Skip to Content

Recepten met pompoen – een verwennerij voor de herfst

In de wereld van de culinaire kunsten is er één seizoensgebonden ingrediënt dat jaar na jaar de harten van koks en fijnproevers verovert: de pompoen. Met zijn levendige oranje kleur en unieke, nootachtige smaak, heeft de pompoen een speciale plaats veroverd in keukens over de hele wereld. Maar pompoen is veel meer dan alleen een symbool van herfst en Halloween. Dit veelzijdige ingrediënt kan op talloze manieren worden bereid, van hartverwarmende soepen tot smaakvolle broden en decadente taarten. Tijd om jullie smaakpapillen te betoveren met lekkere recepten met pompoen! Wie weet dat jij daarna het hele jaar door van deze heerlijke groente gaat genieten. Dus, pak je schort en laten we samen ontdekken hoe pompoen de hoofdrol kan spelen in zowel alledaagse als feestelijke gerechten.

kerst 2020

Pompoensoep een van mijn favoriete recepten met pompoen

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote pompoen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 kopjes groentebouillon
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Bereiding van dit recept met pompoen:

  1. Verhit wat olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de pompoenblokjes, komijn en kaneel toe, en bak even mee.
  3. Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat sudderen tot de pompoen zacht is.
  4. Pureer de soep met een staafmixer* of in een blender tot een gladde consistentie.
  5. Breng op smaak met zout en peper, en serveer warm.

Hier vind je nog een lekker recept van pompoensoep

pompoenbrood
Foto door Mara Cotta: via pexels

Pompoenbrood:

Een cake gemaakt van pompoen. Dit is natuurlijk het perfecte recept met pompoen!

Ingrediënten:

  • 2 kopjes pompoenpuree
  • 3 eieren
  • 1/2 kopje plantaardige olie
  • 2/3 kopje water
  • 2 kopjes suiker
  • 3 1/2 kopjes bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel kruidnagelpoeder

Bereiding van dit recept met pompoen:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee broodvormen in.
  2. Meng in een grote kom de pompoenpuree, eieren, olie, water en suiker.
  3. In een andere kom combineer je bloem, bakpoeder, zout, kaneel, nootmuskaat en kruidnagelpoeder.
  4. Voeg het bloemmengsel geleidelijk toe aan het pompoenmengsel en roer tot alles goed gemengd is.
  5. Verdeel het beslag gelijkmatig over de broodvormen*.
  6. Bak in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 60-70 minuten, of tot een tandenstoker er schoon uitkomt.
  7. Laat afkoelen voordat je het pompoenbrood aansnijdt.
pompoentaart
Foto door Pixabay: via pexels

Pompoentaart – een verrassend recept met pompoen

  • Ingrediënten voor de korst:
    • 1 1/4 kopjes bloem
    • 1/2 kopje boter, koud en in blokjes
    • 1/4 kopje ijskoud water
  • Ingrediënten voor de vulling:
    • 2 kopjes pompoenpuree
    • 3 eieren
    • 1 kopje volle melk
    • 3/4 kopje suiker
    • 1 theelepel kaneel
    • 1/2 theelepel gemalen gember
    • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
    • Snufje zout

Bereiding van dit recept met pompoen:

  1. Voor de korst, meng bloem en boter in een keukenmachine* tot het eruitziet als grove kruimels. Voeg dan geleidelijk water toe tot het deeg samenkomt. Rol het deeg uit en plaats het in een taartvorm.
  2. Voor de vulling, meng alle ingrediënten goed in een kom.
  3. Giet de vulling in de taartvorm* met de korst.
  4. Bak in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 45-50 minuten, of tot de vulling is gestold.
  5. Laat de pompoentaart afkoelen voordat je hem aansnijdt. Ga jij ook zo genieten van deze recepten met pompoen? Ik heb er nog meer!

Geroosterde Pompoenpitten:

Ingrediënten:

  • Pompoenpitten (verwijderd en gewassen van een verse pompoen)
  • Olijfolie
  • Zout naar smaak

Bereiding van dit recept met pompoen:

  1. Verwijder alle pompoenpitten uit de pompoen en spoel ze goed af om eventueel vruchtvlees te verwijderen.
  2. Laat de pompoenpitten drogen.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C.
  4. Meng de droge pompoenpitten met een beetje olijfolie en zout.
  5. Verspreid de pitten gelijkmatig op een bakplaat en rooster ze in de oven gedurende ongeveer 15-20 minuten of tot ze goudbruin zijn. Roer ze halverwege om voor gelijkmatig roosteren.
  6. Laat afkoelen en geniet als een knapperige snack.
gevulde pompoen recepten met pompoen Van risotto, tot een vegetarische pompoenburger. Denk aan pompoensoep en pompoen taart!

