Skip to Content

Goede studieomgeving voor een middelbare scholier

Als ouder wil je het beste voor je kind, en een goede studieomgeving is essentieel voor succes op school. Waarom is het belangrijk om een comfortabele en ergonomische werkplek voor middelbare scholieren te creëren? Ik leg het je uit met praktische voorbeelden en tips voor ouders.

ergonomische bureaustoel 2

Goede studieomgeving met een ergonomische bureaustoel

Ergonomische bureaustoelen zijn als een goede vriend voor je middelbare scholier. Het ondersteunt niet alleen de rug, maar zorgt er ook voor dat ze comfortabel kunnen zitten tijdens lange studie-uren. Kies voor een stoel met verstelbare hoogte en rugleuning, zodat deze kan worden aangepast aan de lichaamsbouw van je kind.

Ook perfect voor als je kind niet alleen huiswerk maakt aan zijn bureau, maar ook graag een computerspel speelt.

Voorkom rugklachten met een bureau op de juiste hoogte

Een bureau op de juiste hoogte is van vitaal belang om rugklachten te voorkomen. De ideale hoogte is wanneer de ellebogen van je kind in een hoek van 90 graden rusten op het bureau. Dit bevordert een goede zithouding en voorkomt belasting van de rug en schouders.

Eventueel kun je onder de voeten een klein plankje zetten zodat de knieën ook in een hoek van 90 graden staan.

Goede laptop of PC met groot scherm

Een goede laptop of pc is als de motor van de studieomgeving. Zorg ervoor dat het beeldscherm groot genoeg is om comfortabel te lezen en dat de computer snel genoeg is om de benodigde taken uit te voeren. Overweeg ook een extern toetsenbord en muis voor een comfortabele en efficiënte werkhouding.

Ook hiervoor geldt weer dat als je kind van computerspelletjes houdt dat je hier al rekening mee kan houden met de hardware. Een PC heeft dan onder andere een betere videokaart nodig.

ruim je bureau op dag

Goede studieomgeving met verlichting

Voldoende verlichting is cruciaal om vermoeide ogen te voorkomen. Plaats de lamp zo dat het licht direct op het werkgebied valt, en vermijd schitteringen op het scherm. Natuurlijk licht is ook geweldig, dus zorg voor gordijnen die overdag het zonlicht niet belemmeren.

Heb je zoals mijn dochter een bureau onder het bed dan zal je dus met lampen of LED strips aan de slag moeten voor voldoende licht voor een goede studieomgeving.

Opgeruimd bureau voor minder prikkels

Een opgeruimde werkplek is een opgeruimde geest. Help je kind bij het organiseren van hun studieruimte. Investeer in opbergbakken, mappen en lades voor het netjes opbergen van schoolmaterialen. Een opgeruimde omgeving bevordert concentratie en efficiëntie. Jij wil natuurlijk een goede studieomgeving voor je kind. Help hem ook met het leren opruimen van spullen!

Goede studieomgeving
Deze stoel is niet ergonomisch, verder een goede studieomgeving

Pauze momenten

Stimuleer je kind om regelmatig pauzes te nemen en even te bewegen. Even een frisse neus halen of een korte wandeling kan de bloedsomloop stimuleren en de concentratie verbeteren. Een actieve pauze helpt ook om stress te verminderen.
En nee pauze is niet gamen, want dat zijn nog steeds veel prikkels voor de hersens. Pauze is echt even ogen van het scherm af en bewegen met je lichaam!

Goede studieomgeving heb jij al aan alles gedacht?

Het creëren van een ideale studieomgeving voor middelbare scholieren is van groot belang. Investeer in ergonomisch meubilair, zorg voor goede verlichting en stimuleer een opgeruimde werkplek. Met deze praktische tips geef je jouw kind de beste kans op succes in hun academische reis.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.