Kerstdiner 2022 een heerlijk groentegerecht Geroosterde bloemkool
Eind oktober was ik al bezig met het kerstdiner 2022. Mmjamm, wat een lekkere dingen allemaal. Eerste kerst komen mijn ouders naar ons. Dan verwen ik hen lekker. Meestal maak ik het hoofdgerecht omdat ik dat het leukste vind en ik van koken hou. Ik hoop je met mijn blog te inspireren voor het kerstmenu 2022. Vandaag een groentegerecht wat je als hoofd- of bijgerecht op kan dienen: Geroosterde bloemkool uit de oven
Bloemkool voor vegetariërs en flexitariërs
Tweede kerst vieren we met mijn schoonfamilie. Een behoorlijke club inmiddels. 7 volwassenen en 6 (klein-)kinderen. Een groot deel van de volwassenen is vegetariër of flexitariër. Inmiddels heb ik voldoende knowhow om ook voor hen een heerlijke maaltijd voor te schotelen. Wat wordt het hoofdgerecht. Misschien dan toch een keer die bloemkool uit de oven? Wordt lastig bij mijn schoonvader. Zijn keuken is niet echt toegerust. Daar moet ik wel rekening mee houden. Meestal maak ik thuis zover mogelijk de gerechten. Die warm ik dan op of bereid ik verder. Geroosterde bloemkool uit de oven kan ik thuis maken en is echt een pronkstuk op de tafel. Zeker als je hem voor het opdienen open snijdt. Prachtig! Wilde ik al een tijdje doen. Nu komt het er eindelijk van.
Hoofdgerecht of bijgerecht groente : Geroosterde bloemkool

Uit: Uit de oven van Van Boven, van Yvette van Boven
Bereidingstijd: 1 uur
Hoofgerecht voor 4 personen,
Bijgerecht voor 6 personen
Ingrediënten geroosterde bloemkool

- 1 eetl. Olijfolie
- 1 bloemkool zonder blad
- 170 gram Griekse yoghurt
- 1 citroen (rasp en sap)
- 1 theel. Chilipoeder
- 1 eetl. Grof gemalen komijn
- 2 tenen knoflook,geperst
- 1 theel. Kerriepoeder
- Zout en peper
Bereidingswijze




- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet een ovenschaal in met olijfolie.
- Kook de bloemkool 15 minuten voor. Schep hem uit de pan en spoel koud af. Dep hem droog.
- Meng in een kom de yoghurt met citroenrasp en – sap, het chilipoeder, de komijn, knoflook, het kerriepoeder, zout en peper.
- Wrijf de hele bloemkool met schone handen royaal in met het mengsel, zodat het er dik op zit.
- Zet de bloemkool in de ovenschaal en bak 30 tot 40 minuten, tot de korst mooi goudbruin is gekleurd en je met een scherp mesje met gemak door de gare bloemkool prikt.
- Laat de geroosterde bloemkool 5 minuten rusten.

Kerstdiner 2022, nog wat tips.
Als je nu al wat ziet wat je kan gebruiken voor de kerst. Koop het. Zeker houdbare producten zoals wijn. En producten die in de vriezer kunnen kan je uiteraard ook al kopen. Niet alles hoeft op het laatste moment. Servetten, kaarsen, cadeautjes. December is een dure maand. En als je de dingen verspreidt over de komende periode koopt is het ook niet meteen een enorm budget wat je in één keer uitgeeft. Ik begin er vaak in oktober al mee. Eetsmakelijk met de geroosterde bloemkool!
Kijk hier voor meer kerstrecepten:
Bijgerechten
- Stoofpeertjes ouderwets
- Kindvriendelijke recepten voor de kerst
- kerstontbijt
- Kerststol recept
- walnotenbrood met blauwe kaas en honing
- makreelmousse
- feestelijke hapjes
- Suikervrije stoofperen
- salade van knolselderij
- Portabello
Hoofdgerechten
- coquilles, garnalen groenterijst en gremolata
- Griekse involtini een vegetarische ovengerecht
- hertenstoofvlees
- rode rool met cranberries een groentegerecht
- tonijn in dragonsaus
- retro runderrollade
- groentelasagna
Desserts:
- Gewokte Asperges. Een keertje wat anders. - 18/04/2023
- Een Escaperoom thuis. Resultaat? Een geweldig kinderfeestje - 16/04/2023
- Knolselderijsalade á la Ceasar een heerlijk bijgerecht - 10/04/2023