Skip to Content

Cre-A-Tures, een winnaar bij Speelgoed van 2023

En dan ineens begint langzaamaan overal in de winkelstraten de feestverlichting te branden en vallen de speelgoedgidsen weer door de brievenbus. Ik vind dat altijd zo een leuke periode, de voorbereiding voor het Sinterklaas en/of het kerstfeest. Maar het is ook een stressvolle periode want de keuze is reuze en elk kind kruist, knipt en plakt uiteraard al het speelgoed uit de speelgoedgids aan. Van Lego tot boeken, van Playmobil tot puzzels van racebanen tot Cre-A-Tures. En laat die laatste nu net een winnaar zijn van Speelgoed van het jaar 2023, in de categorie elektronica.

verpakking speelgoed van het jaar 2023 elektronica olifant en eenhoorn

Wat houdt dat in? ‘Winnaar Speelgoed van het jaar’

Alle fabrikanten die in Nederland hun speelgoed op de markt brengen, mogen hun speelgoed laten testen door Stichting SpeelGoed Nederland. De prijs, Speelgoed van het jaar, betreft verschillende categorieën en leeftijdsgroepen. Een vakjury maakt een voorselectie van ‘Genomineerd speelgoed’ uit al het aangeboden speelgoed. Deze voorselectie wordt dan meestal in de eerste week van september bekendgemaakt en is in de winkel te herkennen aan het logo ‘Genomineerd speelgoed van het jaar’.

Consumenten kunnen dan via een stemprocedure hun stem uitbrengen op een genomineerd product. In november van elk jaar worden dan de uiteindelijke winnaars bekend gemaakt. Per categorie en per leeftijd. Dit speelgoed krijgt dan het logo ‘Speelgoed van het jaar’. Dit logo prijkt ook op de doos Cre-A-Tures van firma Boti, en aan mij de eer om het ook te testen.

Op de website van Speelgoed van het jaar kun je een stem uitbrengen, doe jij mee?!

Creëer een olifant, eenhoorn of je eigen fantasie figuurtje met Cre-A-Tures. Laat hem lopen op de muziek en nazeggen wat je voorzegt.

Criterialijst voor veilig en plezierig spelen

Om Speelgoed van het jaar te worden moet een product aan een aantal criteria voldoen. Een vakjury, bestaande uit inkopers, speelgoed- en opvoeddeskundige en vertegenwoordigers letten op de volgende punten:

  • technische kwaliteit, goede en veilige verpakking
  • kleur en vormgeving
  • speelplezier
  • originaliteit
  • duidelijke, Nederlandse, gebruiksaanwijzing
  • prijs/kwaliteit verhouding

    Het is nogal wat waar een speelgoedproduct aan moet voldoen en de grote vraag is natuurlijk nu: voldoet Cre-A-Tures hieraan?
Cre-A-Tures roze en blauw

Cre-A-Tures, wat is het en wat kan het?

Cre-A-Tures is een knalroze of felblauwe kunststof ‘bal’ die een kindje met behulp van maar liefst 16 onderdelen kan omtoveren tot een eenhoorn of olifant, draak of puppy. Maar met de nodige fantasie kan er een figuurtje geheel naar eigen inzicht gemaakt worden. Het gemaakte figuurtje kan wandelen en zijn armpjes bewegen dan mee. Plaatst je zijn slurf of zijn mond, dan gaat het geluid maken door middel van een melodie. Maar wanneer je op de opneem knop drukt, kun je wat inspreken en kan Cre-A-Tures jouw tekst, al lopend, herhalen.

Het speelgoed is goedgekeurd voor kinderen vanaf drie jaar.

@mamascrapelle.nl

Cre-A-Tures is een knalroze of felblauwe bal die je kan omtoveren tot eenhoorn, olifant, draak of puppy. Het figuur kan wandelen en geluid maken. winnaar speelgoed van het jaar 2023! @Speelgoedvanhetjaar2021 @Media Tornado #boti #creatures #goedspeelgoed #speelgoedvanhetjaar2023 #MamaScrapelle

♬ Home (Option 1 – The Young Ebenezers

Testen Cre-A-Tures met kindjes uit de leeftijdscategorie

In de verpakking, die ik en kindjes uit de leeftijdscategorie, mochten testen, zat een roze Cre-A-Tures. Dat is de Eenhoorn/Olifant variant. De doos op zich valt op door de felle kleuren, maar is verder niet specialer dan andere verpakkingen in een speelgoedwinkel. Het is wel duidelijk te zien dat er een Cre-a-Tures in zit maar wat vervolgens de bedoeling ervan is, is minder duidelijk. Zeker voor kinderen die nog niet lezen kunnen. Hier rees namelijk ook direct de vraag: ‘wat is dit en wat kan het?’  Je moet dit speelgoed denk ik dan ook wel al bij iemand anders of op een bewegende reclame gezien hebben.

De binnen verpakking is in tweeën verdeeld, met aan een kant alle 16 attributen om je poppetje te laten veranderen, en aan de andere kant de Cre-A-Tures bol. De bijgeleverde gebruiksaanwijzing is kort maar overzichtelijk en wanneer je die volgt kom je er al snel achter wat je doen moet. Erg fijn is dat er al batterijen in de Cre-A-Tures zitten. Zo kun je meteen gaan spelen.

gebruiksaanwijzing olifant

Geen olifant, geen eenhoorn maar een ‘Broedle’.

