Skip to Content

Het verschil tussen K’NEX en KID K’NEX – een vergelijking

Je hebt vast weleens gehoord van K’NEX. Tenminste, dat bestaat al een lange tijd, en toen ik jong was, lag het ook al in de winkels. Maar er bestaat ook KID K’NEX. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen K’NEX en KID K’NEX? En wat zijn onze ervaringen hiermee met dit constructiespeelgoed van BOTI?

het verschil tussen k'nex en kid k'nex

Verschillende bouwsets: het verschil tussen K’NEX en KID K’NEX

Loop je in de speelgoedwinkel, dus kun je beide versies van K’NEX in de winkel aantreffen. En hoewel deze sets van dezelfde fabriek zijn en hetzelfde uitgangsprincipe hebben, zit er wel echt duidelijk verschil tussen K’NEX en KID K’NEX. Hieronder zal ik de belangrijkste verschillen op een rijtje zetten, en deze verder in de blog nog toelichten:

  • Formaat
  • Kleur
  • Leeftijdsindicatie
  • Gevoel van het materiaal
  • Extra onderdelen
het verschil tussen K'NEX en KID K'NEX

Het meest opvallende verschil tussen K’NEX en KID K’NEX: het formaat

Het meest in het oog springende verschil tussen K’NEX en KID K’NEX is natuurlijk het formaat. KID K’NEX is echt een voorloper op K’NEX, en daarom uitermate geschikt voor de kleinere kleuterhandjes. Op de foto hierboven kun je goed het verschil in maat zien. En bij de K’NEX zit het normale formaat K’NEX, maar ook de mini variant. Daarvoor moet je motoriek wel echt wat meer gevorderd zijn, wil je dit goed kunnen hanteren! Dit verschil in formaat zorgt er dus wel echt voor dat je veel oefening krijgt met het bevestigen van de items op de juiste manier.

inhoud doos kid knex
De inhoud van een doos KID K’NEX

De kleurverschillen tussen K’NEX en KID K’NEX

Een ander opvallend verschil zijn natuurlijk de kleuren. KID K’NEX springt meteen in het oog, en heeft veel neonkleurtjes. In de sets van een aantal jaar geleden zaten nog meer neonkleurtjes, maar in de sets die je tegenwoordig koopt zie je bijvoorbeeld geen neongeel meer.

De gewone K’NEX is wat donkerder van kleur, en ik mis daardoor een beetje de vrolijkheid. Ik merk bij mij op school dat dat wel doorwerkt in de aantrekkingskracht op de meisjes. Waar meisjes KID K’NEX nog heel leuk vinden en vaak mee aan de slag gaan, zie ik ze eigenlijk nooit meer grijpen naar de opvolger.

De leeftijdsindicatie

Ook de leeftijdsindicatie is natuurlijk een verschil tussen K’NEX en KID K’NEX. Waar je K’NEX kunt gebruiken vanaf een jaar of 5 (voor bijvoorbeeld een hele eenvoudige bouwdoos of om zelf mee te experimenteren), is KID K’NEX al geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. De doos* geeft aan dat KID K’NEX geschikt is voor kinderen van 3 tot 5 jaar, maar op mijn school merk ik dat kinderen t/m een jaar of 7 het zeker ook nog ontzettend leuk vinden.

De gewone K’NEX heeft verschillende leeftijdsindicaties, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de bouwset. Zo zijn er sets vanaf 5 jaar en vanaf 7 jaar. Er zijn education sets, die zijn vaak interessant vanaf een leeftijd van 8 jaar. En ook zijn er moeilijke sets, die geschikt zijn voor kinderen van 9 – 14 jaar. Voor ieder wat wils dus!

het verschil tussen K'NEX en KID K'NEX
Een prachtig resultaat: een zelf gemaakt vliegtuig!

Het gevoel van het materiaal

Als je het materiaal in handen krijgt, zul je ook merken dat het materiaal echt anders aanvoelt. Het materiaal van KID K’NEX is wat meer zacht en buigzaam. Als je hier wat hard mee buigt, zal het materiaal gewoon heel blijven. Het materiaal van K’NEX is gewoon hard plastic. Als je hier dus te hard drukt, omdat je bijvoorbeeld een onderdeel los wil halen, kan het dus zijn dat het breekt als je dit te wild doet.

De extra onderdelen

Bij de complete bouwsets van K’NEX kun je vaak één bepaald ontwerp namaken. Er zitten dan geen extra onderdelen bij om zelf mee aan de slag te gaan. Uiteraard kun je wel een grotere doos kopen, waarmee je je eigen fantasie de vrije loop kunt laten.

