Louis Liaan; hang hem aan de liaan… en gaan met die banaan!

Gooi om beurten de dobbelsteen en hang het juiste fruit of diertje aan Louis’ armen, benen of staart. Maar pas op! Zorg dat de orang-oetan in evenwicht blijft of… Louis en zijn fruit en vriendjes vliegen in het rond! Louis Liaan is genomineerd voor Speelgoed van het jaar 2020 in de categorie 4 & 5 jaar. De mening van de jury is dat kinderen dit vast een leuk spel vinden. Want het is niet alleen grappig en verrassend, maar ook spannend en het heeft een schrikeffect! En daarnaast ziet het spel er heel vrolijk uit. Ik deel de mening van de jury, jij ook na het lezen van deze blog?

Louis Liaan

Wie en/of wat is Louis Liaan?

Louis Liaan is een orang-oetan. Een orang-oetan heeft best wel wat weg van de mens. Orang-oetans zijn intelligente wezens. En ze zijn ontzettend sterk. Ze kunnen zich optrekken aan één vinger en klimmen zonder moeite met hun lange, behendige armen en sterke handen het oerwoud door, op zoek naar voedsel. En zodra ze hun lievelingsvrucht hebben gevonden verspreiden ze de zaden door het oerwoud. Zo ontstaan er weer nieuwe bomen en planten! Het zijn planteneters. Ze houden vooral veel van fruit, zoals mango’s en vijgen. Vandaar dat Louis Liaan al slingerend zo veel mogelijk fruit met zich mee wil nemen. Oh, en zijn vriendjes niet te vergeten. In het spel hangt hij tussen twee palmbomen aan een liaan, zie ik op de doos. Het maakt me nieuwsgierig. Eerst maar eens even kijken wat er allemaal in de doos zit en hoe het werkt.

Wat zit er in de doos?

nominatie 4 en 5 jaar speelgoed van het jaar 2020
  • 1 orang-oetang (Louis Liaan)
  • 2 palmbomen met liaan
  • 2 basissen
  • 1 dobbelsteen
  • 14 diertjes en stukken fruit
  • de spelregels

De voorbereiding van het spel Louis Liaan

Er is hulp van een volwassene nodig bij het spel in elkaar zetten. Op een plaatje op het blaadje met de spelregels staat eenvoudig uitgelegd hoe het moet. En dat zou mijn kind (van drie) inderdaad zeker nog lang niet zelf kunnen. Het uit elkaar halen zou je trouwens haast als volwassene nog hulp van een andere volwassene nodig hebben, haha. De boomstammen zitten namelijk met een soort weerhaakjes vastgeklikt in de basis en het is wat lastig om de palletjes ingedrukt te houden tijdens het lostrekken. Maar als je de (kast)ruimte hebt om het spel Louis Liaan in tact te laten, dan is dat natuurlijk helemaal mooi.

Klaar voor de start?

speelgoed van het jaar 2020

Maar goed. Om het spel startklaar te maken, trek je aan de zijkant van de ene boom de toekan (die eigenlijk een hendel is) omhoog aan zijn snavel. Daarna hang je Louis Liaan héél voorzichtig aan het koord tussen de twee palmbomen. Alle oerwoudvriendjes en de stukken fruit leg je op de basis klaar. En… dobbelen maar!

Dobbelen

Kinderen, vanaf zo’n 4 jaar, gooien om de beurt met een dobbelsteen en moeten dan het diertje of de vrucht van de afbeelding op de dobbelsteen aan Louis Liaan hangen. Elk soort dier en elk soort vrucht heeft een ander gewicht. Je kunt het aan zijn handen/armen en benen/voeten hangen, maar ook aan de ‘ring’ van de liaan met zijn voet.

Kinderen, vanaf zo’n 4 jaar, gooien om de beurt met een dobbelsteen en moeten dan het diertje of de vrucht van de afbeelding op de dobbelsteen aan Louis Liaan hangen. Elk soort dier en elk soort vrucht heeft een ander gewicht. Je kunt het aan zijn handen/armen en benen/voeten hangen, maar ook aan de ‘ring’ van de liaan met zijn voet.

Het ophangen moet heel voorzichtig, anders schrikt Louis en vliegt alles in het rond. Want op een gegeven moment, als het gewicht te zwaar wordt, wordt het koord plotseling strak getrokken, waardoor Louis, met vruchten en dieren en al, in de lucht wordt geslingerd. (En dan ziet het tafereeltje er ineens uit als een crime scene… dat zeg ik maar niet hardop met kleine kinderen erbij, want die zijn nog iets te jong om de humor van deze opmerking in te zien.)

Schrikmoment

Maar het plotseling door de lucht vliegen van Louis Liaan en alles wat aan hem hangt, zorgt natuurlijk voor een verrassend schrikmoment. En daarmee dus ook voor veel lol. De laatste speler die iets aan Louis hing zonder hem te laten schrikken en daarmee alles weg te doen slingeren, wint het spel.

Louis Liaan is een heel spannend en tegelijkertijd hilarisch spel voor kinderen. Het deed me een beetje denken aan Bob Bilnaad, die in 2019 genomineerd was. Kinderen kunnen spelenderwijs leren om met spanning om te gaan, maar vooral… heel veel plezier beleven! Ik snap de nominatie dus zeker wel en mijn zoontje en zijn vriend(innet)jes zullen hier nog heel wat jaartjes mee kunnen lachen. Aanrader dus!

louis liaan genomineerd speelgoed van het jaar 2020

Op dit moment kan er gestemd worden voor het Speelgoed van het Jaar in de categorie 4 en 5 jaar. Je kunt nog stemmen…

Ander speelgoed van het jaar 2020:

Lego Dots, Cube DuelColor Addict Herloff , Lego Super MarioBlack StoriesFroggit

Kijk hier voor alle nominaties speelgoed van het jaar 2020:

De orang-oetan is een bedreigde diersoort

Het schrikeffect voor mij kwam trouwens niet door het spel Louis Liaan, maar doordat ik me ineens realiseerde dat de orang-oetan een bedreigde diersoort is. Door ontbossing hebben ze steeds minder ruimte om te leven. En ook worden de jongen regelmatig gevangen genomen om verkocht te worden als huisdier!? De moeder wordt dan bijna altijd gedood. Heel verdrietig. Kan ik hier maar een stukje fruit verhangen om de orang-oetan in evenwicht te krijgen…

Maar gelukkig kwam er in augustus vorig jaar het nieuws dat de populatie bedreigde orang-oetans in Sabah (Maleisisch Borneo) de afgelopen 15 jaar met ongeveer 11.000 dieren gelijk bleef. (Dat blijkt uit onderzoek van WWF-Maleisië.) In de regio’s Deramakot en Ulu Segama werden nog 5.376 orang-oetans geteld in 2002, maar in 2017 was dit aantal licht gestegen naar 5.933 dieren. Die toename lijkt een teken dat orang-oetanpopulaties goed kunnen overleven in bossen waar verantwoord gekapt wordt. Daarnaast wordt hier niet op het dier gejaagd. Vrouwelijke orang-oetans kunnen maar een keer per drie á vijf jaar bevallen van een jong, dus de lichte stijging in Deramakot en Ulu Segama is hoopgevend.


Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.