Skip to Content

Knox goes Away, een aftakelende geest

Het blijft me altijd verbazen dat er, net zoals in de boekenwereld, altijd een bepaald onderwerp door verschillende regisseurs tegelijk wordt verfilmd. Zo zat ik nog niet zo heel lang geleden bij de film ‘Sleeping Dogs’. Daar draait het verhaal om een rechercheur die aan Alzheimer lijdt. En deze keer zat ik bij de persvoorstelling van de film ‘Knox goes Away’. Die gaat over een man die lijdt aan Creutzfeld Jacob dementie.

Tevens heb ik ook al twee films mogen zien over het leraarschap en staan vluchtelingen al een tijdje centraal. Is dat een onderlinge afspraak, of doen ze juist ideeën op van elkaar? Geen idee. Ikzelf vind het altijd een beetje jammer want de charme is dan al een beetje van het onderwerp af. Neemt niet we dat we er weer geheel blanco ‘Know goes Away’ gaan bekijken en op zijn eigen kwaliteiten gaan beoordelen.

filmposter Knox goes away

Hier gaat de film Knox goes Away over

Huurmoordenaar John Knox (Michael Keaton) wordt onverwacht geconfronteerd met een zeldzame vorm van dementie die hem binnen de kortste tijd berooft van zijn geheugen. Wanneer zijn vervreemde zoon enkele dagen later bij hem op de stoep staat met een levensbedreigende situatie, moet hij het niet alleen opnemen tegen zijn vijanden, maar ook tegen zijn eigen aftakelende geest.

Michael Keaton

Michael Keaton van acteur naar regisseur

Michael Keaton werd geboren in 1951 te Pennsylvania. Hij is de jongste uit een gezin van zeven kinderen. Na een studie ‘Spraak’ vertrok hij naar Pittsburgh. Om geld te verdienen en een carrière op te bouwen zocht hij het podium op in diverse koffiehuizen en trad op als stand-up comédienne. Het bleek niet zijn roeping. Hij werd taxichauffeur, ijscoman en uiteindelijk cameraman. Via dit werk kwam hij in Los Angeles terecht. Omdat hij liever voor de camera stond dan erachter deed hij verscheidene keren auditie, en met succes. Via wat komische rollen voor tv-series maakte hij in 1983 zijn filmdebuut in de film ‘Night Shift’. Via de komedie kwam hij uiteindelijk in het serieuzere genre terecht. In 1989 speelde hij het personage ‘Bruce Wayne’ in de film ‘Batman’. Dit werd zijn grote succes. Michael Keatons carrière kent diepe dalen en hoge toppen. Hij won prijzen maar werd ook uitgejouwd. In de film ‘Knox goes Away’ is Keaton niet alleen verantwoordelijk voor de hoofdrol maar is hij ook de regisseur.

Knox goes Away

Douglas wordt Keaton

Het heeft niets met de film ‘Knox goes Away te maken, maar is wel een leuk weetje: Michael Keaton heet officieel Michael John Douglas. Om verwarring met de acteur Michael Douglas te voorkomen heeft hij zijn naam verandert.

De titel ‘Knox goes Away’ is mooi verklaart

De titel ‘Knox goes Away’, is mooi gevonden want gedurende de film zie je langzaam de man die hij ooit was verdwijnen. Het gegeven onderwerp van de film is ook prima. De huurmoordenaar John Knox krijgt te horen dat hij lijdt aan een agressieve vorm van Creutzfeld Jacob, dementie. Zijn denkvermogen en handelsbekwaamheid zullen nog maar een paar weken functioneren, voordat zijn brein het voorgoed zal laten afweten.

Knox goes Away

Het geheugenverlies wordt goed uitgelicht

Met deze wetenschap besluit John nog één laatste klus op zich te nemen. Dit doet hij samen met zijn partner in crime Thomas Muncie, gespeeld door Ray McKinnon. Echter bij deze laatste klus gaat het helemaal mis. Door een grote inschattingsfout vallen er de verkeerde slachtoffers en maakt hij een grote fout bij het verlaten van de crime scene. Dat is hem nog nooit overkomen, maar zijn het gevolg van de fall outs in zijn hersenen, waar hij steeds vaker mee te maken gaat krijgen. Deze verwardheid komt goed naar voren in ‘Knox goes Away’.

Knox goes Away

John Knox neemt het heft in eigen handen

Dan staat plotseling zijn zoon Miles, gespeeld door James Marsden, bebloed voor de deur. John heeft al jaren geen contact meer met zijn zoon. Later blijkt dat hij ervoor heeft gezorgd dat John 6 jaar in de gevangenis heeft moeten doorbrengen. Miles vraagt John om hulp. Zijn 16-jarige dochter is het slachtoffer van Sexting en daardoor zwanger geraakt. Dubbel slachtoffer dus.
John Knox neemt het heft in handen. In eerste instantie lijkt dat voor de kijker naar ‘Knox goes Away’ een hele begrijpbare keus. Het gaat hier tenslotte om zijn kleindochter.

