Skip to Content

Cosmetische effecten van collageen – een supplement

Collageen is zeer gunstig gebleken voor mensen. Als je lichaam niet genoeg collageen aanmaakt, kun je het uit externe bronnen halen, zoals supplementen die je kunt halen bij vitsea.nl of andere online winkels. Collageen heeft een breed scala aan effecten waardoor het therapeutisch veelzijdig is en perfect voor een aantal medische toepassingen. Je kunt bijvoorbeeld minder rimpels krijgen en behandelingen ondergaan om je huid te herstellen met collageen.

Collageen productie neemt af vanaf je dertigste

Vanaf je late twintigers tot begin dertig begint je huid geleidelijk aan collageen te verliezen, zo’n 1% per jaar. Dit maakt de huid van oudere mensen slapper en dunner dan die van jongere individuen. Daarnaast kunnen externe factoren zoals zonblootstelling, roken en je dieet ook invloed hebben op de aanmaak en afbraak van collageenvezels in je huid.

effect van collageen op rimpels
Image by patrick gantz from Pixabay

Rimpels laten wegwerken

Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam dus minder collageen aan en dat heeft bij sommige mensen meer effect dan andere mensen. Dit kan ervoor zorgen dat je huid minder stevig wordt en rimpels krijgt. Gelukkig kunnen collageeninjecties helpen om rimpels te verminderen. Als je van rimpels in je gezicht af wilt, kunnen collageen-gebaseerde fillers ook helpen. Collageen is een stof die in de bovenste laag van je huid zit, de dermis. Hierdoor zullen nieuwe huidcellen groeien, dode huidcellen vervangen en je huid vernieuwen.

Als je een litteken hebt dat niet scherp begrensd is, kan collageen het ook minder opvallend maken. Collageen fillers kunnen afkomstig zijn van mensen of koeien, maar als je koeiencollageen wilt gebruiken, moet je eerst een huidtest doen om allergische reacties te voorkomen. Collageen werkt goed voor kleine plekjes, maar voor grotere gebieden worden vaak vet, siliconen of implantaten gebruikt.

stralende huid
Image by 3652586 from Pixabay

Effecten van Collageen – herstel van de huid

Collageen kan de genezing van wonden ondersteunen omdat het verse huidcellen naar het wondgebied kan trekken. Het stimuleert het herstelproces en biedt een basis voor de groei van nieuw weefsel. Collageen kan effectief zijn bij de genezing van tweedegraads brandwonden, hardnekkige wonden die niet goed reageren op andere behandelingen.

Collageen heeft ook effect bij het helpen van het genezen van wonden die vocht afscheiden, zoals urine of zweet, evenals bij necrotische of rottende wonden, gedeeltelijke en volledige dikte wonden, en wonden die een huidtransplantatie hebben gehad.

Realiseer je dat collageen verband niet geschikt is voor derdegraads brandwonden, wonden met droge korsten, of voor mensen die mogelijk allergisch zijn voor producten afgeleid van koeien. Het is verstandig om voorafgaand aan de behandeling met professionals te overleggen om eventuele toekomstige problemen te voorkomen.

collageenpoeder

Effecten van collageen via verschillende toepassingen

Collageen is een eiwit dat van nature in het lichaam voorkomt en essentieel is voor de gezondheid van de huid, gewrichten, botten en andere weefsels. Er zijn verschillende vormen van collageensupplementen op de markt, zoals crèmes, supplementen en poeders. Deze collageen producten hebben verschillende toepassingen en effecten:

  1. Collageen crème: Dit is een topisch product dat direct op de huid wordt aangebracht. Collageen crèmes beweren vaak de huid te hydrateren en te verstevigen, maar het is belangrijk om te weten dat collageenmoleculen te groot zijn om effectief door de huid te worden opgenomen. Deze crèmes kunnen echter andere ingrediënten bevatten die de hydratatie en het uiterlijk van de huid verbeteren.
  2. Collageen supplementen (capsules/tabletten): Deze worden ingenomen en bevatten gehydrolyseerd collageen, dat gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen. Ze kunnen helpen bij het ondersteunen van de gezondheid van de huid, het verminderen van rimpels en het bevorderen van de gezondheid van de gewrichten en botten.
  3. Collageen poeder: Dit wordt meestal opgelost in vloeistoffen zoals water, sap of smoothies en wordt ook ingenomen. Het voordeel van collageenpoeder is dat het vaak een hogere concentratie collageen bevat en het gemakkelijk toe te voegen is aan dagelijkse drankjes of voeding.

Het belangrijkste verschil ligt in de toepassing en de manier waarop het in het lichaam wordt opgenomen. Crèmes werken voornamelijk op de buitenste lagen van de huid, terwijl supplementen en poeders worden ingenomen om van binnenuit te werken en het collageengehalte in het lichaam te verhogen.

Het effect van collageensupplementen kan variëren van persoon tot persoon, en het is altijd goed om advies in te winnen bij een gezondheidsdeskundige voordat je begint met het gebruik van supplementen. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat een gezonde levensstijl, met inbegrip van een gebalanceerd dieet, ook bijdraagt aan de collageenproductie en de algehele gezondheid van de huid en het lichaam.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.