Uitdagend speelgoed voor alle leeftijden – een verzamellijst

Het vinden van leuk en uitdagend speelgoed is altijd lastig. Tenminste… dat is mijn ervaring. Ik heb de afgelopen jaren al heel veel cadeautjes moeten kopen, en elke keer is het weer een hele zoektocht. Past het goed bij de leeftijd? En is het wel uitdagend genoeg? Daarom hier een verzamellijst met uitdagend speelgoed. Voor ieder wat wils. En natuurlijk een ideaal lijstje om je te helpen de komende feestdagen!

Het vinden van leuk en uitdagend speelgoed is altijd lastig. Past het goed bij de leeftijd? van 4 tot 10 jaar cadeautips voor kinderen

Het belang van uitdagend speelgoed

Mijn ervaring is dat kinderen in de loop der jaren toch stiekem wel heel wat speelgoed krijgen. Voor hun verjaardag, voor Sinterklaas of Kerst, voor hun zwemdiploma of zomaar als cadeautje tussendoor. Het is fijn als het speelgoed wel uitdagend is. Niets zo zonde als het speelgoed na het uitpakken in een hoekje komt te liggen. Naast het feit dat het gewoon zonde van het geld is (en het niet heel duurzaam is als er niet gespeeld wordt met het speelgoed), is het ook om een andere reden nog fijn om uitdagend speelgoed te hebben. Goed speelgoed stimuleert namelijk ook de ontwikkeling van je kind. Denk bijvoorbeeld aan de motorische vaardigheden, zelfredzaamheid, logisch en redenerend vermogen of de sociale vaardigheden.

Voor iedereen anders

En dan kom ik meteen bij het lastige punt….. wat uitdagend speelgoed is, is ook voor iedereen weer wat anders. Ik kan me van mijn eigen dochters herinneren dat ze eigenlijk heel weinig deden met poppen. Een leuke pop was niet aan ze besteed, maar ook de Barbies kwamen zielig en alleen in een hoekje te liggen. En dan zie ik bij mijn nichtjes dat het echte poppenmoeders zijn, die de hele dag met hun poppen spelen. Daarom is het speelgoed wat voor de een leuk is, niet persé leuk voor de ander. Wel zie je vaak bepaalde trends terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed dat hoort bij bepaalde karakters (van bijvoorbeeld films of series), schattig speelgoed of speelgoed met elektronica of beweging. Maar nogmaals: zoveel mensen, zoveel wensen. Dit lijstje kan mogelijk ter inspiratie dienen.

Uitdagend speelgoed 1 jaar – 3 jaar

Ik begin in dit lijstje met de jonge kinderen. Voor jonge kinderen is spelen natuurlijk ontzettend belangrijk. Ze leren door te spelen! En dit leren kunnen ze zo dus de hele dag door doen. Voor jonge kinderen is het daarom extra belangrijk dat het speelgoed uitdagend is. Uitdagend speelgoed bij peuters is vooral ook aantrekkelijk speelgoed, dus speelgoed waarmee ze zelf snel aan de slag kunnen en wat hun aandacht trekt. Dit is vaak knuffelig, schattig en vrolijk.

Een goed voorbeeld hiervan vind ik bijvoorbeeld het speelgoed van Peppa Pig. Kinderen herkennen Peppa natuurlijk van de televisie en dat maakt haar extra aantrekkelijk. En de keuze is reuze, want er zijn heel veel verschillende soorten speelgoed van Peppa op de markt. Denk bijvoorbeeld aan knuffels, een leerzame vormenstoof, speelfiguren en zelfs badspeelgoed als uitdagend speelgoed voor kinderen van 1 jaar, 2 jaar en 3 jaar.

onderdelen kid knex

Uitdagend speelgoed 4 jaar

En dan is je kind ineens 4 jaar en gaat naar de basisschool. De keuze van speelgoed kan dan ineens heel erg veranderen. Sommige dingen waar ze eerst graag mee speelden worden nu wat minder vaak gebruikt. Op de basisschool zien ze nieuwe dingen en leren ze veel, waardoor ze ook thuis behoefte hebben aan uitdagend speelgoed voor kinderen van 4 jaar.

KID K’NEX is echt fantastisch speelgoed. Als je het over uitdagend speelgoed hebt, dan zit je hiermee echt wel goed! KID K’NEX is een voorloper op de gewone KNEX, zoals veel mensen deze kennen. Maar dan een stuk vrolijker qua kleur, makkelijker te hanteren, minder breekbaar en met leuke onderdelen zoals ogen of pootjes. Zo kun je eenvoudig diertjes op poppetjes maken. Je kind werkt hier heel erg mee aan zijn ruimtelijk inzicht én motorische vaardigheden!
Wil je meer lezen over KID K’NEX, lees dan ook de blog die ik hier eerder over heb geschreven!

Ik had zelf nog nooit van Gabby’s Dollhouse gehoord, maar de meisjes uit mijn kleuterklas kennen dit eigenlijk allemaal. En bij deze televisieserie is er ook veel uitdagend speelgoed voor kinderen vanaf 4 jaar verschenen. Denk bijvoorbeeld aan een lichtgevend tekenbord of een echt poppenhuis! Daar spelen kinderen van deze leeftijd graag mee.

Gabby's Dollhouse Glow Pad Het vinden van leuk en uitdagend speelgoed is altijd lastig. Past het goed bij de leeftijd? van 4 tot 10 jaar cadeautips voor kinderen

Lees hier ook onze recencies

En deze sets zijn er ook nog!

cre-a-tures Het vinden van leuk en uitdagend speelgoed is altijd lastig. Past het goed bij de leeftijd? van 4 tot 10 jaar cadeautips voor kinderen

Uitdagend speelgoed 5 jaar

Wanneer je kind inmiddels alweer een jaar in de kleuterklas zit, zul je merken dat het speelgoed steeds meer uitdaging mag krijgen. Kinderen kijken ook veel naar hun vriendjes en vriendinnetjes. Ik zie dat in mijn eigen klas ook veel. Zo verzamelen de meisjes veel schattige kleine poppetjes (die heb je nooit genoeg), en is er bij de jongens ineens weer heel veel belangstelling voor Pokemon.

Lees ook onze recensie van Pokémon trainer

Fingerlings

Fingerlings

Voor de meiden zijn bijvoorbeeld de Fingerlings heel leuk. Schattige aapjes die je op je vinger kunt plaatsen en die interactief reageren op aanrakingen.

Lees hier onze recensie van Fingerlings 2.0

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.