Sporten voor kinderen – Een overzicht met de leukste!

Gemakkelijk is het zeker niet om kinderen te laten sporten, en daarom moet er creatief nagedacht worden. Een sportdag organiseren kan bijvoorbeeld goed helpen, maar er zijn nog genoeg andere mogelijkheden. Dus, hoe kun je kinderen motiveren om meer te gaan sporten? Lees verder voor een paar goede tips.

voetbal
via unsplash

Op zoek naar de interesses van je kind

Het is logisch dat een kind alleen een sport gaat beoefenen die hij of zij leuk vindt. Daarom is het handig om te kijken naar waar het kind plezier uit haalt. Het kan ook zijn dat ze het nog niet weten en in dat geval kun je er samen naar op zoek gaan. Het samen uitproberen van verschillende sporten kan helpen en hierdoor ontwikkel je ook nog eens een band. Op een gegeven moment zal er een sport zijn dat er iets meer uitblinkt en dan kunnen jullie hier verder op ingaan. Het zorgt daardoor zeker voor meer motivatie bij je kind.

Een fantastische manier om achter de interesses van je kind te komen, is het organiseren van een sportdag. Hier komen de kinderen in aanraking met verschillende soorten sporten, en vaak zijn er sporten in teamverband, of solo. Op deze manier kunnen allerlei sporten uitproberen en erachter komen wat bij hun past.

Voorbeeld geven om te bewegen

Kinderen kunnen weleens het gedrag overnemen van ouders en andere volwassenen in hun omgeving. Als er niemand is die sport, zal het kind hier zelf ook minder snel aan denken en dat is natuurlijk zonde. Door een voorbeeld te geven dat sporten leuk is en het zelf te doen, kan dit een jonger persoon ook stimuleren om uit te proberen. Ze weten dan in ieder geval hoe het voelt en kunnen dan zelf kijken naar wat ze precies zouden willen doen. Het hoeft niet iedere dag te zijn, zolang er maar regelmaat is. De regelmaat zal ze helpen om in een goed ritme te komen.

Beloningen voor het bewegen

Het geven van beloningen kan iemand ook stimuleren om wat te doen. Dit is niet alleen het geval bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Je kunt er bijvoorbeeld een wedstrijd van maken en prijzen uitdelen. Dit werkt goed met meerdere kinderen, een hele vriendengroep bijvoorbeeld. Door een competitie kunnen kinderen wat meer energie en focus krijgen, want ze willen uiteraard winnen. Eerder werd al een sportdag als optie genoemd en dat zou perfect vallen in deze manier van motiveren. Het vergt misschien wel iets meer tijd en moeite, maar het resultaat is uiteindelijk waar je het voor doet. De beloningen kunnen  overigens ook kleine prijzen zijn. Het hoeft allemaal niet heel duur en ingewikkeld.

Juiste timing – sporten voor kinderen

Mocht je de perfecte manier van sporten hebben gevonden voor je kind, zijn er nog wel andere zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Zo wil je natuurlijk niet in de kou of regen sporten, maar de hitte is ook niet echt een perfect moment. Een goed moment zoeken, is lastig, maar wel belangrijk. Van tevoren zou je kunnen vragen aan het kind wanneer hij of zij zou willen sporten. Op deze manier weet je zeker dat het met plezier wordt gedaan.

Welke sport kies je voor een kind?
Image van Ruthclark via Pixabay

Hier volgt een lijstje met de meest favoriete sporten voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar

Balsporten voor kinderen

 1. Voetbal is wereldwijd een van de meest geliefde sporten. Kinderen genieten van het teamwork, het rennen, het scoren van doelpunten en het verbeteren van hun voetbalvaardigheden. Voetbal is niet alleen populair bij jongens, maar ook steeds meer meisjes beoefenen deze sport.
 2. Basketbal is een sport die veel kinderen aanspreekt vanwege het dribbelen, passen, schieten en het spelen als onderdeel van een team. Het kan binnen of buiten worden beoefend.
 3. Tennis is een individuele sport waarbij kinderen hun hand-oogcoördinatie en technische vaardigheden kunnen ontwikkelen. Het is ook een sociale sport waarbij kinderen kunnen genieten van het spelen tegen anderen.
 4. Handbal is een dynamische balsport waarbij kinderen zowel aanvallend als verdedigend kunnen spelen. Het vereist behendigheid, snelheid en teamwork. Kinderen kunnen genieten van het passen, schieten en verdedigen tijdens wedstrijden.
 5. Korfbal is een gemengde teamsport die ook erg populair is bij kinderen. Het is een unieke sport waarbij jongens en meisjes samen in een team spelen. Korfbal vereist teamwork, balvaardigheid en strategisch inzicht. Meisjes kunnen genieten van het samenwerken met jongens, het aanvallen en verdedigen, en het scoren van doelpunten tijdens wedstrijden.
 6. Hockey is een teamsport die erg populair is bij kinderen. Het vereist snelheid, behendigheid en hand-oogcoördinatie. Kinderen kunnen genieten van het samenspel met hun teamgenoten, het leren van verschillende technieken zoals dribbelen en schieten, en het deelnemen aan wedstrijden.
 7. Honkbal is een populaire sport die door jongens en meisjes kan worden gespeeld. Voor meisjes heet het softbal. Hoewel het vaak als een typische jongenssport wordt gezien, zijn er steeds meer meisjes die de sport omarmen. Honkbal vereist werpen, slaan, vangen en rennen, en biedt kinderen de kans om hun vaardigheden op al deze gebieden te ontwikkelen.

Lange afstand en uithoudingsvermogen

 1. Zwemmen is een uitstekende sport voor kinderen, omdat het een full-body workout biedt en helpt bij het ontwikkelen van kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie. Bovendien is het verkoelend en plezierig tijdens warme zomerdagen.
 2. Schaatsen is zowel een recreatieve activiteit als een competitieve sport voor kinderen. Ze kunnen plezier beleven aan het leren van schaatsvaardigheden en het glijden over het ijs. Voor degenen die competitief willen zijn, kunnen kinderen deelnemen aan wedstrijden in verschillende disciplines zoals langebaan- of kunstschaatsen.
spelletjes olympische spelen estafette

Souplesse en krachtsporten voor kinderen

 1. Atletiek omvat verschillende disciplines, zoals hardlopen, verspringen en werpen. Kinderen kunnen deelnemen aan sprintwedstrijden, estafettes, verspringen en werponderdelen, waardoor ze hun snelheid, kracht en behendigheid kunnen verbeteren.
 2. Vechtsporten en verdedigingssporten zoals karate en judo zijn populair bij kinderen vanwege de focus op zelfverdediging, discipline en respect. Ze leren technieken, werken aan hun balans en bouwen zelfvertrouwen op.
 3. Turnen is een favoriete sport voor veel meisjes. Het biedt de mogelijkheid om lenigheid, kracht, balans en coördinatie te ontwikkelen. Meisjes kunnen genieten van het leren van verschillende turnelementen zoals sprongen, flips en evenwichtsoefeningen.
 4. Dans is een creatieve en expressieve sport die populair is bij meisjes van alle leeftijden. Het biedt de mogelijkheid om verschillende dansstijlen zoals ballet, jazz, hiphop of moderne dans te verkennen. Dansen helpt bij het verbeteren van ritme, flexibiliteit en lichaamsbewustzijn

Sporten voor kinderen – Welke past bij jouw kind?

Dit is slechts een selectie van favoriete sporten voor kinderen, en de keuze kan variëren afhankelijk van de individuele interesses en voorkeuren van het kind. Het is belangrijk om kinderen aan te moedigen om verschillende sporten uit te proberen en te ontdekken wat hen het meest aanspreekt. Of dat nu met een balsport is, een sport op muziek, een sport waar ze gebruik maken van hun snelheid of hun kracht?

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.