Bij de dozen van KID K’NEX zitten er nog allerlei extra onderdelen, zodat je van de bouwstukken ook diertjes of monsters kan maken. Denk bijvoorbeeld aan ogen, een krulstaart, een stofzuigervoet en nog veel meer leuks. Zo kun je dus keer op keer andere figuurtjes maken en het ziet er meteen al heel aantrekkelijk uit voor jonge kinderen.

onderdelen kid knex

Wat kun je ermee maken?

KID K’NEX kun je kopen in (grote) verzamelsets. Met elke set kun je meerdere dingen maken. Er zit een voorbeeldkaart bij, waardoor je heel veel inspiratie krijgt. De voorbeeldjes zijn ook variërend in moeilijkheidsgraad. Maar met de sets KID K’NEX kun je ook je eigen fantasie de vrije loop laten, want je kunt volop experimenteren.

Bij de gewone K’NEX kun je 2 soorten sets kopen: een verzameldoos of een set met een voorbedacht ontwerp. Je zult hier dus eerder het voorbeeld namaken als ze zo’n set hebt. En je bent dan wellicht wat voorzichtiger om zelf te experimenteren. Als je namelijk een onderdeeltje kwijt bent, kun je daarna niet meer het voorbeeld maken. Als je een verzameldoos K’NEX koopt, kun je wel zelf volop aan de slag met je eigen ideeën. Daar zitten vaak ook wat voorbeeldjes bij. Wel iets om rekening mee te houden is dat de verzameldoos vaak wat groot is in vergelijking met de hoeveelheid K’NEX die erin zit, omdat de onderdeeltjes echt heel klein zijn. Daar kun je je misschien wat op verkijken, maar zo kun je wel een ontwerp wat je in elkaar hebt gezet, compleet opbergen in de doos.

blad met voorbeelden

Onze ervaring met KID K’NEX

Ik heb als kleuterleerkracht al jarenlang ervaring met KID K’NEX. Een jaar of 15 geleden had ik mijn eerste set in de klas, en de kinderen vonden dit zo geweldig, dat ik daarna beetje bij er steeds meer sets bij ben gaan aanschaffen. Nu heb ik in mijn klas inmiddels een flinke doos vol, waar vele kinderen tegelijk mee aan de slag kunnen. Er worden vooral diertjes gemaakt en bloemen, die zijn ook favoriet. Het is heel leuk om te zien dat kinderen die nog nooit met KID K’NEX hebben gewerkt, hier al meteen mee aan de slag gaan. Ze hebben geen uitleg nodig, maar beginnen gewoon.

Mijn eigen kinderen hebben nu ook een doos KID K’NEX thuis. Mijn jongste dochter is 9 jaar, maar ook zij vindt dit materiaal nog ontzettend leuk. En ik merk dat als neefjes en nichtjes op visite zijn, er al heel snel naar KID K’NEX wordt gegrepen. En zelfs de volwassenen vinden het leuk om mee te doen!

Kijk hier voor alle sets* van KID K’NEX

Onze ervaring met K’NEX

Mijn jongste dochter van 9 jaar ging meteen enthousiast aan de slag met de set van K’NEX. Dit was een set om zelf een vliegtuig in elkaar te zetten. Een vliegtuig bouwen heeft niet meteen haar eerste interesse, maar de set zag er toch wel aantrekkelijk uit.

Bij het openen viel wel op dat de onderdeeltjes behoorlijk klein zijn, je moet dus een goede motoriek hebben om dit te maken. Ze zou het leuk vinden als de kleuren óf vrolijker en feller zijn, of juist realistischer, dat het vliegtuig maar enkele kleuren heeft. Maar dat is natuurlijk ook het uitgangspunt van K’NEX, dat elke soort verbindingsstukje altijd dezelfde kleur heeft.

Mijn dochter vond het echt heel leuk om deze set in elkaar te zetten. De bijgevoegde handleiding is duidelijk, je moet even uitleggen aan kinderen dat de delen die in het wit/grijs gedrukt zijn de dingen zijn de ze al hebben gemaakt. Daarna gaat het in elkaar zetten eigenlijk heel eenvoudig. Soms moet je net wat harder drukken om iets te bevestigen, maar meestal is dat geen probleem. Nu staat er hier thuis dus een prachtig vliegtuig op de kast te pronken. Want om het nu meteen weer uit elkaar te halen, dat vond ze toch een beetje zonde!

Kijk hier voor alle sets* van K’NEX

Ben jij al bekend met K’NEX en KID K’NEX? En wat zijn jouw ervaringen? Laat het hieronder zeker weten!

Kijk hier voor meer uitdagend speelgoed

Footer4 nieuw
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.