Bonnard Pierre et Marte, een complexe liefde

Soms kun je bij het bekijken van een filmtrailer al helemaal enthousiast worden. Van de omgeving of de muziek, zelfs al van de acteurs en de scènes die getoond worden. Dat overkwam mij toen ik onlangs de trailer opende van de film ‘Bonnard Pierre et Marthe’. Zonder te weten waar het over ging werd ik nieuwsgierig. Zelfs toen ik erachter kwam dat het verhaal gebaseerd was op ware feiten uit het leven van een kunstschilder. Helemaal niet mijn genre normaal gesproken. Knap als filmmakers dat voor elkaar krijgen. De film verschijnt 14 maart in de Nederlandse bioscopen. Doordat ik de film ‘Bonnard Pierre et Marthe’ vooruit mocht kijken kan ik een tipje van de sluier voor jullie oplichten.

Bonnard Pierre et Marthe

Dit is het verhaal van Bonnard Pierre et Marte

Als de schilder Pierre Bonnard op een dag de raadselachtige Marthe ontmoet, is hij op slag verliefd. Onafscheidelijk zijn ‘Bonnard Pierre et Marthe’ vanaf de eerste minuut verruilt het stel al snel de kleine Parijse studio voor een groot, afgelegen huis langs de Seine waar Pierre volop kan schilderen. Zijn kunstzinnige vriendengroep heeft echter zijn bedenkingen bij deze nieuwe muze. Zij denken dat die de carrière van Pierre weleens in de weg kan gaan zitten. Toch blijft Bonnard contact houden met zijn vrienden in Parijs. Tot zijn vriendgroep behoort onder andere de schilder Monet en de rijke kunstliefhebster Misia Godebska.
Maar het idyllische leven van ‘Bonnard Pierre et Marthe’ verandert wanneer hij de jonge kunststudente Renée ontmoet. Deze ontmoeting drijft Marthe ertoe haar lot in eigen handen te nemen.

Bonnard Pierre et Marthe

‘Bonnard Pierre et Marthe’ is een romantisch drama over de Franse schilder Pierre Bonnard en zijn grote muze Marthe, die op meer dan een derde van zijn werken staat afgebeeld. De film van regisseur Martin Provost (Séraphine) ging in première op het Filmfestival van Cannes en ontving internationaal veel lof voor het schilderachtige kleurgebruik en de sterke vertolkingen van Cécile de France en Vincent Macaigne.

Regisseur Martin Provost

Martin Provost is in 1957 geboren te Brest (Bretagne). Op jonge leeftijd vertrok hij al naar Parijs om daar aan de slag te gaan als comédien. In de jaren ’70 had Martin Provost enkel rollen in films en theaterproducties. Vanaf de jaren’80 vertoonde hij zijn eerste eigen theatervoorstelling en schreef hij zijn eerste roman. Je kan dus wel zeggen dat Martin Provost ondertussen allround is. Na wat korte en lange speelfilms, waarvan sommige genomineerd werden, of in de prijzen vielen, produceerde hij onlangs de film ‘Bonnard Pierre et Marthe’.

Bonnard Pierre et Marthe

Actrice Cécile de France

Cécile de France is geboren in 1975 te Namen. Op haar zeventiende vertrok ze naar Parijs om daar toneelkunst te gaan studeren. Twee jaar later werd ze toegelaten tot het École Nationale Supérieure des Arts et Techniques du Théâtre). Daar studeerde ze nog drie jaar lang door, zowel in Parijs als in Lyon.
waar ze drie jaar lang aan het Département Comédie studeerde, eerst in Parijs, later in Lyon. 
Ze werd ontdekt door impresario Dominique Besnehard en speelde onder andere in de film ‘Irene’ en ‘L’art de la seduction’. 

De internationale doorbraak voor Cécile de France kwam met de horrorfilm “Haute tension”. Ze was zelfs één van de kanshebbers voor een rol als Bondgirl in de film ‘Casino Royale’. Met haar rol als Marthe in de film ‘Bonnard Pierre et Marthe’, bespeelt ze opnieuw een hoofdrol.

Actrice Cécile de France
Actrice Cécile de France

Acteur Vincent Macaigne

Vincent Macaigne is geboren in 1978. Hij ging studeren aan de Nationale Academie voor Dramatische Kunsten en speelden zijn eerste toneelrol in 2004.  Diverse uitvoeringen volgde en hij schreef zelf ook een aantal producties. Helaas sloeg het noodlot in 2008 toe; hij kreeg tot tweemaal toe een beroerte. Gelukkig bleken deze geen blijvende gevolgen voor zijn gezondheid en dus ook voor zijn carrière te hebben. Met zijn korte film ‘What we’ll leave behind’ won hij de Grand Prix. Zijn speelfilmdebuut als regisseur is ‘Dom Juan’. Kortom Vincent Macaigne is Vincent Macaigne is acteur, theater- en filmregisseur. Ook is hij scenario- en toneelschrijver. Nu speelt hij de rol van de Franse kunstschilder, Pierre Bonnard, in de film ‘Bonnard Pierre et Marthe’.

