Kerst speurtocht kant en klaar gratis een kerstspeurtocht met opdrachten

Elk jaar gaan wij met de kerst naar familie. Op die dag zijn we met 8 kinderen. Een hele dag alleen maar binnen zitten is dan niet echt fijn, wij willen er dan altijd even uit voor een frisse neus. Daarom doen we altijd een eenvoudige kerstspeurtocht. En deze gratis kerst speurtocht met opdrachten willen we graag met jullie delen! Ook leuk voor volwassenen natuurlijk!

Een kerst speurtocht: wanneer doe je deze?

Eerste en tweede kerstdag zijn dagen dat je met de familie veel binnen zit. Wij willen dan altijd wel even de benen strekken en lekker even gaan wandelen. Met de kinderen is het fijn om ook actief bezig te zijn. De speeltuintjes zijn vaak te nat, dus daarom doen wij als alternatief altijd een kerstspeurtocht.
Maar je kunt deze kerst speurtocht natuurlijk ook op andere momenten inzetten bijvoorbeeld tijdens de kerstvakantie als je zelf met de kinderen thuis bent.

Kerst speurtocht kant en klaar gratis. Een kerstspeurtocht met opdrachten. Leuk voor volwassenen en kinderen met gratis download

Kerst Speurtocht kant en klaar gratis dus!

Wat je moet regelen voor deze kerstspeurtocht? Dat is nu het mooiste: helemaal niets! Of tenminste… bijna helemaal niet… Ik heb al een kant en klare download gemaakt, het enige wat je dus hoeft te doen is de download uitprinten in kleur.
Geen gedoe dus met pijlen ophangen, opdrachtenkaarten en dat soort dingen. Deze kerst speurtocht is al helemaal kant en klaar en gratis dus.

Hoe werkt de kerst speurtocht?

Deze kerst speurtocht is vormgegeven als een bingo. Je gaat op pad en probeert zoveel mogelijk dingen van je bingokaart af te strepen. Daar zul je goed voor moeten speuren. Sommige dingen zijn wellicht gemakkelijk te vinden, zoals een kerstboom. Andere dingen zijn wat moeilijker. Lukt het je bijvoorbeeld om een ijsbeer of pinguïn te vinden? Hier mag je natuurlijk je eigen creatieve draai aan geven. Speur maar eens goed in de wijk bij de mensen in de tuinen en voor het raam!

Variatie op deze speurtocht

Je kunt deze kerstspeurtocht op verschillende manieren spelen. De makkelijkste manier is om gewoon de kaart te printen en op pad te gaan. Als je met meer familieleden bent, bijvoorbeeld zoals wij met 8 neefjes en nichtjes, dan kun je er ook een wedstrijdelement aan verbinden. Je kunt dan bijvoorbeeld de kinderen verdelen in 2 groepen. Welke groep kan de meeste dingen vinden? Als bewijs kun je hier samen ook leuke foto’s van maken. Misschien kan één van de volwassenen jury zijn, om te kijken wie de meest creatieve foto heeft. Je kunt hier dan ook een tijdslimiet aan verbinden, dat je binnen 45 tot 60 minuten terug moet zijn.

speurtocht opdrachten voor volwassenen

Natuurlijk kun je ook de volwassenen op pad sturen met een deze kerst speurtocht! Hier heb ik geen kant en klare gratis download voor, maar wel een bergje inspiratie! Wat dacht je van de volgende opdrachten:

  1. Raadselachtige aanwijzingen: Verstop aanwijzingen door het huis of de locatie waar de speurtocht plaatsvindt. Elke aanwijzing kan in de vorm van een raadsel, een gedicht of een cryptische boodschap zijn die leidt naar de volgende aanwijzing.
  2. Fotospel: Maak een lijst met verborgen kerstgerelateerde voorwerpen die mensen moeten vinden en fotograferen met hun smartphones. Dit kunnen dingen zijn zoals een versierde kerstboom, een rode kerstsok, een sneeuwpopbeeld, etc. De eerste die alle items heeft gevonden en gefotografeerd, wint.
  3. Kerstpuzzelrace: Maak een aantal puzzels of raadsels met een kerstthema. Verdeel de groep in teams en laat ze tegen elkaar strijden om de puzzels op te lossen. Elke opgeloste puzzel geeft een aanwijzing voor de locatie van de volgende.
  4. Kerstmemory: Maak kaartjes met afbeeldingen van verschillende kerstgerelateerde items, bijvoorbeeld kerstballen, rendieren, kerstsokken, enz. Plaats de kaartjes omgekeerd op een tafel en laat deelnemers proberen om twee bijpassende kaartjes te vinden. Het team met de meeste matches wint.
  5. Sneeuwbalgevecht met een twist: Verstop kleine kerstcadeautjes of aanwijzingen in plastic ballen (als sneeuwballen). Laat deelnemers deze ballen vinden en openen om te zien wat erin zit. Je kunt hieraan een kerst speurtocht element toevoegen door hints te geven waar deze ballen verstopt zijn.
  6. Kerst-kennisquiz: Stel een reeks vragen op over kersttradities, kerstliedjes, films, enzovoort. Laat deelnemers individueel of in teams tegen elkaar spelen om te zien wie de meeste kennis heeft over Kerstmis.
  7. Verstop de kerstman: Verstop een kleine kerstmanpop of -afbeelding ergens in de buurt en geef aanwijzingen om zijn locatie te vinden. De eerste persoon die hem vindt, wint een prijs.

Zorg ervoor dat de opdrachten passen bij de locatie en de interesse van de deelnemers.

Gratis Kerst speurtocht downloaden

Zin gekregen om deze kerst speurtocht met de feestdagen te gaan doen? Dan kun je deze hierboven eenvoudig downloaden. Heel veel plezier, en alvast fijne feestdagen!

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.