Groente bijgerecht kerst een geroosterde bloemkool

Eind oktober was ik al bezig met het kerstdiner. Mmjamm, wat een lekkere dingen allemaal. Eerste kerst komen mijn ouders naar ons. Dan verwen ik hen lekker. Meestal maak ik het hoofdgerecht omdat ik dat het leukste vind en ik van koken hou. Ik hoop je met mijn blog te inspireren voor het kerstmenu. Vandaag een Groente bijgerecht kerst: Geroosterde bloemkool uit de oven

Bloemkool voor vegetariërs en flexitariërs

Wat als veel van je visite vegetariër of flexitariër is? Inmiddels heb ik voldoende knowhow om ook voor hen een heerlijke maaltijd voor te schotelen. Wat wordt het hoofdgerecht. Misschien dan toch een keer die bloemkool uit de oven? Wordt lastig bij mijn schoonvader. Zijn keuken is niet echt toegerust. Daar moet ik wel rekening mee houden. Meestal maak ik thuis zover mogelijk de gerechten. Die warm ik dan op of bereid ik verder. Geroosterde bloemkool uit de oven kan ik thuis maken en is echt een pronkstuk op de tafel. Zeker als je hem voor het opdienen open snijdt. Prachtig! Wilde ik al een tijdje doen. Nu komt het er eindelijk van ben je klaar voor het groente bijgerecht kerst: geroosterde bloemkool?

Hoofdgerecht of bijgerecht groente kerst: Geroosterde bloemkool

Groente bijgerecht kerst geroosterde bloemkool heerlijk Vegetarisch groentegerecht. Heb jij je kerstmenu al helemaal klaar?

Uit: Uit de oven van Van Boven, van Yvette van Boven

Bereidingstijd: 1 uur

Hoofgerecht voor 4 personen,

Bijgerecht voor 6 personen

Ingrediënten geroosterde bloemkool

Groente bijgerecht kerst geroosterde bloemkool heerlijk Vegetarisch groentegerecht. Heb jij je kerstmenu al helemaal klaar?
ingredienten geroosterde bloemkool
  • 1 eetl. Olijfolie
  • 1 bloemkool zonder blad
  • 170 gram Griekse yoghurt
  • 1 citroen (rasp en sap)
  • 1 theel. Chilipoeder
  • 1 eetl. Grof gemalen komijn
  • 2 tenen knoflook,geperst
  • 1 theel. Kerriepoeder
  • Zout en peper

Bereidingswijze Groente bijgerecht kerst

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie voor dit groente bijgerecht kerst
  • Kook de bloemkool 15 minuten voor. Schep hem uit de pan en spoel koud af. Dep hem droog.
  • Meng in een kom de yoghurt met citroenrasp en – sap, het chilipoeder, de komijn, knoflook, het kerriepoeder, zout en peper.
  • Wrijf de hele bloemkool met schone handen royaal in met het mengsel, zodat het er dik op zit.
  • Zet de bloemkool in de ovenschaal en bak 30 tot 40 minuten, tot de korst mooi goudbruin is gekleurd en je met een scherp mesje met gemak door de gare bloemkool prikt.
  • Laat de geroosterde bloemkool 5 minuten rusten.
Groente bijgerecht kerst geroosterde bloemkool heerlijk Vegetarisch groentegerecht. Heb jij je kerstmenu al helemaal klaar?

Groente bijgerecht kerst – een top tien

Er zijn zoveel heerlijke groentegerechten die perfect zijn voor kerst! Hier zijn een paar suggesties:

  1. Geroosterde groenten: Combineer wortelen, pastinaak, rode bieten, pompoen en/of spruitjes. Besprenkel ze met olijfolie, voeg wat verse kruiden toe zoals tijm of rozemarijn, bestrooi met zout en peper en rooster ze in de oven tot ze mooi goudbruin en zacht zijn.
  2. Gestoofde rode kool: Deze traditionele kerstfavoriet is heerlijk zoet en hartig. Voeg appels, kruidnagel, kaneel en een vleugje azijn toe voor een heerlijke smaak.
  3. Gebakken spruitjes met spekjes en hazelnoten: Bak spruitjes in een pan met spekjes en voeg geroosterde hazelnoten toe voor wat extra crunch. Een vleugje balsamicoazijn kan hier ook goed bij passen. Ellen haar favoriete groente bijgerecht kerst!
  4. Gebakken paddenstoelen: Champignons, portobello’s of gemengde paddenstoelen gebakken met knoflook, tijm en een scheutje witte wijn kunnen een heerlijk bijgerecht zijn.
  5. Gevulde paprika’s: Vul paprika’s met een mengsel van rijst, gehakt, tomaten, kruiden en kaas en bak ze in de oven tot ze zacht zijn.
  6. Gratin van aardappelen en knolselderij: Maak een romige gratin door dunne plakjes aardappel en knolselderij af te wisselen, voeg room en kaas toe en bak het geheel tot het bubbelt en goudbruin is.
  7. Gegrilde groentespiesjes: Rijg stukjes paprika, courgette, ui, champignons en cherrytomaatjes aan spiesjes, besprenkel met olijfolie en grill ze voor een smakelijk bijgerecht.
  8. Gekarameliseerde wortelen: Kook wortelen tot ze zacht zijn en bak ze vervolgens kort in een pan met boter en een beetje suiker tot ze mooi gekarameliseerd zijn.
  9. Geroosterde bloemkoolsteaks: Snijd dikke plakken van een hele bloemkool, besprenkel met olijfolie en kruiden naar keuze en rooster ze in de oven tot ze goudbruin en mals zijn.
  10. Asperges in prosciutto: Wikkel dunne asperges in prosciutto en grill of bak ze tot de prosciutto knapperig is en de asperges zacht zijn.

Kerstdiner, nog wat tips.

Als je nu al wat ziet wat je kan gebruiken voor de kerst. Koop het. Zeker houdbare producten zoals wijn. En producten die in de vriezer kunnen kan je uiteraard ook al kopen. Niet alles hoeft op het laatste moment. Servetten, kaarsen, cadeautjes. December is een dure maand. En als je de dingen verspreidt over de komende periode koopt is het ook niet meteen een enorm budget wat je in één keer uitgeeft. Ik begin er vaak in oktober al mee. Eetsmakelijk met dit groente bijgerecht kerst : geroosterde bloemkool!

Kijk hier voor meer kerstrecepten:

Bijgerechten

Hoofdgerechten

Desserts:

Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.