Sensoryplay herfst, een sensopathisch spel voor peuters en kleuters

Ik vind het geweldig om jonge kinderen nieuwe structuren te laten voelen. Over het sensopathisch spel heb ik al eens eerder geschreven. Samen met de gastkinderen ging ik naar de winkel en kocht daar 4 pakken peulvruchten. Samen met wat schatten uit de natuur bedacht ik deze speciaal voor de Sensoryplay herfst. Leuk om te doen met je kinderen. Waarschuwing vooraf, wees voorbereid op rommel op de vloer en heel veel pret!

Benodigdheden:

  • Bij de supermarkt kocht ik deze 4 pakken met peulvruchten
  • Kastanjes, dennenappels, eikels bijvoorbeeld
  • Grote bak om alles in te doen
  • kleine bakjes om in te verzamelen/sorteren
sensoryplay herfst

Werkwijze Sensoryplay herfst:

Doe elk soort peulvrucht/natuurschat in een doosje en maak in een grote bak duidelijk onderscheid tussen de verschillende soorten. Als scheidingslijn heb ik bijvoorbeeld gekozen voor de dennenappels, kastanjes en eikels. Je kunt natuurlijk ook nog beukennootjes gebruiken of de jasjes/hoedjes van de verschillende noten.

sensoryplay herfst
sensoryplay herfst

Geef de kinderen van alles 1 of een paar exemplaren en laat ze deze op de goede plek in de bak zetten. Met 1 of 2 van elk soort snappen ze snel wat de bedoeling is van deze Sensoryplay herfst en welke hetzelfde zijn.

Soorten peulvruchten herkennen

Leuk om te wijzen op de verschillen in de peulvruchten. Helemaal plat, halfplat/halfrond, helemaal rond en rond/langwerpig. Zo leren ze ook de woorden om te benoemen wat ze voelen.

peulvruchten en kastanjes

Hierna heb ik voor elk kind een apart bakje gemaakt waar ik van alles door elkaar heb gedaan. Een grotere hoop dus en ze weer dezelfde opdracht gegeven. Doe ze in de juiste strook leggen bij de andere die hetzelfde zijn.

peulvruchten en kastanjes
sensoryplay herfst
Sensoryplay herfst

Dit werd voor de twee dreumesen en peuterdochter toch wat teveel uitdaging en de spanningsboog ging lekker de kant op van ontdekken en spelen. Helemaal prima en ze hadden alle drie de grootste pret. Eigen bakjes werden gevuld met de mooiste vruchten en noten. Het werd op de tafel gezet en op de grond gegooid. Dolle pret hadden ze en na 45 minuten Sensoryplay herfst moest ik ze echt van de tafel aftrekken om te gaan lunchen. De oudste twee hielpen mij nog even de vloer weer leeg te ruimen en in bakjes te doen wat er allemaal op de grond was beland. Spelend opruimen is het leukste wat er is!

herfstspel

In de middag ging ik samen met dochterlief weer met Sensoryplay herfst spelen en nu proberen terug te verzamelen in kleine bakjes. Dat vond ze even leuk om te helpen, maar daarna ging ze er lekker weer mee spelen en haar eigen emmertjes vullen.

Ik heb haar ook nog laten horen met welk verschillend geluid de vruchten en noten neerkomen als je ze uit je handen laat glijden. Dat vond ze erg leuk om te doen.

sensoryplay herfst

Variatietip DIY Sensoryplay herfst:

Als extra variatie kun je de vruchten en noten ook in een hoge vaas met water doen. Welke blijven drijven en welke zinken naar de bodem?

Maak verschillende sensorybottles en sensorybags om kleine kinderen die nog de neiging hebben alles in de mond te stoppen ook veilig te laten ontdekken. Doe jij wel eens een Sensoryplay herfst bak maken?

Kijk vooral deze blogs voor inspiratie:

Footer1
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.