Skip to Content

Treasure, en tragikomedie over een vader-dochter-roadtrip

Wat je ziet is niet altijd wat je krijgt. Dat geldt zeker bij het zien van de poster voor de film ‘Treasure’. Een uitnodigende, ietwat klunzige vintage setting liet mij geloven naar een vader-dochter road trip te gaan kijken in de trend van de film ‘Litlle Miss Sunshine’. Dat komt ook omdat ik vrijwel altijd graag blanco, dus zonder me al te veel in te lezen en film (of boek) wil beleven. Wanneer ik er echter al vrij snel achter kom dat het gaat om een Auschwitz-roadtrip word ik wat ongemakkelijk Hoe breng je humor en zo een afschuwelijk onderwerp namelijk bij elkaar?

filmposter Treasure, de tragikomedie over een Auschwitz overlevenden vader die met zijn dochter op roadtrip gaat op zoek naar antwoorden in het verleden

Dit is het verhaal van Treasure

De film ‘Treasure’ speelt zich af in de jaren ’90 en is het verhaal van Ruth, een Amerikaanse muziekjournalist, en haar vader Edek een Holocaust overlever. Om inzicht te krijgen in het verleden van hun familie wil Ruth terug naar het geboorteland van haar ouders, Polen. Edek, haar vader, besluit om mee te gaan uit zorg voor haar veiligheid. Zo ontstaat er een vader-dochter-roadtrip. Echter heeft de charmante levensgenieter Edek zo zijn eigen plannen. Wat volgt is een beeld van een generatiekloof en cultuurclash. Het zoeken naar verbinding, in het postcommunistische Polen van de jaren ’90, hoeft niet alleen maar verdrietig te zijn. Ze ondervinden veel meer.
‘Treasure’ is gebaseerd op de internationale bestseller ‘Too many Men’ van auteur Lily Brett.

Treasure, de tragikomedie over een Auschwitz overlevenden vader die met zijn dochter op roadtrip gaat op zoek naar antwoorden in het verleden treinstation

Lena Dunhams personage kenmerkt karakter en de film; onhandig

Lena Dunham, bekend als ‘Girls’-actrice speelt de neurotische Ruth, die net een gebroken relatie achter de rug heeft. Hierdoor zit ze nog vol boosheid en lijdt ze aan een eetstoornis. Het een kan natuurlijk het ander verklaren. Ondanks dat ze zich wil profileren als sterk, vrij en onafhankelijk komt ze vooral erg chaotisch en disfunctioneel over. Als een soort van bulldozer walst ze over alles en iedereen heen. Wat overigens voor de hele film een beetje op gaat. ‘Treasure’ is in uitvoering nogal onhandig en lomp.

Actrice Lena Dunham
Actrice Lena Dunham

Stephen Fry speelt hier niet op zijn best

Acteur Stephen Fry, die onder andere bekend werd van de film ‘The Hobbit’ vertolkt de rol van vader Edek. Ondanks dat de relatie tussen zijn dochter en schoonzoon Garth over is, heeft hij nog steeds een goede verstandhouding met hem. In tegenstelling tot zijn dochter heeft Edek helemaal geen behoefte aan het oprakelen van het verleden. Dit uit zich in ongemakkelijke scènes, die nogal kort door de bocht zijn. Dat komt mede omdat de houding van vader Edek heel geforceerd lijkt. De in Engeland bekende komiek schrijver, acteur en presentator komt in de film ‘Treasure’ knullig over.

De scènes is Auschwitz, waarbij de filmmakers bij hoge uitzondering toestemming kregen om een dag te mogen filmen in het concentratiekamp, weten daarnaast toch wel enigszins te ontroeren. Maar al met al is Stephen Fry voor deze film niet de beste keuze geweest. Zijn normaal gesproken vakkundig en komisch acteren komen hier totaal niet uit de verf. Hij is, in alle opzichten, té aanwezig in het verhaal.

Acteur Stephen Fry
Acteur Stephen Fry

Julia von Heinz is de regisseur van de boekverfilming Treasure

Julia von Heinz, de regisseur van de film ‘Treasure’ heeft een zware taak gehad om een balans te vinden tussen de vader-dochter-roadtrip, die komisch bedoeld moest zijn, en het zwaarbeladen onderwerp Holocaustverleden.  We kunnen hierover wel zeggen dat de film daardoor niet een geheel geworden is en vaak wat ongemakkelijke en onhandige scènes oplevert. Echter wil ze tevens aangegeven hoe banaal plekken zoals Auschwitz geworden zijn: Verblijven in een luxe hotel om vanuit daar te gaan kijken naar de resten van het concentratiekamp. Wat overigens door dochter Ruth steevast ’Dodenkamp’ werd genoemd in plaats van museum. Het rondrijden in een golfkarretje over het terrein en het kunnen kopen van een ansichtkaart van Auschwitz. Het geeft allemaal het grote ongemak en disrespect aan.

Treasure, de tragikomedie over een Auschwitz overlevenden vader die met zijn dochter op roadtrip gaat op zoek naar antwoorden in het verleden

Komedie en tragedie

Het heen en weer switchen tussen de komedie en de tragedie is in deze film ‘Treasure’ gewoonweg niet op zijn plek, en niet geheel geslaagd. Dat deze twee genres wel degelijk gecombineerd kunnen wel bewijst de film ‘La Vita e Bella’. 
Echter als je wat meer focust op de hoofdpersonages van ‘Treasure’, zie je twee mensen die simpelweg alleen maar twee mensen zijn die niet kunnen omgaan met gebeurtenissen uit hun verleden. Of dat nu lang of kortgeleden is. Ze kunnen/willen er niet over praten en hebben voor zichzelf een soort van schijnwereld gecreëerd. Als regisseur dit gegeven aan een ander onderwerp dan de Holocaust had opgehangen, had je een hele andere film gehad.

Treasure zingen in een bar

Treasure is de perfecte titel voor het einde van de film

Als de titelnaam ‘Treasure’ ergens in de film tot zijn recht komt dan is het wel aan het einde, wanneer er een lang verborgen schat teruggevonden wordt. Disney had het niet beter kunnen doen.
De laatste tijd is er een soort van trend ontstaan om genres te combineren. Onlangs kwamen bijvoorbeeld films ‘Knox goes away‘, ‘Black Tea’ en ‘the Fall Guy‘ uit. Allemaal gecombineerde genres die veel beter hadden gescoord als ze één kant gekozen hadden. En dat geldt ook voor ‘Treasure’. Een luchtig drama met een goed einde had hier zeker ingezeten.

Kijk hier alvast naar de trailer van de film Treasure

Trailer van de film Treasure

Details over de film

  • Releasedatum : vanaf 13 juni 2024 in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 113 minuten
  • Taal: Engels, Pools – Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 9
  • Genre: Drama, Komedie
  • Regie: Julia von Heinz
  • Acteurs: Stephen Fry, Lena Dunham
  • Distributeur: the Searchers
Treasure, de tragikomedie over een Auschwitz overlevenden vader die met zijn dochter op roadtrip gaat op zoek naar antwoorden in het verleden

Klik hier voor nog meer film nieuws

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.