Wat ik al snel merkte is dat de kinderen niet perse de behoefte hadden om de voorbedachte olifant of eenhoorn in elkaar te zetten. Hun brein fabriceerde namelijk al heel snel een eigen creatie, en ze bedachten hier ook een eigen naam bij: de ‘Broedle.’

Altijd leuk als speelgoed aanzet tot fantasie. Dat was alvast een pluspunt op de scorelijst. Bij het plaatsten van het mondje kwam er een melodietje uit! Vervolgens gaat de Cre-A-Tures vooruit en in een soort van rondje lopen, hierbij bewegen ook zijn armpjes.

Wanneer je de opneemknop indrukt en iets zegt, vervolgens de knop loslaat en de Cre-A-Tures neerzet, zegt hij tijdens het lopen de tekst na die je hebt ingesproken. Deze tekst wordt één keer herhaalt.

Veiligheid en speelplezier van Cre-A-Tures

Ondanks de verschillende items waarmee je de Cre-A-Tures kunt veranderen blijft het spelen ermee toch wel enigszins beperkt. Al kan dat per kindje natuurlijk ook hel erg verschillen.
Deze speelpauze is voor mij een mooi moment om de onderdelen te bekijken. Want als het geschikt is voor kinderen vanaf drie jaar moet je wel heel voorzichtig zijn met attributen.

De bijgeleverde items zijn niet extreem klein. Maar toch zijn er wat onderdelen bij die, naar mijn mening en uit ervaring, voor een driejarige nog wel erg klein kunnen zijn. Ook de haartjes van de Cre-A-Tures kunnen, als kindjes nog graag dingen in hun mondje stoppen, als sabbelspeeltje ervaren worden.
Zorg er gewoon voor dat je de attributen, bijvoorbeeld in een afgesloten bakje, bij elkaar houdt.

Dat is sowieso slim om te doen als je bijvoorbeeld ook ondeugende katten in huis hebt. Onze kat heeft een armpje te pakken gekregen en goed verstopt. Aan mijn man waarschijnlijk de eer om hem te vinden door er keihard met zijn blote voet op te gaan staan. Mijn kinderen hebben er nu al voorpret over!

Creëer een olifant, eenhoorn of je eigen fantasie figuurtje met Cre-A-Tures. Laat hem lopen op de muziek en nazeggen wat je voorzegt.

Over het algemeen meer een hype dan echt speelgoed.

Als, ik mag wel zeggen, ervaren mama en oppas zie ik dit soort speelgoed wel vaker voorbijkomen. Met name zo rond de feestdagen. Het is een bewegend, geluid makend product met felle kleuren. De uitdaging zit hem in het veranderen, niet zo zeer in het spelen. Toch blijkt keer op keer dat dit soort speelgoed wel altijd weer een soort hype wordt.

Persoonlijk denk ik wel dat Cre-A-Tures voor een bepaalde doelgroep kinderen is. De een zal er een tijdje zoet mee zijn en de andere zal het compleet links laten liggen. Maar dat geldt voor vrijwel al het speelgoed. Dat is het fijne aan spelen en ook het fijne aan samenspelen. Een kindje kan bij een andere thuis vaak hele andere speelervaring hebben dan thuis. Niets voor niets luidt het spreekwoord: ”Samen spelen, samen delen.”

Voor de doelroep waar Cre-A-Tures voor gemaakt is zullen de kinderen een vrolijk gekleurd, lopend en pratend maatje ontvangen. Die ze naar gelang hun behoefte kunnen aanpassen tot hun eigen creatie.

Voldoet Cre-A-Tures aan alle criteria voor Speelgoed van het jaar?

Om nog even terug te komen op de vereisten waar Speelgoed van het jaar volgens de vakjury aan moet voldoen kan ik zeggen dat Cre-A-Tures op vrijwel alle punten een voldoende scoort.
Het is technisch gezien van goede kwaliteit en zit in en goede en veilige verpakking. Met hierbij nogmaals wel even de tip om de onderdelen, eenmaal uitgepakt, even veilig op te bergen in een apart afgesloten bakje.

Qua kleur en vormgeving valt het product op. Er is een duidelijke gebruiksaanwijzing bijgeleverd. Het is origineel en daagt kinderen uit hun fantasie te gebruiken. Prijs/kwaliteit verhouding klopt in principe ook.
En dan is het een logisch gevolg dat de vakjury het de titel Speelgoed van het jaar 2023 heeft gegeven.

Kortom Cre-A-Tures zal in menige Sinterklaas cadeauzak, of onder de kerstboom te vinden zijn en voor heel wat leuke speelmomenten zorgen.

Nog meer Speelgoed van het jaar 2023

Benieuwd naar de andere winnaars? Bekijk onze uitgebreide blog over Speelgoed van het jaar 2023, en doe veel leuke ideeën op! Hieronder alvast een kleine selectie.

Footer4 nieuw
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.