Skip to Content

Lego Dag: het bekendste bouwblokje een jaarlijkse dag

Lego, het iconische speelgoed dat generaties over de hele wereld heeft betoverd, wordt jaarlijks gevierd op Lego Dag. Op deze dag komen kinderen en volwassenen samen om te bouwen, te creëren en de grenzeloze verbeelding te omarmen die dit geliefde speelgoed biedt. Op 28 januari is het internationale Legodag. Ik vertel je er graag meer over en natuurlijk ook over de bekendste en de nieuwste legosets!

Lego Dag 28 januari de bekendste legoseries en geschiedenis van Lego

De geschiedenis van Lego:

Lego werd in 1932 opgericht in Denemarken door Ole Kirk Christiansen. Het bedrijf begon als een kleine timmerwinkel, maar in 1949 produceerde hij zijn eerste plastic bouwstenen. Het concept van het systeem met onderling verbonden stenen zoals we dat nu kennen, werd in de jaren ’50 ontwikkeld. Om precies te zijn werd op 28 januari 1958, het 2×4 LEGO steentje gepatenteerd in Denemarken. Sindsdien is het uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen, met een eindeloze reeks sets, thema’s en creatieve mogelijkheden. En daarom vieren we op 28 januari Lego Dag!
Ben jij wel eens naar Legoland in Denemarken geweest?

Waarom is Lego zo populair?

Lego is door de jaren heen heel populair geworden voor jong en oud. Waar de sets vroeger vooral voor kinderen waren, zijn er tegenwoordig ook heel veel sets voor volwassenen zoals de Lego Icons. De creaties worden steeds groter en kleurrijker. Maar waarom is dit bouwblokje nu zo populair?

Lego heeft een blijvende populariteit weten te behouden om verschillende redenen:

Creatieve vrijheid: Lego biedt een ongeëvenaarde creatieve vrijheid. Met de veelzijdige blokjes kunnen kinderen (en volwassenen!) bijna alles bouwen wat ze maar kunnen bedenken. Van eenvoudige structuren tot complexe constructies, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Educatieve waarde: Het spelen met Lego stimuleert niet alleen de verbeelding, maar het helpt ook bij het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht, probleemoplossend vermogen, fijne motoriek en samenwerking. Kinderen leren tijdens het bouwen en experimenteren.

Duurzaamheid en kwaliteit: Het merk staat bekend om zijn duurzaamheid en kwaliteit. De blokjes zijn gemaakt om lang mee te gaan, waardoor ze vaak van generatie op generatie worden doorgegeven.

Diversiteit aan sets: Er is een breed scala aan thema’s en sets, van algemene bouwsets tot gelicentieerde sets van bekende franchises zoals Star Wars*, Harry Potter, en meer. Hierdoor spreekt het verschillende interesses aan.

Samen spelen en samenwerken: Lego brengt mensen samen. Het is een activiteit die gemakkelijk gedeeld kan worden, of het nu binnen een gezin is, tussen vrienden of in groepen, waardoor het een sociale en verbindende activiteit wordt.

Voortdurende innovatie: Lego blijft innoveren met nieuwe sets, thema’s en technologieën, waaronder programmeerbare kits zoals LEGO Mindstorms*, waardoor ze relevant blijven in een steeds veranderende wereld.

De combinatie van creativiteit, educatie, duurzaamheid en sociale aspecten heeft Lego in staat gesteld om tijdloos te blijven en een wereldwijd fenomeen te worden dat generaties lang mensen van alle leeftijden blijft boeien.

Bouwplannen leren lezen – goed voor de ontwikkeling

Het leren lezen van bouwplannen als kind biedt verschillende voordelen en ontwikkelt diverse vaardigheden die waardevol zijn gedurende het hele leven:

Ruimtelijk inzicht: Het begrijpen van bouwplannen helpt bij het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht. Kinderen leren hoe platte tekeningen zich vertalen naar driedimensionale objecten. Dit is cruciaal voor begrip in vakgebieden zoals techniek, architectuur en design.

Probleemoplossend denken: Het ontcijferen van bouwplannen vergt analyse en probleemoplossend denken. Kinderen leren stap voor stap instructies te volgen en problemen op te lossen wanneer iets niet volgens plan verloopt.

