Kerstmenu 2019, voorbereidingen voor de feestdagen

De afgelopen weken hebben jullie mijn blogs over het kerstmenu 2019 kunnen volgen. Van taart tot en met dessert. Eind oktober was ik al bezig met het Kerstmenu 2019. Mmjamm, wat een lekkere dingen allemaal. Ik heb de gerechten uitgeprobeerd en over geschreven. Eerste kerst vieren we met mijn ouders. Ze komen dan naar ons toe. Ik vind het fijn hen lekker te verwennen. De gerechten zijn wat traditioneler. Tweede kerst vieren we bij mijn schoonfamilie. Traditie is dat ieder kind plus aanhang een voor- hoofd of nagerecht maakt. Meestal maak ik het hoofdgerecht omdat ik dat het leukste vind en ik van koken hou. Veel familieleden zijn vegetarisch of flexitariër. Ik hoop je met mijn blog te inspireren voor het Kerstmenu 2019 of voor andere mooie momenten in het (nieuwe) jaar. Ik ben er klaar voor, jij ook?

Kerstmenu 2019 eerste kerst

Amalfi-citroentaart Jamie Oliver
walnotenbrood met blauwe kaas en honing
  • Eendenborstfilet met mandarijnenjam.

Eendenborstfilet is niet moeilijk te bereiden, maar je moet wel weten hoe. Ooit stond dit goed vermeld in de Allerhande. Gelukkig is nog in een video terug te vinden hoe je eendenborstfilet moet bereiden.

De mandarijnenjam heb ik een half jaar geleden gemaakt van een paar rimpelige mandarijnen die ik heb behandeld als jam. Niet ingewikkeld. Je doet de mandarijnen (zonder schil en witte velletjes) in een pan, een gelijke hoeveelheid suiker erbij (of wat minder). Dat laat je inkoken totdat het dik genoeg is. Daarna doe je er wat kruiden bij, zoals rozemarijn.

  • Gratins met kaas

Het spijt me beste producenten, maar dit zijn echt de lekkerste gratins, van de Lidl. Wees er snel bij, want vaak zijn ze uitverkocht. Ze liggen bij mij al in de vriezer.

  • Salade van rode biet, sinaasappel en zwarte olijven (uit: Plenty van Yotam Ottolenghi).

Deze salade doet het erg goed bij de eendenborst.

 (let op geachte lezers, de link is naar bol.com, maar in de eerste pagina’s van het receptenboek zoals gepresenteerd op de website (inkijkexemplaar) staat dit recept. En als je dit boek koopt sla je absoluut geen misser. Het staat bol van de heerlijke recepten, absolute musthave).

Eclairs met citroenroom en meringue kerstgebak kerstmenu toetje
  • Eclairs met citroenroom en meringue
    • Koffie

Kerstmenu 2019 tweede kerst

Voor de tweede kerst ga ik het hoofdgerecht, inclusief de bijgerechten, maken voor 13 personen, 7 volwassenen en 6 kinderen. Je vraagt je misschien af waarom ik kies voor én vis én vlees. Dat heeft er mee te maken dat er een aantal vegetariër is, maar de ervaring leert dat de carnivoren en de flexitariërs vaak óók de vis soldaat maken. Dus… maak ik het eigenlijk altijd beiden voor de gehele familie en het is altijd op.

  • Diner, hoofdgerecht en bijgerechten:
  • Gepocheerde Kabeljauwfilet met kruidensaus
  • Risotto met paddenstoelen
Griekse Involtini kerstmenu vegetarisch ovengerecht

Tenslotte: 5 tips voor de aankleding van de tafel en borden

En om het plaatje met kerst helemaal compleet te maken, deelt HelloFresh foodstylist en setdresser Olivia Sauerwein 5 tips voor het aankleden van de kersttafel en het opmaken van de borden.

Serveer je champagne? Denk dan aan de champagneglazen tips van Esther!

Een fijne kerst iedereen!

Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 49 jaar, moeder van een 7-jarige dochter en een 13-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. Daarnaast ben ik vorig jaar gestart met een eigen coachingspraktijk. In dit nieuwe jaar zal ik regelmatig een blog schrijven over coaching en mindfulness.

1 Response

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.