Vegan kruidnoten recept, een snel en eenvoudig recept

Joehoe! Sint is in het land en we maken er iets gezelligs van thuis. We hebben de slingers opgehangen, pietenpakjes zitten in de verkleedkist en de kleine schoencadeautjes liggen klaar in de geheime beddengoedkast van ons. Bij Sintfeest hoort ook lekker bakken. Pepernoten, of kruidnoten zijn zo simpel en lekker om zelf te maken. Je kan daarbij ook zelf bepalen of je voor groot of klein gaat. Dit vegan kruidnoten recept smaakt precies hetzelfde en is simpel.

Vegan kruidnoten recept, een snel en eenvoudig recept voor Sinterklaas. Hou jij van groot of klein? Aan de slag met vegan kruidnotendeeg

Ik noemde eerder al kruid- of pepernoten. Nee ik wil geen discussie starten! Er is gewoon verwarring over de benaming van dit lekkere snoepgoed. Zoals je op de foto kan zien bedoel ik de knapperige nootjes met lekker kruidige kruiden. En ik ken ze als pepernoten, en kruidnoten. Ik zeg beide. Maar noem het zoals jij wilt, en ga lekker bakken. Want het recept is het belangrijkste en ik deel een heerlijke.

Vegan kruidnoten recept, een snel en eenvoudig recept voor Sinterklaas. Hou jij van groot of klein? Aan de slag met vegan kruidnotendeeg

Vegan kruidnoten recept

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram plant roomboter
  • 125 gram basterdsuiker (bij voorkeur bruine of licht bruine)
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 3 eetlepels vocht (plantmelk of water)
  • Snufje zout
  • Eventueel: Wat cacao en kaneel nog extra erbij

Weeg alles af en voeg dit dan bij elkaar in een ruime kom. Lekker kneden met je handen totdat het een mooie bal wordt. Blijft het wat korrelig? Voeg dan een paar druppeltjes vocht toe, zuinig aan! Totdat het een mooi geheel weer is.

Als je een mooie bal vegan kruidnoten deeg hebt kan je pepernoten gaan draaien! Of koekjes, of vormpjes. Het is aan jou. Wij maken graag mooie balletjes die we plat drukken op een met bakpapier beklede ovenplaat. Of gebruik een duurzame siliconen bakmat.

De oven mag voorverwarmd worden op 170 graden en de vegan kruidnoten bak je af in ongeveer 15 / 20 minuutjes. Het ligt een beetje aan hoe groot ze zijn en hou dus wel in de gaten. Ze komen zacht uit de oven maar worden hard bij het afkoelen.

Fijne Sint allemaal!

Vegan kruidnoten recept, een snel en eenvoudig recept voor Sinterklaas. Hou jij van groot of klein? Aan de slag met vegan kruidnotendeeg

Tips

Ik kijk altijd naar wat ik in huis heb. Dit keer heb ik 2 (afgestreken) eetlepels speculaaskruiden, een theelepel cacao en een theelepel kaneel gebruikt. Als plantaardige boter heb ik de gezouten variant genomen. Makkelijk dan hoeft er geen snufje zout bij. Ik heb qua suiker 75 gram lichtbruine basterd gebruikt en 50 gram bruine basterd suiker. Het bakmeel zeef ik altijd boven de kom. Dit hoeft niet maar ik vind het voor een mooie structuur zorgen in de vegan kruidnoten.

Deze hoeveelheid deeg is voldoende voor heel veel kleine kruidnoten. Let op de noten groeien nog iets in de oven. Ik had nu ongeveer 60 vegan kruidnoten die groter zijn dan normale. Je kan ze lekker knapperig bakken maar ook wat eerder eruit halen. Het is aan jou, maar lekker wordt het hoe dan ook!

Lees ook deze blogs:

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.