Skip to Content

Buiten spelen. Een box met 55 spelletjes voor uren buitenspeelplezier!

Vlad Tomei en Mihai Gheorghe hebben ‘Buiten spelen’ bedoeld als cadeautje voor onze kinderen en voor hun kinderen in de toekomst. Maar ook voor ouders zelf! Want ze hopen dat de box met 55 spelletjes voor uren buitenspeelplezier de ouders terugbrengt naar hun jeugd. Dus, beste ouder, doe je mee met de stoelendans? Elastieken of een levende knoop? En ken je stand in de mand nog?

Buiten spelen in plaats van gamen

Veel ouders van nu, maar vooral ook de opa’s en oma’s, hebben de indruk dat de ‘jeugd van tegenwoordig’ alleen maar aan het gamen is en nooit meer buiten speelt. Mijn zoontje is nog te jong om te gamen (hij is drie), maar zodra er ergens een televisie aan staat, verstijft hij en valt zijn mond open. Alsof hij onder hypnose is. Oh nee, dat is niet helemaal waar, want bij hypnose zou hij juist doen wat ik wil. En dat gebeurt zeker niet meer met een beeldscherm in de buurt! In trance is misschien een betere omschrijving. Over Buiten spelen beginnen helpt dan al niet meer… Hoewel, als ik de box met 55 spelletjes voor uren buitenspeelplezier open…

Buiten spelen box met 55 spelletjes

Van televisie-trance naar Buiten spelen met deze box

Yesss, het is gelukt. Daarmee bedoel ik niet alleen het openen van de box, dat ging namelijk een beetje lastig doordat alles erg strak in de verpakking zit… Maar door mijn enthousiaste reacties bij het lezen van de kaarten in de box met 55 spelletjes voor uren buitenspeelplezier krijg ik de aandacht van mijn zoontje toch van het scherm. “Zullen we Buiten spelen?” vraag ik als een klein kind die een vriend(innet)je op gaat halen. “Kijk eens wat hier allemaal in zit: dit kunnen we allemaal gaan doen buiten.”

Wat zit er in de box?

Buiten spelen box met 55 spelletjes

Buiten spelen – een box met 55 spelletjes voor uren buitenspeelplezier – bevat eigenlijk 52 spelletjes op kaarten die je uit kunt vouwen. En op de eerste kaart staat de inhoud en het ontstaan van de box. Het project startte in Roemenië waarna men erachter kwam dat veel spelletjes internationaal bekend zijn. Ook zit er een kaart met aftelrijmpjes in de box, zoals “Iet wiet waai” en “Iene miene mutte”. En tot slot een blanco kaart waar je je eigen extra spellen kunt noteren.

Bekende en onbekende spelletjes in Buiten spelen box

Nieuwsgierig pakken we een paar kaarten uit de box met 55 spelletjes voor uren buitenspeelplezier. Tikkertje, touwtje springen* en verstoppertje, die kennen we allemaal natuurlijk wel. “Kijk, mama, een aardappel! Dat is toch niet een spelletje?” Ja, toch wel. “Het is zogenaamd een hete aardappel die je heel snel moet overgooien naar elkaar, zonder je handen er zogenaamd aan te branden.” Ik weet niet of hij snapt wat ik bedoel, mijn zoontje vindt het maar raar om met eten te gaan gooien. En dat is maar goed ook… 😉

De volgende kaart uit ‘Buiten spelen’ – een box met 55 spelletjes voor uren buitenspeelplezier – roept mooie herinneringen op. Pijltjes schieten! Meteen pak ik een oud reclameblad en begin te scheuren. Ik grinnik, omdat ik zie dat ik straks dus eigenlijk – zie de foto’s met het reclameblad hieronder – met gescheurde condooms ga schieten, haha. Maar goed. Pijltjes draaien is kennelijk net zoiets als fietsen: dat verleer je niet. Nu nog op zoek naar een PVC buis!

“Mama, kom je nog?”

Mijn nep-mitrailleur moet nog even op zich laten wachten. We gaan nu écht naar buiten. Ergens anders mee schieten. In de kaart van Voetjebal staat met plaatjes uitgelegd dat je het spel op een half veld speelt met één doel en één keeper. Eigenlijk gewoon voetbal dus, maar je hoeft er minder bij te rennen. Het spel begint wanneer de keeper met zijn rug naar de andere spelers gaat staan en de voetbal naar achteren over zijn hoofd het veld in gooit. Je moet wel een béétje verstand van de voetbalregels hebben. Bij de regel ‘Drie corners penalty’ staat vermeld dat een team tijdens het spel een penalty wanneer ze eigenlijk drie corners hadden moeten krijgen. Ik heb in totaal zeker wel 15 jaar gevoetbald en daarom vind ik het prachtig om samen met mijn zoontje te voetballen.

De regels van potje hinkelen waren iets handiger uit te leggen aan een peuter. Na een paar keer heen en weer springen, was het Buiten spelen weer even klaar. Op naar de hete aardappelen die mama zo gaat koken (en niet gooien dus ;-))! Tijdens het koken dwaalden mijn gedachten alvast af naar de volgende spellen uit de Box met 55 spelletjes voor uren buitenspeelplezier. Jeugdsentiment, heerlijk!

Welke touwfiguren maakten we vroeger ook alweer? Zou ik de kop en schotel nog uit mijn hoofd kunnen maken?

En wat speelde jij vroeger graag?

Specificaties Buiten spelen box

Auteur: Vlad Tomei | Uitgever Ploegsma | meer informatie vind je hier* op bol

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw
Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.