Skip to Content

Naturalis – het mooiste museum van Nederland!

Heb je weleens van Naturalis gehoord? Dit toffe museum in Leiden is volgens mij echt het mooiste museum van Nederland! Ben je gek op de natuur, dan is Naturalis echt een aanrader.

Naturalis

Een dagje naar Naturalis

Twee jaar geleden ben ik voor het eerst in Naturalis geweest. En wat was ik toen onder de indruk! Ik kwam echt ogen en oren te kort. En ook mijn jongste dochter vond het ge-wel-dig! We hadden toen echt nog veel langer in het museum door kunnen brengen, dus ik heb mijn dochter belooft om nog een keer terug te gaan. En nu was het dan eindelijk zo ver! Samen met opa, die ook gek is op musea, zijn we naar Leiden gegaan. Naturalis: here we come!

architectuur gebouw

Een prachtig gebouw

Als je voor het eerst in het museum Naturalis binnen stapt, valt je mond gewoon open. Wauw! Wat een prachtig gebouw! Naturalis heeft een aantal jaar geleden een compleet nieuw gebouw gekregen, en het is echt een uniek gebouw geworden. Licht, open en met veel natuurlijke materialen. De prachtige houten trappen brengen je naar 8 verschillende museumzalen, met elk hun eigen thema. En ze zijn allemaal even interessant!

Leven: een spectaculaire entreezaal

De eerste zaal die je treft is de zaal met het thema ‘leven’. Een zaal die meteen een verpletterende indruk maakt en het museum uniek maakt. Je begint op de bodem van de oceaan. Je loopt onder de zeedieren door en klimt langzaam steeds wat hoger, totdat je uiteindelijk bovenop een bergtop eindigt. Honderden opgezette dieren hebben een plekje gekregen in deze zaal. Deze zaal spreekt jong en oud aan. Welke dieren ken je al? Soms zijn in deze zaal ook medewerkers aanwezig, die de kinderen allerlei dingen laten zien, voelen en ervaren. Zoals bijvoorbeeld het voelen van huiden van verschillende dieren. Wat ook heel bijzonder is aan deze themaruimte, is het gebruik van video, geluidseffecten en licht. Zo verandert het langzaam van dag in nacht.

De aarde

Zonder het in de gaten te hebben, ben je op de volgende verdieping terecht gekomen. En daar wachten alweer 2 nieuwe zalen op je! Er is een zaal met het thema ‘de aarde‘. In die zaal staan natuurkrachten centraal, zoals bijvoorbeeld aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. En er is een prachtige verzameling met de mooiste edelstenen te vinden! Natuurlijk kun je niet uit deze zaal weggaan zonder een foto genomen te hebben boven een ravijn!

ravijn

Een juweeltje van Naturalis: de dino collectie!

Voor alle jonge (en oudere) dino liefhebbers is Naturalis ook een echte aanrader. Ze hebben een unieke dino collectie. Natuurlijk T.Rex Trix, de Tyrannosaurus die is ontdekt in Montana. Dit is een van de meest complete en best bewaarde skeletten die is ontdekt van een T.Rex, en dus echt uniek! Naast dit unieke skelet zijn er nog veel meer prachtige skeletten van dino’s te vinden. Ruim opgezet, met prachtige animaties op de achtergrond. Een belevenis in deze donkere zaal. Dichter bij de dino’s ga je niet komen!

De vroege mens en de ijstijd

Na de tijd van de dino’s breekt de tijd van de vroege mens aan. In een korte film wordt uitleg gegeven hoe Eugène Dubois, een Nederlands onderzoeker, zijn studie naar de oermens heeft gedaan. Uiteindelijk kom je bij een prachtige reconstructie van een oervrouw. Waarbij de ‘puzzelstukjes’ van Eugéne Dubois echt letterlijk op zijn plaats vallen.
In de zaal waar de ijstijd centraal staat, tref je een enorme maquette van Nederland in de ijstijd. Op dit enorme landschap zie je wat dieren staan die in de ijstijd leefden. Met verrekijkers kun je inzoomen op die dieren en ze tot leven zien komen. In die zaal is ook een prachtig fossiel van een mammoet te zien!

