Skip to Content

Pietendiploma opdrachten en spelletjes voor peuters en kleuters

Heeft jouw kind al een pietendiploma? Hier hebben de kindjes vorige week flink hun best gedaan en 10 opdrachten voltooid waarna ze door mij, de hoofdpiet, tot piet zijn bevorderd! Op naar de leukste pietendiploma opdrachten en spelletjes voor peuters en kleuters. Ga jij ook leuke pietendiploma’s maken?

Pietendiploma opdrachten voor peuters en kleuter

Ja zo een Een pietendiploma voor peuters en kleuter krijg je niet zomaar. Hier moet je namelijk heel veel voor doen! De kinderen deden 10 pietendiploma opdrachten en zeker de grootste peuters en een kleuter konden alle onderdelen probleemloos doen. De kleinere peuters en dreumesen hadden bij sommige onderdelen wat meer moeite, maar hun best hebben ze allemaal gedaan!

De pietendiploma opdrachten!:

 1. Pakjes in de stoomboot mikken.
 2. Koprollen
 3. Door de schoorsteen kruipen
 4. Over de nok van het dak lopen
 5.  Op het dak klimmen
 6. Van het dak springen
 7. Pakjes inpakken
 8. Pakjes stapelen
 9. Dansen als een piet
 10. Eigen pietenmuts maken

En natuurlijk willen jullie ook wat foto’s hiervan zien toch!?!

Pakjes in de stoomboot mikken.

De leukste pietendiploma opdrachten en spelletjes voor peuters en kleuters. Een pieten diploma maken is superleuk met sinterklaas!

Ik had al verschillende pakjes ingepakt ( nep cadeautjes uiteraard) en deze mochten in de boot worden gegooid. De kinderen bedachten zelf een extra element en dat is in de schoorsteen van de boot gooien. Wat de kleuter onder luid geloei 3 keer deed zelfs!

Koprollen voor het pietendiploma

De leukste pietendiploma opdrachten en spelletjes voor peuters en kleuters. Een pieten diploma maken is superleuk met sinterklaas!

Ja koprollen gaat prima op zo’n leuk vloerkleed! Wel even aan ouders vragen of kinderen al een koprol kunnen maken. Want die tere nekjes moet je zuinig mee omgaan! Let dus goed op of ze netjes hun kin op de borst doen en niet op hun hoofd rollen om nekletsel te voorkomen! Beter nog ga je er bij zitten op de grond en begeleidt je de kinderen met je handen bij deze activiteit. Durf je het niet aan, geef ze dan een andere leuke uitdaging!

Door de schoorsteen kruipen – pietendiploma opdracht

De leukste pietendiploma opdrachten en spelletjes voor peuters en kleuters. Een pieten diploma maken is superleuk met sinterklaas!

Ja die schoorsteen was natuurlijk gewoon de kruiptunnel van de Ikea! Dikke pret helemaal toen ze de tweede ronde met een pakje er door moesten gaan. Kleine pakjes gingen nog wel, maar grote pakjes waren toch best wel lastig hoor!

In onderstaande speelset kun je heel veel opdrachten doen van het pietendiploma!

Over de nok van het dak lopen

Het wobbelboard was de nok van het dak. Voorzichtig er op klimmen en bovenaan balanceren op 1 been want sommige nokken van daken zijn heel smal en dan kun je maar met 1 voet tegelijk erop staan! Dat was een leuke evenwicht oefening voor het pietendiploma.

Op het dak klimmen

De leukste pietendiploma opdrachten en spelletjes voor peuters en kleuters. Een pieten diploma maken is superleuk met sinterklaas!

Voor deze ene keer mochten ze op de salontafel lopen! Dat was natuurlijk wel heel erg leuk!

