Sprookjes spelletjes verjaardagsfeestje – thema activiteiten thuis en in de klas

Vandaag een blog met een verzameling spelletjes in het thema sprookjes. Laatst heb ik een blog geschreven over een prinsessenkinderfeestje, en daarin waren diverse spelletjes beschreven. Wil je een ander feestje geven dan een prinsessenfeestje, dan kun je dit ook makkelijk ombuigen naar het thema sprookjes. Maar ook op andere momenten zijn deze spelletjes natuurlijk leuk! Daarom hier 8 spelletjes in het thema sprookjes.

Sprookjes spelletjes verjaardagsfeestje - thema activiteiten thuis en in de klas. Juffenfeest schoolfeest,  kampthema met spel blogtips

Sprookjes spelletjes voor verjaardagsfeestje, kampthema of schoolfeest

Natuurlijk kun je deze spelletjes gebruiken bij een verjaardagsfeestje in het thema sprookjes. Maar ze zijn ook leuk voor een juffendag, kindervakantieweek, kampthema, schoolfeest familiedag of gewoon op een regenachtige dag.
Ik heb speciaal voor spelletjes gekozen die niet al te ingewikkeld zijn qua voorbereiding of materialen. Sommige materialen heb je misschien niet zelf in huis, maar kun je wellicht ergens lenen, of daar zelf een creatieve draai aan geven.

Sprookjes spelletjes 1: rapunzel spelletjes

Met de lange vlecht van Rapunzel kun je een heel spannend spel spelen: touwtrekken! Twee ploegen moeten het tegen elkaar opnemen. Doe dit bijvoorbeeld 5x. Elke keer als het strikje van Rapunzel (dat in het midden van de vlecht hangt) over de eindstreep komt, verdient dat team een punt.

Spel 2: roodkapje spelletje

Sprookjes spelletjes verjaardagsfeestje - thema activiteiten thuis en in de klas. Juffenfeest schoolfeest,  kampthema met spel blogtips

Een ander leuk spelletje in het thema sprookjes is Roodkapjes koekjes race.
Roodkapje was een lief meisje. Op een dag ging ze naar haar grootmoeder toe om lekkere dingen te brengen. Maar daar in het bos is de wolf… Welke ploeg of welk kind is het snelst bij oma?
Iedere ploeg krijgt een klein mandje. De kinderen moeten binnen de tijd zoveel mogelijk koekjes met het mandje naar de overkant brengen. Dit gebeurt over een hindernisparcours (bijvoorbeeld een slalom, hoepels etc.) Uiteindelijk moeten de koekjes in een grote mand of bak terecht komen.

Sprookjes spelletjes 3: Appelgooien (Sneeuwwitje)

De boze heks kwam bij Sneeuwwitje langs om een appel te brengen. De kinderen gaan in dit spel zoveel mogelijk appels naar de overkant brengen. Dit doen ze door zich te verspreiden over een lange afstand. De appel wordt telkens naar het volgende kind gegooid of doorgegeven. Het aantal appels dat binnen de tijd zonder te vallen de overkant bereikt is het aantal punten. In plaats van appels kun je natuurlijk ook gewoon een bal met fruit gebruiken!

Spelletje 4: tafeltje dekje sprookje

In het verhaal van Tafeltje dek je komt een wondertafeltje voor. Dit tafeltje kan zichzelf magisch dekken! Op de foto zie je een voorbeeldtafel, zo moet je de tafel dekken. Alle onderdelen (bijvoorbeeld een placemat, mes, vork, lepel, soepkom, beker, nep eten) moeten precies zo worden neergelegd als op de foto te zien is. Welk kind kan dit als allersnelst?

Sprookjes spelletjes 6: zeemeermin spelletjes

Diep in de zee woonde de kleine zeemeermin Ariël. Als ze zich daar op de zeebodem vervelen, doen ze weleens een wedstrijdje. Misschien kunnen jullie racen zoals de zeemeerminnen? De zeemeerminnen hebben geen benen om te lopen, dus probeer maar eens of je het parcours kunt afleggen door te zaklopen!
Zorg voor 2 zakken en maak een parcours. Zo kunnen 2 kinderen tegen elkaar racen als een zeemeermin.

Spelletje 6: Het vliegende tapijt

Bij spelletjes in het thema sprookjes mag het vliegende tapijt natuurlijk niet ontbreken! Één kind is de fakir. Hij of zij staat op het ‘vliegende tapijt’. Hiervoor gebruik je een oud stuk stof, of bijvoorbeeld een oud dekbedovertrek of juten zak. Aan de voorste 2 punten knoop je een stevig touw vast. De bedoeling is dat de fakir naar de overkant komt. Dit kan als de andere kinderen het tapijt vooruit trekken, terwijl de sultan steeds opspringt. Hier zullen ze dus goed voor moeten samenwerken!

Sprookjes spelletjes verjaardagsfeestje - thema activiteiten thuis en in de klas. Juffenfeest schoolfeest,  kampthema met spel blogtips

Sprookjes spelletjes 7: Pinokkio

Pinokkio staat natuurlijk bekend om zijn hele lange neus! Bij dit spelletje in het thema sprookjes moet je heel voorzichtig te werk gaan. Op de grond ligt een afbeelding van Pinokkio. Op de plek van zijn neus ga je proberen een zo hoog mogelijke neus te stapelen van blokjes. Hiervoor kun je houten bouwblokjes gebruiken. Hoe hoog kan de neus worden voordat deze omvalt?

Sprookjes spelletjes 8: De put van vrouw Holle

Het sprookje van vrouw Holle draait natuurlijk om de put. Daar gaan de kinderen bij dit spel proberen iets in te mikken! Op een afstandje staat een put (dit kan een emmer zijn of grote bak). De kinderen proberen vanaf achter de streep de munten (of balletjes, pittenzakjes etc.) in de put van Vrouw Holle te mikken.  Hoeveel dingen kunnen de kinderen in de put mikken?

Sprookjes spelletjes verjaardagsfeestje - thema activiteiten thuis en in de klas. Juffenfeest schoolfeest,  kampthema met spel blogtips

Lekker gezellig samen bezig zijn met deze spelletjes in het thema sprookjes

Het belangrijkste bij deze spelletjes in het thema sprookjes is natuurlijk het samen bezig zijn. Je kunt deze spelletjes echter allemaal ook eenvoudig ombuigen, zodat ze ook een wedstrijdelement hebben, of juist niet…. De spelletjes zijn eenvoudig makkelijker of moeilijker te maken, door bijvoorbeeld de afstand groter te maken of meer hindernissen toe te voegen. Wij zijn heel benieuwd wanneer jullie deze spelletjes gaan gebruiken!

Lees ook deze blogs

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.