Acteur Vincent Macaigne
Acteur Vincent Macaigne

Meer dan een muze, het was liefde

Al eerder zijn er boeken geschreven of films gemaakt over kunstschilders die het niet zo nauw namen in de liefde.  Maar ach, dan doen popsterren ook niet. Het bijzondere aan Pierre Bonnard en zijn liefde voor Marthe, ‘Bonnard Pierre et Marthe’, was dat hij haar op wel honderden van zijn schilderen, meestal naakt maar met een verborgen gezicht, liet terugkomen. Ze was zoveel meer dan zijn muze, ze was zijn grote liefde.

Bonnard Pierre et Marthe

Klassenverschil en psychische zwaktepunten dreef ze uiteen

Marthe heeft in de kunstgeschiedenis de reputatie van een zieke, tegen hypochondrische onhebbelijke vrouw weten op te bouwen. Daarnaast wilde ze altijd maar in bad. In de film ‘Bonnard Pierre et Marthe’ wordt het zwakte punt van beide uitgelicht. Het laat meer zien dat het klassenverschil tussen beiden, de geliefden uit elkaar heeft weten te drijven.

Een leven als kunstenaar bracht Pierre Bonnard op vele feesten en diners. In deze hogere kringen, was het heel normaal was dat je er ook een matraîsse op na hield. Ook Pierre, ondanks zijn intense liefde voor Marthe, en wordt verliefd op Renée. Dat Pierre Bonnard daarnaast een hele onhandige, zelfzuchtige romanticus en minnaar is, maakt het er voor alle partijen niet beter op.

Bonnard Pierre et Marthe

Helaas komt de emotie niet goed over

Deze onhandigheid, klunzigheid en domheid in de liefde met dramatische gevolgen volg je als kijker maar of het je raakt is een tweede. De film ‘Bonnard Pierre et Marthe’ bleef, naar mijn mening, vlak en emotieloos. Ondanks de scènes waarin menigeen dramatisch uit het leven stort.
Zowel Vincent Macaigne, in de rol van Pierre Bonnard, als Cécile de France, in de rol van Marthe leken wel te licht voor deze rollen. Nergens drong de emotie echt door tot in de diepte. Beide acteurs wisten niet te overtuigen. Wat ‘Bonnard Pierre et Marthe’ zo in elkaar aantrok blijft, tot aan het einde van de film aan toe, ook onduidelijk. Het echte duidelijke, overtuigende en boeiende verhaal bleef, althans voor mij, uit.

Mooi sfeerbeelden en lichtval tijdens het verfilmen

De film ‘Bonnard Pierre et Marthe’ heeft, zoals ik in de trailer als zag, wel voortreffelijke sfeerbeelden en bevat mooie kleuren en een bijzondere lichtval. Mijn enthousiasme bij het begin van de trailer heb ik helaas iets moeten bijstellen. Wel ben ik weer een stukje kunstgeschiedenis rijker geworden.

Kijk hier naar de trailer van Bonnard Pierre et Marthe

Details over de film Bonnard Pierre et Marthe

  • Releasedatum : vanaf 14 maart 2024 in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 123 minuten
  • Taal: Frans, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 12
  • Genre: Drama, Romantiek, Biografisch
  • Regie: Martin Provost
  • Scenario: Martin Provost & Marc Abdenour
  • Acteurs: Cécile de France, Vincent Macaigne, Stacey Martin, Anouk Grinberg
  • DistributeurImagine Filmdistributie

Kijk hier voor meer films voor volwassenen in de bioscoop

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Noelle

Hallo mijn naam is Noëlle en ik woon gezellig met man en onze twee zoons in Amsterdam. Ik ben een echte boekenwurm en deel daarover graag mijn mening. De recensies zijn terug te vinden op de sites van uitgeverijen, maar ook op mijn eigen blog www.deleestrein.blogspot.nl en op www.stoerleesvoer.nl Naast lezen hou ik van koken/bakken, wandelen, puzzelen, scrapbooking en haken. Het leuke is natuurlijk om elke keer weer nieuwe ideeën op te doen. Daarom zijn sites zoals MamaScrapelle met hun honderden tips en ideeën, voor alles en nog wat, zo geweldig. Leuk dat ik daar nu ook mijn steentje aan mag bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.