Van het dak springen voor het pietendiploma

Van de salontafel afspringen was de eerste keer handje vast en de tweede keer gingen ze bijna allemaal zonder een handje vast eraf. Het leken wel echte pieten! En wat een lol dat ze hadden. Heb jij geen salontafel waar ze op kunnen staan, dan kan de bank natuurlijk ook voor een keer. Wees duidelijk dat het alleen voor dit speciale moment van het pietendiploma is.

Pakjes inpakken

cadeautjes inpakken door peuter

Ze mochten zelf knippen, een kartonnen doosje inpakken en plakband afscheuren. Dat waren best nog wel een hoop kleine moeilijke handelingen voor sommige peuters! Maar oefening baart kunst. Pakjes inpakken voor een pietendiploma is super leuk! Ik gebruikte hiervoor lege hagelslagdozen, dozen van vitaminepillen en andere kleine doosjes.

Pakjes stapelen voor het pietendiploma

pakjes stapelen De leukste pietendiploma opdrachten en spelletjes voor peuters en kleuters. Een pieten diploma maken is superleuk met sinterklaas!

De pakjes van groot naar klein stapelen lukte alleen dochterlief als kleuter, maar er werden prachtige torens gemaakt zelfs door de kleinsten en het was dikke pret om daarna de toren om te mogen gooien! Leuk om tussendoor groot en klein, smal en dik te behandelen! Ik probeer er altijd naast een motorische activiteit ook nog een educatieve activiteit van te maken.

Dansen als een piet

In verband met de privacy van de gastkindjes hier geen foto van, maar stel je gewoon 5 kindjes verkleed als piet voor die geweldig uit hun dak gaan op de club van Sinterklaas muziek! En vooral schudden met die billen!! hahaha

Eigen pietenmuts maken

pietenmuts maken

Als laatste mochten ze hun eigen pietenmuts maken voor hun pietendiploma.

Pietendiploma opdrachten nog een paar ideeën

Een “Pietendiploma” is een leuke manier om kinderen te betrekken bij Sinterklaasvieringen en hen te laten deelnemen aan verschillende activiteiten die verband houden met Piet. Hier zijn enkele opdrachten die je kunt opnemen in een Pietendiploma voor kinderen:

 1. Pepernoten bakken:
  • Laat de kinderen helpen met het maken van pepernoten. Ze kunnen het deeg kneden, kleine balletjes vormen en ze op een bakplaat plaatsen.
 2. Schoentje zetten:
  • Laat de kinderen hun schoen zetten voor Sinterklaasavond, en als ze ’s ochtends een kleine traktatie in hun schoen vinden, kunnen ze een stempel op hun diploma verdienen.
 3. Pietenkleding aantrekken:
  • Moedig de kinderen aan om zich te verkleden als Piet. Ze kunnen hun creatieve vaardigheden gebruiken om hun eigen Pietenmuts of -sjaal te maken.
 4. Sinterklaasliedjes zingen:
  • Zing samen met de kinderen traditionele Sinterklaasliedjes, zoals “Zie ginds komt de stoomboot” of “Sinterklaasje, kom maar binnen met je piet.”
 5. Knutselen:
  • Organiseer een knutselsessie waarbij de kinderen hun eigen Pietenmijter, staf of stoomboot kunnen maken.
 6. Pepernotenrace:
  • Zet een kleine hindernisbaan op en organiseer een race waarbij kinderen pepernoten moeten oprapen en in een zak of bak moeten doen zonder hun handen te gebruiken.
 7. Dakbeklimming:
  • Creëer een kartonnen ‘dak’ en laat de kinderen als echte Pieten over het dak kruipen.
 8. Chocolademelk met kruidnootjes:
  • Na een dag vol activiteiten kunnen de kinderen genieten van een beker warme chocolademelk en kruidnootjes.
 9. Sinterklaasverhaal vertellen:
  • Vraag de kinderen om hun favoriete Sinterklaasverhaal te delen of verzin samen een nieuw verhaal over de avonturen van Sinterklaas en de Pieten.
 10. Diploma-uitreiking:
  • Na het voltooien van de opdrachten kunnen de kinderen hun verdiende Pietendiploma ontvangen. Maak het speciaal door een kleine ceremonie te houden en de kinderen toe te spreken.

