Skip to Content

Rode kool met cranberries een heerlijk recept voor de kerst

Dit recept voor feestelijke rode kool met cranberries is een heerlijk groentegerecht. Die kleuren alleen al geven het een superfeestelijk tintje. Het laat zich goed combineren met allerlei vleesgerechten zoals rollade, (vegetarische) worstjes of wild. Nou hoor ik je denken: ‘Rode Kool koop ik kant en klaar uit een pot’. Of ‘Ik gebruik liever een ander recept’. Van rode kool zijn veel recepten. En als ik heel eerlijk ben, ik probeer ze graag uit op mijn vrije zaterdagmiddag. Niet alleen van rode kool overigens. Zonder stress, zonder dat het een direct doel heeft sta ik in de keuken en snijd, stoof en breng op smaak dat het een lieve lust is. Ik maak altijd te veel, want dan kan ik iets invriezen voor de dagen dat ik het druk heb. Dan heb ik op die dagen ook een stressvrije maaltijd voor het hele gezin.

feestelijke rode kool met cranberries

Maar goed, rode kool met cranberries dus. Veel recepten hebben appel en rozijnen. Deze feestelijke rode kool heet niet voor niets feestelijk. Er zitten veenbessen in, ook wel bekend als cranberries. Het is een ideetje van Nigella Lawson. Al heb ik aan haar recept wel mijn eigen draai aan gegeven. Door de rode kleur van de ingrediënten zet een kleurenknaller op tafel waardoor deze er plotsklaps een stuk feestelijker uit ziet. Voor mensen die suikervrij willen of moeten eten, is het natuurlijk geen probleem om de suiker achterwege te laten. De rozijnen en cranberries geven ook een zoetige smaak aan het recept.

Dit recept voor feestelijke rode kool met cranberries is een gemakkelijk uitvoerbaar heerlijk gerecht voor het hele gezin.

Wat heb je nodig voor je Rode Kool met cranberries?

  • 1 rode kool van ongeveer 800-900 gram
  • 2 grote rode uien, gepeld en in halve maantjes gesneden
  • 3 afgestreken eetlepels rietsuiker
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 4 kruidnagels
  • ongeveer 200 gram rozijnen
  • 1 bakje verse cranberries/veenbessen
  • 3 theelepels zeezout
  • 750 ml. appelsap
Dit recept voor feestelijke rode kool met cranberries is een gemakkelijk uitvoerbaar heerlijk gerecht voor het hele gezin.

Hoe ga je te werk?

Er vanuit gaande dat je zin hebt om zo’n rode kool zelf te te snijden begin je daarmee. Je kunt namelijk ook zakjes gesneden rauwe rode kool kopen bij de supermarkt. Handig als je paarse handen wil vermijden. Mocht je nou toch even je spierballen aan het werk willen zetten dan begin je met die ronde rode kool door midden te snijden met een groot mes op een grote snijplank *.

Snijd de rode kool in plakken van een centimeter. Die plakken snijd je in reepjes. Doe die reepjes in een zware braadpan*. Voeg daar de rest van de ingrediënten bij. Roer dat allemaal door elkaar en breng het geheel aan de kook. Wanneer het 10 minuten kookt zet je het vuur laag. Dan mag het nog anderhalf uur doorstoven met de deksel op de pan. Na die anderhalf uur heb ik gemerkt dat er veel vocht in de pan zit. Ik haal dan het deksel eraf en laat het nog eens op een laag vuur staan voor een half uur voor ik verder ga met de rode kool met cranberries!

zware braadpan

Invriezen of uitdelen

Natuurlijk houd je over als je je feestelijke rode Kool met cranberries hebt gemaakt. Je hebt een kilo aan rode kool! Je kunt bakjes rode Kool in de vriezer doen of bakjes uitdelen aan familie, buren of vrienden. Misschien ook wel een manier om in deze tijd samen te eten.

Dit recept voor feestelijke rode kool met cranberries is een gemakkelijk uitvoerbaar heerlijk gerecht voor het hele gezin.

Vantevoren tip: Maak je rode kool met cranberries twee weken van tevoren en vries het in. De avond voor je het wilt eten haal je het uit de vriezer en warm je het in een pannetje op.

Kijk hier voor meer kerstrecepten:

Bijgerechten

Hoofdgerechten

Desserts:

Footer1
Tanja
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.