Skip to Content

De Nationale Sportweek 2022 – waarom sporten zo belangrijk is!

Om het belang van sporten en bewegen onder de aandacht te brengen, wordt de Nationale Sportweek georganiseerd. Deze vindt van 16 t/m 25 september 2022 plaats en is een initiatief van het NOC*NSF. Dat sporten gezond is, daar is iedereen het wel over eens. Want het maakt je sterker en fitter. Maar daarnaast is het ook goed voor je zelfvertrouwen. Je leert grenzen verleggen, je leert nieuwe dingen en je doet succeservaringen op. En dat is natuurlijk ook voor kinderen enorm belangrijk. Helaas bewegen kinderen steeds minder. Door tijdgebrek bijvoorbeeld, de toename van schermgebruik en ook door beperkte financiële middelen helaas. Laten we ervoor zorgen dat het belang van sporten duidelijk is en dat alle kinderen de mogelijkheid hebben om te sporten!

In deze blog meer informatie over de sportweek, de voordelen van bewegen en fondsen die gezinnen in armoede kunnen ondersteunen.

Nationale Sportweek 2022

Nationale Sportweek – kennismaken met sporten

In heel Nederland organiseren gemeenten en sportclubs tijdens de Nationale Sportweek allerlei activiteiten om jong en oud kennis te laten maken met verschillende sporten. Want er is zoveel mogelijk. En je bent ook nooit te oud om ergens mee te beginnen!

Sport… in steeds meer nieuwe vormen; bij je club, vereniging, in ‘t park of langs de zee. Met nieuwe doelen en uitdagingen in een tijd die bruist van de energie. Want energie maakt energie, vooral nu!

Website NOC*NSF

In veel steden zijn allerlei activiteiten en sportlessen. Laagdrempelig en gratis. Op de website van de Nationale Sportweek is een overzicht van de steden die meedoen. Een kleine greep van bijvoorbeeld toffe activiteiten in regio Delft:

  • Cricket Open jeugd training
  • Workshop klassiek ballet
  • Peuter- en kleuterdans
  • Survivalrun introductietraining

Kijk dus zeker eens rond want het klinkt echt leuk en uitdagend. En wie weet komen kinderen in aanraking met een sport die goed bij ze past.

Er is altijd wel een sport waar jij je lekker bij voelt:

Besparen op sport – een zorgelijke ontwikkeling

Recent hoorden we in het nieuws het bericht dat de hoge uitgaven voor het levensonderhoud waarschijnlijk als gevolg hebben dat steeds minder kinderen kunnen sporten. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur vreest dat ouders gaan bezuinigen op sportclubs, muziek, dans en cultuur voor kinderen en jongeren. Nu al kunnen gemiddeld 2 tot 3 kinderen per klas niet op bijvoorbeeld voetbal, streetdance, judo of muziekles. De verwachting is dat dit aantal toeneemt door steeds hogere uitgaven voor boodschappen en energie.

En dan is er ook het bericht over een toename van emotionele problemen bij jongeren. Dan is bewegen juist een belangrijke uitlaatklep! Dus de aandacht voor het belang van sporten tijdens deze Nationale Sportweek is heel hard nodig, maar hoe kunnen gezinnen in armoede hun kinderen toch laten sporten?

Hulp bij financiële problemen

Het lid zijn van een sportclub is voor kinderen enorm belangrijk. Voor hun gezondheid en zelfvertrouwen. Het geeft ze een groter sociaal netwerk, ontspanning na schooltijd en ze leren nieuwe vaardigheden. Helaas is het soms financieel niet haalbaar om een sport te betalen. Maar dan zijn er gelukkig veel mogelijkheden voor ondersteuning. Dan moet er wel iemand zijn die deze gezinnen in de juiste richting helpt. Een vrijwilliger, iemand uit het netwerk of via school. Want als er financiële problemen zijn, dan is er vaak ook weinig overzicht of kennis van regelgeving. Aanvraagformulieren en aanmeldingen invullen kunnen dan snel te veel zijn. Hierbij dan ook een oproep om gezinnen binnen je persoonlijke of professionele omgeving zoveel mogelijk te helpen!

Door het Jeugdfonds Sport & Cultuur is de campagne ‘Kies een club’ gestart. Een mooi initiatief naast de Nationale Sportweek. Want om kinderen structureel meer te laten sporten, zijn daarvoor wel financiële middelen nodig. Middels de campagne wordt aandacht gevraagd voor de mogelijkheid om het lidmaatschap of de contributie te betalen voor gezinnen die dit zelf niet kunnen.

Nationale Sportweek Kies-een-club

Gelukkig zijn er fondsen actief die middelen ter beschikking stellen of een financiële bijdragen leveren. Voor sporten, spelen en vrije tijd. Kijk op de links voor meer informatie.

En natuurlijk raadpleeg ook de welzijnsorganisatie in jouw regio voor informatie of hulp bij het aanvragen van steun.

Nationale Sportweek – aandacht voor het belang van bewegen

Voor een gezonde lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling is het echt belangrijk dat kinderen aan een sport doen. En dat hoeft natuurlijk niet altijd standaard voetbal of gym te zijn. Er is zoveel mogelijk, ook voor kinderen die niet van een teamsport houden. Van breakdance, freerunning, crossfietsen tot ballet. De mogelijkheden zijn eindeloos en er is altijd iets dat bij de interesses van een kind past. Ook zijn er natuurlijk culturele activiteiten die ontspannend zijn en waar ook beweging bij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan scouting, wat ook veel voordelen heeft voor de ontwikkeling.

boogschieten
Bron: Scouting Nederland

In ieder geval is de Nationale Sportweek een mooi initiatief om aandacht te besteden aan het belang van sport en activiteiten gratis beschikbaar te stellen. Maar ook de rest van het jaar is deze aandacht nodig! Helaas blijkt dat tegenwoordig veel kinderen liever kiezen voor schermtijd. Dat het een strijd kan zijn om ze naar een sport te krijgen. Maar voldoende bewegen is zoveel belangrijker voor de ontwikkeling. Dan is het echt noodzakelijk om kinderen te motiveren en te sturen. Maar ook om zelf als ouder het goede voorbeeld te geven. Dus schermtijd begrenzen en bewegen met het hele gezin!

En als het om een bepaalde reden niet lukt om aan te sluiten bij een club, dan zijn er nog zoveel meer mogelijkheden om te bewegen met kinderen. In de speeltuin natuurlijk. Maar ook een bos- of strandwandeling is heel gezond. Trampoline springen, tikkertje en verstoppertje zijn ook simpele bezigheden om kinderen in beweging te krijgen. Zelfs in de winter! En kies bijvoorbeeld voor een actief kinderfeestje, zoals surfen.

Bekijk meer blogs met beweegtips

Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.