Gevulde pompoen met quinoa en groenten:

Ben jij op zoek naar recepten met pompoen vol groente? Een gevulde pompoen is heerlijk!

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote pompoen
  • 1 kopje quinoa of rijst
  • 2 kopjes groentebouillon
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 kopje gemengde groenten (bijv. paprika, courgette, champignons), in blokjes gesneden
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding van dit recept met pompoen:

  1. Snijd de bovenkant van de pompoen af en verwijder de zaden en draderige binnenkant.
  2. Bestrijk de binnenkant van de pompoen met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Bak de pompoen ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C, tot hij iets zacht wordt.
  3. Terwijl de pompoen bakt, spoel je de quinoa af en kook je deze volgens de aanwijzingen op de verpakking in groentebouillon.
  4. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg dan de gemengde groenten toe en bak tot ze gaar zijn.
  5. Meng de gekookte quinoa met de gebakken groenten en vul de gedeeltelijk gebakken pompoen.
  6. Bak de gevulde pompoen nog eens 20-30 minuten, tot de pompoen volledig zacht is en de vulling warm is.
pompoenburger recepten met pompoen Van risotto, tot een vegetarische pompoenburger. Denk aan pompoensoep en pompoen taart!

Pompoenburger met zwarte bonen – een heerlijk recept met pompoen

Tijdens een teamuitje at ik een broodje pompoenburger. Heerlijk! ik ging gelijk op zoek naar een lekker recept!

Ingrediënten:

  • 1 1/2 kopje pompoenpuree
  • 1 blik (400 g) zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1/2 kopje fijngehakte ui
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/2 kopje paneermeel
  • 1/2 kopje geraspte kaas (bijv. cheddar of mozzarella)
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel cayennepeper (optioneel, naar smaak)
  • Zout en peper naar smaak
  • Plantaardige olie (voor het bakken)
  • Broodjes en je favoriete hamburgerbeleg (sla, tomaat, ui, mayonaise, frisse rode bietjes, ketchup, enz.)

Bereiding van dit recept met pompoen:

  1. Plaats de uitgelekte zwarte bonen in een kom en prak ze met een vork of aardappelstamper* tot ze grof gepureerd zijn.
  2. Voeg de pompoenpuree, fijngehakte ui, knoflook, paneermeel, geraspte kaas, komijnpoeder, paprikapoeder, cayennepeper (indien gewenst), zout en peper toe aan de zwarte bonen. Meng alles goed tot je een samenhangend mengsel hebt.
  3. Verdeel het mengsel in gelijke porties en vorm er burgerpatronen van.
  4. Verhit wat plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de pompoenburgers ongeveer 4-5 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  5. Serveer de pompoenburgers op broodjes en beleg ze met je favoriete hamburgerbeleg.
  6. Geniet van je zelfgemaakte pompoenburger!

Deze pompoenburger is heerlijk en heeft een rijke, hartige smaak met een vleugje pompoen. Het is een geweldige optie voor vegetariërs en iedereen die op zoek is naar een smakelijke vleesvrije burger.

pompoen risotto recepten met pompoen Van risotto, tot een vegetarische pompoenburger. Denk aan pompoensoep en pompoen taart!

Pompoen risotto:

Dit pompoen recept ziet er zo lekker uit!

Ingrediënten:

  • 1 kopje risotto-rijst
  • 1/2 kopje witte wijn
  • 4 kopjes groentebouillon
  • 1 kopje pompoenpuree
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/2 kopje geraspte Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Voor de garnering, wat koriander of bladpeterselie, wat rozijnen of cranberries en wat roomkaas.

Bereiding van dit recept met pompoen:

  1. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de risotto-rijst toe en bak deze kort mee tot hij glazig wordt.
  3. Blus de rijst af met de witte wijn en laat deze volledig opnemen door de rijst.
  4. Voeg geleidelijk de groentebouillon toe, één soeplepel tegelijk, en roer regelmatig tot de bouillon is opgenomen voordat je meer toevoegt. Ga door tot de rijst gaar is (dit duurt meestal ongeveer 18-20 minuten).
  5. Roer de pompoenpuree door de risotto en laat nog een paar minuten sudderen tot alles goed warm is.
  6. Roer de geraspte Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper. Serveer onmiddellijk.

Ik hoop dat je deze recepten met pompoen lekker vindt!

Lees ook deze blogs

Footer1
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.