Geduld en doorzettingsvermogen: Het volgen van bouwplannen vereist geduld en doorzettingsvermogen. Kinderen leren omgaan met uitdagingen en fouten als onderdeel van het leerproces.

Lezen en instructies begrijpen: Het leren lezen van bouwplannen draagt bij aan het verbeteren van de leesvaardigheid en het begrijpen van complexe instructies. Dit heeft brede toepassingen, niet alleen in de bouwsector, maar in verschillende aspecten van het dagelijks leven en op school.

Creativiteit en verbeeldingskracht: Het volgen van bouwplannen betekent niet alleen het klakkeloos volgen van stappen; het moedigt kinderen ook aan om creatief te zijn binnen de grenzen van de instructies en om alternatieve oplossingen te bedenken.

Bekende Lego series

1. LEGO City:

Lego City* is een serie die de alledaagse wereld nabootst met sets zoals politiebureaus, brandweerkazernes, voertuigen en gebouwen, waardoor kinderen hun eigen stedelijke omgeving kunnen bouwen en verkennen.

2. LEGO Star Wars:

Een van de meest populaire series, waarin de geliefde personages en voertuigen uit het Star Wars-universum tot leven komen in bouwsets. Lego Star Wars* biedt kinderen de mogelijkheid om avonturen in een sterrenstelsel ver, ver weg te beleven.

3. LEGO Friends:

Ontworpen met een focus op vriendschap en avontuur, biedt deze Lego Friends* serie sets met kleurrijke personages, huizen, voertuigen en dieren, gericht op een jonger publiek, vooral meisjes.

Lego Friends Autums winnaar speelgoed van het jaar 2023

4. LEGO Ninjago:

Lego Ninjago* is een serie die draait om ninja-avonturen, met spannende gevechtsarena’s, voertuigen en unieke personages, waardoor kinderen in de wereld van geheimzinnige krachten kunnen duiken.

5. LEGO Technic:

Lego Technic* is een geavanceerdere serie die zich richt op technische aspecten en complexere bouwconstructies met functies zoals motoren, tandwielsystemen en mechanische bewegingen.

Ook LEGO Technic NASA Mars Rover Perseverance is een winnaar speelgoed van het jaar 2023

6. Lego DREAMZzz

Beleef je meest avontuurlijke dromen in het echt met LEGO DREAMZzz *! De kleurrijke sets van LEGO DREAMZzz stimuleert kinderen om hun fantasie de vrije loop te laten gaan en de kracht van hun dromen te benutten. Deze LEGO sets zijn geïnspireerd op de LEGO DREAMZzz serie waarin de personages Mateo, Izzie, Coope, Logan en Zoey de strijd aangaan met de Nachtmerrie Ridders. 

Lego DREAMZzz is winnaar speelgoed van het jaar 2023

7. Lego Harry Potter

Voor wie fan is van Harry Potter is het natuurlijk geweldig om te bouwen met deze Lego Serie over Harry Potter en de personages en wereld van Zweinstein. Deze sets bevatten veel steentjes en zijn vooral voor volwassenen gemaakt.

Het vieren van Lego Dag:

Op Lego Dag komen families samen om te bouwen, te spelen en te leren. Kinderen kunnen hun verbeelding de vrije loop laten met de verschillende sets en thema’s die het biedt. Het is een dag waarop ouders hun innerlijke kind kunnen omarmen en samen met hun kinderen kunnen genieten van het plezier van het bouwen en creëren met Lego-stenen.

duurzaam spelen met bouwblokken

Legodag viert niet alleen het speelgoed, maar ook de waarden van creativiteit, probleemoplossend denken en samenwerking die inherent zijn aan het spelen met dit iconische bouwblokje.
Pak een grote doos erbij en ga samen aan de slag met bouwen!

Lego Dag pre-order de nieuwste sets

Natuurlijk kun je Lego Dag ook vieren met de nieuwste sets. Vanaf 1 maart komen er weer geweldige nieuwe bouwsets aan. Zo heb ik veel sets gezien van Harry Potter, Disney, Technic, Animal Crossing en meer om als pre-order* te bestellen!

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.