Groentelasagne een heerlijk groentegerecht voor een feestelijk diner.
Groentelasagne in de hoofdrol? Jazeker een heerlijk gerecht bomvol groenten. Feestelijk voor het kerstdiner, maar het doet het goed het hele jaar rond. Als bijgerechten portabello met geitenkaascrème en knolselderijsalade á la ceasar. Gaat jouw buikje al knorren?

Groentelasagne in de hoofdrol
Ik vind lasagne altijd een flinke klus om te maken. Daar ben ik namelijk 2 uur mee bezig. En als ik zelf de pasta maak nog langer. Kortom, een gerecht wat met veel geduld en liefde is gemaakt. En dat proef je dan ook. Perfect voor de kerst dus. Vandaar dus groentelasagne in de hoofdrol met de volgende bijgerechten: portabello met geitenkaascrème en knolselderijsalade á la ceasar. Ik heb het pastadeeg niet zelf gemaakt, maar dat kan je uiteraard ook doen. En ook je tomatensaus kan je geheel zelf maken. Maakt het gerecht dan ook helemáál compleet. Ik adviseer je om de knolselderijsalade als eerste te maken. De dressing wordt milder qua smaak als deze iets langer is ingetrokken.

Ingrediënten

- Pak lasagnebladeren, 250 gram.
- 2 blikken gehakte tomaten
- 4 ansjovisfilets (te vervangen door sojasaus of stukjes gedroogde tomaten)
- 2 stengels bleekselderij
- olijfolie
- groenten naar keuze bijvoorbeeld: paprika, courgette, aubergine, venkel, spinazie
- 2 lente-uitjes
- knoflookteentje
- kaneel, 1 theelepel
- zout, 1 theelepel
- suiker, 1 á 2 theelepels
- 60 tot 75 gram parmezaanse kaas, geraspt.
- 200 ml melk
- 50 gram boter
- 4 volle eetlepels bloem
- nootmuskaat
- zout
Bereidingswijze tomatensaus en groenten:

- Snijd de bleekselderij en de lente-uitjes fijn.
- Doe 1 á 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
- Voeg vervolgens de bleekselderij en de lente-uitjes toe.
- Smoor daarna deze groenten op een middelhoog vuur.
- Pers de knoflook erboven uit.
- Voeg 4 ansjovisfilets toe.
- Zorg dat het mengsel niet te hard bakt. De ansjovisfilets moeten langzaam smelten in de pan.
- Als de ansjovisfilets verdwenen zijn kan je de gehakte tomaten toevoegen.
- Voeg vervolgens kaneel, suiker en zout toe.
- Indien je geen ansjovisfilets hebt gebruikt kan je nu sojasaus toevoegen of een paar gehakte gedroogde tomaatjes.
- Laat dit geheel ongeveer 20 á 30 minuten sudderen.

- Snijd de venkelknol in 4 stukken.
- Snijd daarna de harde stukken ( de stengel) weg.
- Voeg 1 eetlepel olijfolie aan een koekenpan toe.
- Doe vervolgens de stukjes venkel in een pan met een theelepel suiker.
- Smoor de stukjes venkel in 20 tot 30 minuten op middelhoog vuur zacht.
- Snijd de rest van de groenten in stukken.
- Als je aubergine gebruikt is mijn advies om deze eerst in de oven alvast een beetje zacht te maken. in schijven snijden. olijfolie, zout en rozemarijn erop. Ongeveer 30 minuten op 180 graden.
Bereidingswijze bechamelsaus:

- Doe de boter in een pannetje en laat dit zachtjes smelten.
- Als de boter gesmolten is, doe je er de bloem bij.
- Goed blijven roeren, je wil geen klontjes.
- Daarna voeg je geleidelijk aan de melk toe tot je een dikke saus hebt.
- Vervolgens voeg je de geraspte kaas toe. Hou nog wat over voor de laatste fase van de lasagne.
- Voeg tot slot wat nootmuskaat en zout toe.
Het opbouwen van je groentelasagne


- Dan ga je de lasagne in laagjes opmaken.
- Ik kook altijd eerst kort de gedroogde lasagnebladeren. Dit om ervoor te zorgen dat ze zeker gaar zijn.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pak een mooie hoge schaal* geschikt voor lasagne
- Begin met een laagje tomatensaus, dan de lasagnebladeren. daarna de groenten. Eindig met de groenten.
- Tot slot doe je de bechamelsaus erover heen.
- Zorg ervoor dat de groenten goed bedekt zijn, vooral de spinazie, anders krijg je gedroogde blaadjes. Na de bechamelsaus doe je nog een beetje geraspte kaas erover heen.
- De lasagne moet ongeveer 30 minuten in de oven.

Eet smakelijk van dit diner waarbij de groentelasagne de hoofdrol heeft, De bijrollen van portabello en knolselderij matchen er prima bij.
Kijk hier voor meer kerstrecepten:
Bijgerechten
- Stoofpeertjes ouderwets
- Kindvriendelijke recepten voor de kerst
- kerstontbijt
- Kerststol recept
- walnotenbrood met blauwe kaas en honing
- geroosterde bloemkool
- makreelmousse
- feestelijke hapjes
- Suikervrije stoofperen
Hoofdgerechten
- coquilles, garnalen groenterijst en gremolata
- Griekse involtini een vegetarische ovengerecht
- hertenstoofvlees
- rode rool met cranberries een groentegerecht
- tonijn in dragonsaus
- retro runderrollade
Desserts:
Het servies op de foto’s is van Rosenthal Mesh. Ter beschikking gesteld door TTP concepts