Skip to Content

Kinderen helpen bij rouw en verlies – een blog met 5 tips

Het verlies van een dierbare is een van de meest uitdagende en pijnlijke ervaringen die we kunnen meemaken. Wanneer kinderen te maken krijgen met rouw en verlies, kan het voor hen extra moeilijk zijn om hun emoties te begrijpen en te verwerken. Als ouder moet je je  kinderen ondersteunen tijdens deze moeilijke periode. Laat ze bijvoorbeeld samen met jou een rouwboeket uitzoeken op rouwboeketnu.nl. Hier zijn 5 waardevolle tips om je kinderen te helpen bij rouw en verlies.

kinderen helpen bij rouw en verlies

Open communicatie is cruciaal

Een van de belangrijkste manieren om je kinderen te helpen bij rouw en verlies is door open communicatie te bevorderen. Praat met je kinderen over wat er is gebeurd en moedig hen aan om hun gevoelens en gedachten te delen. Wees geduldig en laat hen weten dat het oké is om verdrietig, boos of verward te zijn. Luister aandachtig naar wat ze te zeggen hebben, zonder te oordelen of advies te geven, tenzij ze erom vragen.

Vinden kinderen het moeilijk om te praten over hun rouw en verlies help ze dan met schriftje om alles op te schrijven of te tekenen. Communiceren kan op verschillende manieren.

Kinderen helpen bij rouw en verlies -Geef ruimte voor emoties

Kinderen rouwen op hun eigen manier, en het is belangrijk om hen de ruimte te geven om hun emoties te uiten. Sommige kinderen zullen verdrietig zijn en huilen, terwijl anderen zich misschien terugtrekken of boos worden. Begrijp dat deze reacties normaal zijn en moedig je kinderen aan om hun gevoelens te uiten, hoe ze dat ook willen doen. Geef hen de geruststelling dat hun emoties er mogen zijn.

Probeer eens mindfulness met kinderen. Hiermee leren ze ook de emoties te herkennen in hun lichaam.

overlijdensrisicoverzekering
Image by Katie Phillips from Pixabay

Wees eerlijk en duidelijk

Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en eerlijkheid als het gaat om rouw en verlies. Gebruik begrijpelijke taal om hen uit te leggen wat er is gebeurd. Vermijd vage of verwarrende uitspraken, zoals “Ze is in een betere plaats.” Leg in plaats daarvan uit dat de persoon is overleden en niet meer zal terugkomen. Op die manier kun je eventuele verwarring of angst bij je kinderen verminderen.

kinderen helpen bij rouw en verlies uniek fotosieraad

Kinderen helpen bij rouw en verlies – Creëer een veilige omgeving

Daarnaast wil je een veilige omgeving creëren waarin je kinderen zich kunnen uiten en hun emoties kunnen verwerken. Moedig hen aan om vragen te stellen en deel te nemen aan herdenkingsrituelen of activiteiten die hen helpen afscheid te nemen. Laat hen weten dat ze altijd bij jou terechtkunnen voor steun en troost. Het kan ook nuttig zijn om boeken of verhalen over rouw te delen die specifiek zijn geschreven voor kinderen, zodat ze het concept beter begrijpen.

Iets waar mijn dochter veel aan had was een klein altaartje waar ze spulletjes neerzette toen mijn oma was overleden. Een mooie foto, een kaarsje en een beeldje van een olifant. Maar kinderen kunnen hier natuurlijk ook eigen gemaakte dingen neerzetten. Zet deze plek niet midden in de woonkamer of hun slaapkamer waar ze er constant mee geconfronteerd worden, maar probeer een plekje te vinden die ze echt moeten opzoeken. Al is het maar aan de binnenkant van een kast. Zorg dan wel dat het geen echt kaarsje is wat er instaat!

Zoek professionele hulp indien nodig

Soms kan rouw en verlies zo overweldigend zijn dat professionele hulp nodig is. Als je merkt dat je kinderen moeite hebben om met hun emoties om te gaan of als ze langdurig worstelen met verdriet, kan het raadzaam zijn om de hulp in te roepen van een kinderpsycholoog of therapeut. Deze professionals zijn getraind om kinderen te begeleiden bij rouw en kunnen hen helpen omgaan met hun gevoelens en gedachten op een gezonde manier. Met deze tips kun jij je kinderen helpen bij rouw en verlies.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.