Skip to Content

Rugzak kleuter basisschool – Wat stop je in de schooltas?

Als je kind bijna 4 wordt breekt er voor alle partijen een spannende tijd aan. Ook voor ouders waarvan het eerste kind naar de grote school gaat is het even wennen allemaal. De grote klassen, de vele kinderen en alle nieuwe regels. Wellicht vraag je je af wat je in de rugzak van je kleuter stopt? Juf Joyce geeft je tips!

Juf en moeder

Jaren ben ik kleuterjuf geweest en sinds twee jaar ook moeder van een kleuter. Ik mag dan wel zeggen dat ik wel weet wat je het beste in de tas van jouw kleuter kan doen. Als laatste zal ik je ook vertellen wat ik allemaal voorbij heb zien komen in de rugtassen van kleuters. Het zal je verbazen!

Rugzak kleuter basisschool - Wat stop je in de schooltas? 10 uurtje school, lunchtrommel, gymkleren en meer tips voor ouders

Rugzak van je kleuter

Regelmatig zie ik dat kinderen een hele kleine rugtas mee naar school krijgen. De trommels en bekers passen er nauwelijks in en kinderen krijgen hun tas dan bijna niet dicht. Als er dan ook nog gymspullen mee naar huis moeten om gewassen te worden, een ongelukje is geweest op school of er knutsels mee naar huis komen is er paniek. Zorg dus dat er altijd voldoende ruimte in de tas is.

Een (verantwoord) 10-uurtje

Op de basisschool eten en drinken de kinderen halverwege de ochtend iets. Ze werken hard, dus is het fijn om even iets te eten en te drinken Dit gebeurd meestal rond 10 uur. Vandaar de naam: 10 uurtje. Steeds meer scholen willen dat de kinderen een verantwoord 10-uurtje mee nemen. Sommige scholen gaan iets verder en willen dat de kinderen alleen maar fruit meenemen.

Een verantwoord 10- uurtje in de rugtas van je kleuter, kan dus fruit zijn, maar ook stukjes groente, noten, mini volkoren bolletje en sommige tussendoor koeken zoals liga. Daarbij is een beker drinken ook erg fijn. Kijk goed of je kind het kan open maken. Een pakje drinken kan natuurlijk ook altijd. Hou er rekening mee dat sommige scholen niet willen dat de kinderen met pakjes komen en je een beker mee moet nemen.
De meeste kinderen krijgen water mee in hun drinkbeker, maar ook melkvarianten en limonade komen voor.

Een lunchtrommel in de rugzak van je kleuter

In de de rugtas van je kleuter hoort ook een lunchtrommel. Wat je in de lunchtrommel doet? De lunch die je normaal ook aan je kind geeft. Een lekkere boterham, misschien wel een stukje fruit. Ik vraag ook regelmatig aan mijn kind of hij genoeg had. Zo weet ik of ik genoeg mee geef. Ook is het lekker om wat groente erin te doen zoals komkommer of door midden gesneden cherry tomaatjes. En natuurlijk weer een beker drinken of pakje. Het is handig om voor zowel het 10-uurtje als de lunch een beker te hebben. Zo weet je zeker dat ze genoeg te drinken bij zich hebben.

Lees ook deze blogs over gezond broodbeleg, en wat je in de broodtrommel doet.


Op sommige scholen wordt schoolmelk aangeboden. In dat geval heb je aan 1 keer drinken genoeg voor in de rugtas van je kleuter.

drinkfles mepal

Lees deze blog over broodwraps in plaats van plastic boterhamzakjes

Reservekleding in de rugzak van je kleuter

Op school is er altijd wel een kast met reservekleding, maar het is zo fijn als de kinderen zelf iets bij zich hebben. Zo weet je zeker, dat mocht er een ongelukje gebeuren, je kind altijd in “normale” kleding wordt opgehaald. Mijn zoon kwam een keertje in een “meisjesshirt” uit school nadat zijn beker was gevallen. Volgens mij kan je vast bedenken hoe hij keek. En hoe fijn is het als je als kind gewoon je eigen kleding aan kan doen? Vergeet niet een plastic tasje erbij te doen waar de natte kleding in kan. Ze hebben op school ook wel plastic tasje en dingetjes, maar als leerkracht is het zo fijn als je het in één keer kan pakken. De leerkracht zal je dankbaar zijn met een reserve setje in een plastic tasje in de rugtas van je kleuter!

Rugzak kleuter basisschool - Wat stop je in de schooltas? 10 uurtje school, lunchtrommel, gymkleren en meer tips voor ouders

Schrijf overal de naam op ook op de rugzak van je kleuter

Het is heel fijn om overal de naam van je kind op te schrijven. Mocht het kwijt raken dan weten ze altijd van wie het is. Ook als het per ongeluk in iemands anders zijn tas terecht komt. Je kan het met watervaste stift doen, maar je hebt ook bedrijven die mooie labels maken zoals goedgemerkt en My Nametags! Echt ideaal. Dat doe je dus bij de spullen die in de rugtas van je kleuter zitten, maar ook met de rugtas, gymtas en jas!

Wat kwam ik tegen als leerkracht?

Soms moest ik een beetje lachen om de spullen die de kinderen zelf in hun tas hadden gestopt. Ooit kwam er bij een jongen zijn hele dino collectie uit. Na afloop zei moeder al dat ze het zo vreemd vond dat de rugtas van haar kleuter zo zwaar was. Ook heb ik een kleuter gehad die een hele warme (tijdens de lunch koud) maaltijd mee had gekregen met bestek. Het meisje vond het niet erg lekker en heeft uiteindelijk brood van mij gegeten. Ik heb ook eens een kleuter gehad die schoonmaakdoekjes mee nam voor de wc’s. Die vond ze namelijk vies en dan kan ze zelf de zitting schoonmaken.

De bovenstaande dingen zijn allemaal nodig, maar je kan bijvoorbeeld ook speciale pleisters meegeven in de rugtas van je kleuter mocht jouw kind allergisch zijn. Of zonnebrand als uw kind zichzelf al kan insmeren. Misschien wel zijn lievelingsknuffel om even troost bij te zoeken, maar die wel in de tas moet blijven, net als Casper en Emma. Ik wens jullie en jouw kind een heel fijn schooljaar!

Lees ook deze blogs:

Footer1
Joyce
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.