Vergeet niet dat het belangrijk is om de activiteiten aan te passen aan de leeftijd en vaardigheden van de kinderen, en om een veilige en gezellige sfeer te creëren. Het Pietendiploma kan een geweldige manier zijn om de betrokkenheid van kinderen bij Sinterklaas te vergroten en tegelijkertijd plezier te hebben tijdens de viering.

De leukste pietendiploma opdrachten en spelletjes voor peuters en kleuters. Een pieten diploma maken is superleuk met sinterklaas!

Spelletjes pietendiploma

Het Pietendiploma kan nog leuker worden door enkele spelletjes toe te voegen aan de opdrachten. Hier zijn enkele spelletjes die je kunt opnemen in het Pietendiploma-programma:

 1. Pepernoten Memory:
  • Maak een Memory-spel met afbeeldingen van pepernoten. De kinderen moeten proberen paren te vinden door twee kaarten om te draaien.
 2. Sinterklaas Bingo:
  • Maak bingokaarten met afbeeldingen van Sinterklaas, Pieten, cadeautjes, enzovoort. Roep de afbeeldingen om en laat de kinderen de juiste vakjes markeren.
 3. Pepernootrace:
  • Zet een parcours op met verschillende obstakels. Laat de kinderen pepernoten balanceren op een lepel terwijl ze het parcours afleggen. Deelnemers die zonder te morsen de finish bereiken, verdienen een stempel.
 4. Sinterklaas Pictionary:
  • Speel een versie van Pictionary met Sinterklaas- en Pietengerelateerde woorden. Laat de kinderen tekenen en raden wat er wordt afgebeeld.
 5. Zaklopen:
  • Organiseer een zakloopwedstrijd waarbij kinderen zich als Pieten voelen terwijl ze in een jutezak springen. De eerste die de finishlijn bereikt, wint een stempel.
 6. Cadeautje doorgeven:
  • Laat de kinderen in een kring zitten en geef hen een cadeautje (ingepakt in krantenpapier) dat ze aan elkaar doorgeven terwijl Sinterklaasliedjes worden gezongen. Wanneer de muziek stopt, mag de persoon met het cadeautje een stempel verdienen.
 7. Pepernoten tellen:
  • Vul een pot met pepernoten en laat de kinderen raden hoeveel erin zitten. Degene die het dichtst bij het juiste aantal zit, wint een stempel.
 8. Schoorsteenspel:
  • Plaats schoorsteenafbeeldingen op de grond en laat de kinderen proberen kleine cadeautjes in de schoorstenen te gooien. Als ze erin slagen, verdienen ze een stempel.
 9. Pakjesrace:
  • Organiseer een estafetterace waarbij de kinderen cadeautjes van het ene punt naar het andere moeten brengen, zoals echte Pieten.
 10. Dakbeklimmingsspel:
  • Bouw een kartonnen “dak” waar kinderen overheen moeten klimmen, net als echte Pieten. Ze kunnen stempels verdienen voor hun moed.

Zorg ervoor dat de spelletjes geschikt zijn voor de leeftijd en vaardigheidsniveau van de kinderen. Het toevoegen van deze spelletjes aan het Pietendiploma-programma zal de viering nog leuker en interactiever maken.

Sinterklaas en pieten kostuums, feestartikelen, versiering en kado's bestellen

Geslaagd voor het pietendiploma voor peuters en kleuters!

Hoera en toen waren ze geslaagd voor hun pietendiploma opdrachten!!

Nog steeds worden bijna alle oefeningen nog herhaald spontaan door de kindjes zelf. Behalve de salontafel en inpakken dan.

Dikke pret en ideaal voor een regenachtige dag!

Lees ook deze blogs:

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.