Skip to Content

Buitenkeuken kind zelf maken – een moddertafel en watertafel

Toen ik gastouder was werd er bij ons in de tuin met heel veel plezier gespeeld met de buitenkeuken voor kinderen. Niet een kant en klare plastic watertafel wat natuurlijk ook heel mooi is, en nee ook geen kant en klare gekochte zandtafel. Maar een zelfgebouwde van hout. Een echte buitenkeuken voor je kind waar ze heerlijk met modder en zand kunnen spelen. Precies op de maat dat ik hem wilde hebben. Lekker breed zodat er meerdere kindjes naast elkaar aan de slag kunnen. Met 2 wasteiltjes en kookpitjes en haakjes voor bekers en handdoekjes. Met leuke afwasborstels en kleine pannetjes. Ohw en ik maakte hem zelf!

Buitenkeuken kind zelf maken. Een Moddertafel en zandtafel ineen. Een watertafel tuin zelf maken voor uren buitenspeel plezier. Sensopathisch buitenspelen

Buitenkeuken kind zelf maken

Op een mooie zaterdagmorgen kwamen mijn vader en schoonvader om te helpen klussen aan mijn water en zandtafel. Van de timmerman van mijn schoonouders kreeg ik restanten hout aangeboden. De vaders waren er om mij te begeleiden en omi was er om op dochterlief te letten. Manlief die stond erbij en keek ernaar en besloot maar lekker aan het werk te gaan. Wat had ik een pret terwijl ik de Buitenkeuken kind zelf maakte!

Wat heb je nodig voor een water en zandtafel?

Een paar houten palen, wat lange stukken geïmpregneerd hout, bijvoorbeeld schuttinghout. Roestvrijstalen schroeven, een zaag, en een boormachine voor de water en zandtafel zelf.

Om de Buitenkeuken kind aan te kleden heb ik antislipmatjes verknipt als kookplaatjes, deze kwamen er echter na een maand al weer van af door het spelen met de moddertafel. Leuker is om houten schijven te verven in een rode kleur van heet of blauw van koud en die op het tussenstuk te plakken met houtlijm. Wat deurstoppers en wasmachinedoppen voor de knoppen om te koken. Twee wasteiltjes voor water en modder. Wat haakjes om bijvoorbeeld bekers en doekjes aan op te hangen. En allerlei spulletjes voor de kinderen om mee te spelen.

Het maken zandtafel buiten in de tuin

houten constructie
zagen in hout

Zagen, boren, uittekenen en in elkaar zetten. Tussendoor plaatste ik steeds Sneak Peaks op Facebook. Mensen dachten zelfs dat het een buitentoilet werd hahaha

Daarna de laatste boodschappen doen bij de Gamma en de Action. Bij die laatste nam ik natuurlijk weer veels te veel leuke dingen mee. En toen was de Buitenkeuken kind klaar.. Kijk vooral wat je vind passen bij jouw tuin en bij jouw kinderen. Ga je voor mooi of duurzaam? Ga je voor alles in 1 kleurthema of laat je de kinderen alles zelf uitkiezen? En ga vooral ook langs een kringloopwinkel. Gebruik oude pannen en potten en echt bestek. Perfect voor een moddertafel! Dat vinden kinderen echt veel gaver dan de plastic rommel en zo geef je afgedankte spullen een nieuw leven.

Buitenkeuken kind zelf maken. Een Moddertafel en zandtafel ineen. Een watertafel tuin zelf maken voor uren buitenspeel plezier. Sensopathisch buitenspelen

Diezelfde week hebben dochterlief en de gastkindjes er al flink mee gespeeld en kreeg ik heerlijke moddergebakjes* aangeboden en zandijsjes in bellenblaasbuisjes*..

moddertafel, zandtafel en watertafel

En ik? Ik speel vrolijk mee, voorzie de kinderen van vers water en vers zand en doe soms een beetje voor hoe je heerlijk kan kliederen!! Want dat was eigenlijk de hoofdreden. De kinderen heerlijk laten kliederen, sensopathisch spel bevorderen en ook bij een beetje slecht weer toch heerlijk droog buiten spelen onder de veranda. Misschien ga ik hierna nog wel andere leuke zelfmaak ideetjes van hout bedenken.

Wil je ook zo’n gave water en zandtafel / buitenkeuken voor je kinderen maar ben je niet zo handig? Ze verkopen ook kant en klare buitenkeukens op bijvoorbeeld bol.com

Tips om zelf een buitenkeuken kind te maken

 1. Zoek een vlakke en veilige plek in de tuin waar je de buitenkeuken kunt plaatsen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor kinderen om te spelen en zich rond de keuken te bewegen.
 2. Bedenk hoe je buitenkeuken eruit moet zien. Het kan zo eenvoudig zijn als een paar planken op een frame of je kunt een meer complex ontwerp maken met verschillende compartimenten en accessoires.
 3. Kies geschikte materialen die veilig zijn voor kinderen en bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Hout is een populaire keuze, maar zorg ervoor dat het behandeld is om rotting te voorkomen. Andere materialen zoals plastic of metaal kunnen ook worden gebruikt, afhankelijk van je voorkeur en vaardigheden.
 4. Bouw eerst het frame van de buitenkeuken. Dit kan gedaan worden door houten balken aan elkaar te bevestigen om de basisstructuur te vormen. Zorg ervoor dat het frame stevig en stabiel is.
 5. Bevestig planken en werkbladen op de juiste hoogte, zodat kinderen comfortabel kunnen werken. Overweeg om een werkblad van roestvrij staal te gebruiken, omdat dit gemakkelijk schoon te maken is.

Nog een paar tips voor de moddertafel, zandtafel, watertafel

 1. Maak de buitenkeuken leuk en interactief door accessoires toe te voegen. Je kunt denken aan een kleine gootsteen, haken om kookgerei op te hangen, een krijtbord om recepten op te schrijven, en misschien zelfs een kleine oven of grill.
 2. Verf de buitenkeuken in vrolijke kleuren om het aantrekkelijker te maken voor kinderen. Zorg ervoor dat de verf die je gebruikt veilig is voor gebruik buitenshuis en geen giftige stoffen bevat. Voeg tot slot een beschermende afwerking toe om de buitenkeuken te beschermen tegen weersinvloeden.
 3. Zorg ervoor dat de buitenkeuken veilig is voor kinderen. Rond scherpe randen af, bevestig alles stevig en zorg ervoor dat er geen losse onderdelen zijn waar kinderen zich aan kunnen verwonden.
 4. Laat de kinderen helpen bij het bouwproces. Het kan een leuke en leerzame activiteit zijn waarbij ze hun creativiteit en praktische vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Pinnen op Pinterest Buitenkeuken kind

Vond je dit een waardevolle blog over Buitenkeuken kind? Pin onderstaande foto op Pinterest! Dank je wel!

Buitenkeuken kind zelf maken. Een Moddertafel en zandtafel ineen. Een watertafel tuin zelf maken voor uren buitenspeel plezier. creatief knutselen mamascrapelle

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.