Niet alleen het geheugen van John Knox krijgt hiaten, de film ook

Wat er vervolgens gebeurt doet de film uit elkaar vallen. Er volgen namelijk te veel plotwendingen achter elkaar. Daar komt nog eens bij dat John Knox zelf alles bedenkt, iets wat gezien zijn medische conditie onmogelijk is. Daardoor wordt de film ‘Knox goes Away’ als geheel heel erg warrig. Tenzij dat de bedoeling van de regisseur is geweest. Dat hij wil laten zien wat voor warboel zich afspeelt in het brein van het hoofdpersonage. Echter kwam het op mij over als onduidelijk, onwaarschijnlijk en zelfs wat klunzig.

Alleen een beroemde naam is niet altijd meer genoeg

Uiteraard zijn er in de film ‘Knox goes Away’ nog meer verschillende personages van belang. Ik zal ze niet allemaal bespreken want dan zou ik te veel van de film weggeven. Echter komen ze niet allemaal even geloofwaardig over. Dat geld bijvoorbeeld voor de actrice Suzy Nakamura maar zeker ook voor de Al Pacino. Natuurlijk is het geweldig als deze naam op je filmposter prijkt. Alleen als acteur heeft hij totaal geen toegevoegde waarde meer en weet hij niet te overtuigen. Wellicht had een Christopher Walker het hier beter gedaan.

Al Pacino

Geen thriller wel een drama vol actie

De film ‘Know goes Away’ is leuk om te zien en op de acteur Michael Keaton is niets aan te merken. Qua regie heeft hij wel iets te veel elementen erin willen stoppen. Daardoor blijft de film oppervlakkig, terwijl als het script goed uitgewerkt had geweest het een hele goede diepgaande thriller had kunnen worden.
Nu is ‘Knox goes Away’ een prima film voor een geslaagd middagje of avondje uit. Met een verassend en goed einde waarbij alle plots en wendingen bij elkaar komen.

Kijk hier alvast naar de trailer

Details over de film Knox goes Away

 • Releasedatum : vanaf 9 mei 2024 in de Nederlandse bioscopen
 • Speelduur: 115 minuten
 • Taal: Engels, Nederlands ondertiteld
 • Classificatie: 16
 • Genre: Actie, Thriller, Drama
 • Regie: Michael Keaton
 • Acteurs: Michael Keaton, Al Pacino, James Marsden, Marcia Gay Harden
 • DistributeurSearchers Film

Win twee vrijkaarten voor de film Knox goes Away

Met wie zou jij deze film willen gaan bekijken en waarom? Lees hieronder wat je moet doen om kans te maken op vrijkaarten en wie weet zit jij eerdaags in de bioscoop bij de film ‘Knox goes Away’.
In samenwerking met Searchers Films mogen we 2x twee kaarten weggeven.

Winactie Knox goes Away

OPTIE 1

 • Reageer onder de social media post van de winactie met wie jij graag ‘Know goes Away’ wil zien.
 • Delen is lief en vergeet ons dan niet te taggen. Anderen taggen en ons volgen is ook lief.

Optie 2

 • Reageer onder deze recensie met wie jij graag ‘Knox goes Away’ wil zien.

EXTRA

 • Volg MamaScrapelle op social media indien mogelijk. We zitten op InstagramFacebookTikTokYouTube en/ of Pinterest. Like daar ook de winactie van ‘Knox goes Away’ voor een extra winkans
 • Delen van de winactie levert een extra winkans op. Tag MamaScrapelle als je dat doet.
 • Beide opties mag uiteraard ook.

De winnaars van de vrijkaarten voor de film ‘Knox goes Away’ krijgen een bericht via de mail of pb.

 Michael Keaton

Klik hier voor meer films

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Josje

Tuesday 7th of May 2024

Super film als je 't mij vraagt! Ik zou samen met mijn moeder gaan.

Geraldine

Tuesday 7th of May 2024

Owwww.... superleuk! Samen met mijn kersverse mannetje!

Marian B

Tuesday 7th of May 2024

Ik ben wel benieuwd, ik zou samen met mijn moeder gaan.

Fleur

Tuesday 7th of May 2024

Graag met mijn collega die een speciale bioscoopweek organiseert rond Wereld Alzheimer Dag. Wellicht is dit een film om mee te nemen in het programma. Dat kunnen we dan samen gaan onderzoeken

Jordan

Monday 6th of May 2024

Heel erg leuk om met mijn vader te gaan zien

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.