WIEDEEDHET (6+). Een grappige en filosofische voorstelling.

Afgelopen zaterdag gingen mijn man en dochter (7) naar het Maaspodium voor de voorstelling WIEDEEDHET. Ondanks Corona is dit gelukkig nog mogelijk. Met beperkt publiek weliswaar. Het Maaspodium had alles netjes geregeld. De voorstelling WIEDEEDHET is echt de moeite waard om naar toe te gaan. Ook als volwassene zal je veel plezier hebben. Het zit vol slapstick en verwijzingen naar bekende films, boeken, en series. Met weinig middelen weten de acteurs serieuze zaken zoals hebzucht, dood en lust op een grappige manier weer te geven. En het plezier van het spelen spat ervan af. Een genot om naar te kijken.

WIEDEEDHET
Credits foto: Kamerich&Budwilowitz/EYES2

Wat is de waarde van weten?

Wat een prachtig toeval. De laatste voorstelling die door ons in het Maaspodium werd bezocht was Lampje. En voorstelling WIEDEEDHET begon ook met een lampje. Een decoratief lampje dan weliswaar. Eén van de voorbeelden hoe de vier acteurs met weinig middelen een goede voorstelling weten neer te zetten. De figuren uit deze lamp brachten een filosofische invalshoek in de voorstelling. Wat het waard is om iets zeker te weten en de obsessie van mensen om het maar steeds te willen weten. Mijn dochter wist de vragen nog heel goed:

  • Als je wat gedaan hebt en niemand ziet het. Hoe weet je dan zeker dat het wel is gebeurd?
  • Als je leeft weet je dan wel zeker dat je niet droomt?

Mijn dochter haar antwoord: Maar als je niet leeft, hoe kan je dan dromen?

BonteHond Maaspodium

WIE DEED HET?

Zonder al te veel van de voorstelling weg te geven gaat WIEDEEDHET over een rijke familie waar verschillende moorden worden gepleegd. Iedere keer als iemand hoofdverdachte is wordt deze ook vermoord. Dan gaat de zoektocht weer verder naar de volgende hoofdverdachte. Mensen buiten de familie zijn ook verdacht. Heeft de butler het dan misschien gedaan of de melkboer? Detectives komen gevraagd en ongevraagd binnenvallen om erachter te komen. Hierbij wordt de filosofische vraag of een vraag altijd slechts één juist antwoord heeft, of dat meerdere waarheden mogelijk zijn, op een leuke manier gesteld (en beantwoord). Ondertussen vraagt het publiek zich nog steeds af wie nu uiteindelijk de moorden heeft gepleegd. Het blijft een groot mysterie. Want, uiteindelijk gaat deze voorstelling over de waarde van zeker weten ten opzichte van de kracht van het voorstellingsvermogen.

WIEDEEDHET

Wat maakt WIEDEEDHET geschikt voor kinderen.

De voorstelling WIEDEEDHET gaat over serieuze zaken. Dit wordt op een grappige manier weergegeven. Tegelijkertijd wordt ook filosofisch naar de zaak gekeken. Verder leren kijken dan je neus lang is. Daarnaast spat het plezier van het spelen ervan af. Dat is ontzettend aanstekelijk en vermakelijk om naar te kijken. Je krijgt zelf zin om ook te gaan acteren. Taal wordt actief ingezet. Met rijm bijvoorbeeld en herhaling van woorden en klemtonen van woorden. Muziek en dans speelt ook een grote rol. Tot slot kunnen de kinderen thuis of op school ook bezig zijn met zelf detective spelen. Er is hiervoor lesmateriaal beschikbaar. Met ook een rol voor jou als ouder.

BonteHond

En … voor volwassenen

BonteHond maakt beeldend en fysiek theater voor alle leeftijden. Dat komt bijvoorbeeld naar voren in het overacting: Slapstickachtig, cartoonesk. Veel clichés, maar wel met een dikke vette knipoog. Met respectvolle referenties aan grootheden van het detective genre als Miss Marple en Hercule Poirot, maar ook de films van de gebroeders Coen en Jim Carey. Dat maakt de voorstelling voor volwassenen ook heel leuk.

WIEDEEDHET

Speellijst WIEDEEDHET

De voorstelling WIEDEEDHET is op 27 september in première gegaan en is tot februari 2021 te zien in theaters door het hele land. Voor de speellijst zie deze link.

WIEDEEDHET

WIEDEEDHET is een vervolg op de succesvolle samenwerking tussen Job Raaijmakers, René Geerlings en componist Wim Conradi. Eerder maakten zij Aap & Beer (Gouden Krekel 2012), Niet Huppelen! (Zilveren Krekel 2014), KLUCHT (2016) en FOEI (2018). Na KLUCHT wordt dit hun tweede genreonderzoek. Deze eigen whodunnit is geïnspireerd op The Mousetrap van Agatha Christie, de langstlopende theatervoorstelling ooit ter wereld.

Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 50 jaar, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.