklopen is een racespel waarbij de deelnemers hun benen in een juten zak * steken en proberen zo snel mogelijk naar de finishlijn te springen. Dit spel wordt vaak gespeeld tijdens sportdagen en festiviteiten zoals Koningsdag. Het zorgt voor veel hilariteit en plezier terwijl de kinderen hun evenwicht en snelheid testen.
Bekende buitenspelletjes in Nederland welke speel jij?
Buitenspelen is een belangrijk onderdeel van de kindertijd. Deze bekende buitenspelletjes in Nederland stimuleren niet alleen fysieke activiteit, maar ook sociale interactie, creativiteit en plezier. Of je nu kiest voor traditionele spellen zoals verstoppertje en tikkertje, of voor modernere varianten zoals Kubb *, er is altijd iets leuks te doen voor kinderen van alle leeftijden. Dus trek je schoenen aan, ga naar buiten en beleef eindeloos speelplezier!
Lees ook deze blogs
- Buitenspeeldag
- Buitenspelen box met 55 spellen
- Buitenspelen in de winter
- Vitamine D
- Waarom is spelen zo belangrijk
- 50 spelletjes voor buiten
- Buitenspelen voor de hele familie
- Sensopathisch schatgraven
- picknicken met kinderen
- expeditie stad
- Stoepkrijt
- spelen met water
- zand water tafel
- speeltoestellen in de winter
- speltips voor de sneeuw
- speelbos in gilze
- buitenspeelgoed
- buitenlesdag
- natuur speelgoed
- veilig buiten spelen
- 22 maart wereld waterdag
- recepten bellenblaas
- Kids in en met de natuur
- Buitenspeelgoed 1 jaar
- De beste speeltoestellen voor elke leeftijd
- Buitenspellen voor volwassenen