De dood: een labyrinth in Naturalis

Bij ons vorige bezoek vond mijn oudste dochter deze zaal maar wat eng. Mijn jongste dochter vond deze zaal juist super interessant! Als je deze zaal binnenkomt, zie je meteen een ontzettend opvallende vertoning staan: een opgezette gorilla, die naar zijn skelet staart als spiegelbeeld. In deze zaal staat het leven vaak tegenover de dood. En leer je juist dat leven en dood hand in hand gaan. Er zijn ook filmpjes te zien over hoe een dier uiteindelijk vergaat. Dat is zeker heel interessant, omdat er echt kanten voor de natuur worden belicht die je niet zo snel ergens anders zult zien in een museum!

De verleiding

Na de ingetogen, donkere zaal van de dood, stap je daarna de bonte, kleurige zaal in van ‘de verleiding’. Hier draait alles om de voortplanting. Het vinden van een partner en indruk maken op verschillende manieren. Deze zaal is heel interactief. Je kunt dingen ruiken, voelen, horen en spelletjes spelen. En achter het gordijntje is iets te vinden wat ik nog nooit in andere musea heb gezien: van alles rondom de geslachtsorganen. Van kleine tot grote penissen tot hoe dat in zijn werk gaat bij planten. Met een besmuikt lachje heeft mijn dochter van 8 dit allemaal uitgebreid staan bekijken….

LiveScience

En dan denk je dat je het museum hebt gehad, maar niets is minder waar! Want onderin het museum zit misschien wel de interessantste zaal van het hele museum. Je kunt hier echt een kijkje nemen in de collectiestukken. Opgezette dieren zijn te vinden in de metershoge stellingen, maar ook alle lades kun je open maken en bekijken. Zo verbaas je je bijvoorbeeld over hoeveel verschillende soorten insecten er zijn! Er staan leuke ontdekkisten, waarbij je door leuke proefjes en spelletjes veel kunt leren over de natuur. En vaak staat hier ook een museummedewerker bij, die je extra uitleg en hulp kan geven.

Wanneer je verder wandelt, kom je bij het dinolab, waar wetenschappers ter plekke aan hun dinoskelet aan het werken zijn. En ze nemen hier echt flink de tijd om je vragen te beantwoorden. Mijn dochter had behoorlijk wat vragen, en deze werden allemaal uitgebreid beantwoord door de super vriendelijke wetenschappers Jeffry en Martijn. Daar is ze nu, een paar dagen later, nog steeds heel enthousiast over! Op de onderste verdieping zitten er nog meer wetenschappers te werken. En je kunt met hun onderzoek meekijken. Zo was er iemand bezig met het uitzoeken van muizenskeletten, gevonden op een locatie in Italië, een plek die vroeger nog een eiland was. Daar heeft ze ook veel geleerd, en zelfs een 5 miljoen oud muizenbotje gekregen! Deze ligt nu te wachten, totdat ze deze na de vakantie op school kan laten zien.

Tips voor je bezoek aan Naturalis

Ik heb vooral één belangrijke tip: ga op tijd! Wij waren echt rond openingstijd in het museum, en zijn rond 5 uur weer naar huis gegaan. Maar we hadden best ook nog wat langer kunnen kijken. Het is dus echt een museum waar je een hele dag kunt doorbrengen. Het zou zonde zijn als je tijd te kort hebt!
Een tweede tip is dat je ook zelf eten mee kunt nemen. Natuurlijk kun je ook in Naturalis zelf wat te eten en drinken halen, maar er zijn speciaal picknickplekken ingericht, zodat je ook je eigen eten of drinken kunt nuttigen. Dat is wellicht handig om te weten, omdat dit niet in alle musea mag.
Mijn laatste tip is om van tevoren ook even de Naturalis museumapp te downloaden. Daar kun je veel achtergrondinformatie vinden, maar ook speciale tours door het museum!

Kende jij het museum Naturalis al?

Darwinweg 2 Leiden

Vanaf 4 jaar 16 euro
Parkeren 7,50 euro

Lees ook deze blogs


Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.