Kriebelen met peuters uit de kriebelkist

Zoals jullie vorige week hebben kunnen lezen ben ik met de kinderen veel bezig met eigen lichaamsbesef en rustmomenten inbrengen in de dag. De pictokaarten eigen lichaamsbesef spelen hier een grote rol in, maar ik heb iets wat zelfs de allerkleinste kinderen geen genoegen van kunnen krijgen. Een heuse kriebelkist, of in ons geval een kriebelkoffer.

Kriebelen met peuters

kriebelen met peuters

Waarom kriebelen met peuters? Omdat het leuk is! Zelfs de oudste baby’s of dreumesen vinden het erg leuk om hier aan mee te doen. Zij ontdekken nog wel veel met de mond, maar als ik ze kriebel met verschillende items uit de kriebelkist genieten ze enorm.

kriebelkist kriebelkoffer

Wat is een kriebelkist?

Ja ik hoor je denken en kraken, wat zou nu een kriebelkist zijn? Het is een kist, of in ons geval een koffer, waar je allemaal massage en kriebeldingen in verzameld. Samen met de kinderen, in mijn geval dus peuters en de oudste dreumesen, ga je met op ontdekkingstocht. Wat voelt lekker en wat niet, wat is ruw en wat is zacht, wat mag wel bij een ander kindje en wat mag niet bij een ander kindje?

Inhoud kriebelkist

Bij verschillende winkels kocht ik materiaal voor de kriebelkist. Het meeste haalde ik bij de Action en sommige dingen nog bij de tuinen en een drogisterij.

kriebelkoffer kriebelkist kriebelkist kriebelkoffer

In onze kriebelkist zit:

 • Tennisbal
 • Puntenbal (stiekem een hondenspeeltje)
 • Kwasten
 • Veren
 • Verschillende massagekoppen
 • Scrubhandschoenen
 • Wasspons
 • Borstels

Kindermassage

kriebelen met peutersde kriebelkist met peuters

Ja de kinderen kriebelen en masseren ook elkaar. En dat vinden ze dus echt geweldig. Zelfs een dreumes van 18 maanden aait (soms meer slaan maar de intentie is er) met de massageborstels over iemand zijn haar en rug. Erg schattig om te zien. kriebelen met peuters kriebelen met peuters

Met verfkwasten kun je de kinderen zichzelf of elkaar laten schminken. Net alsof maar als het warmer weer wordt kun je ook met water aan de slag natuurlijk. Pak dikke en dunne penselen om ze het verschil te laten voelen. Het is heerlijk!

kriebelen met een veer kriebelen met een veer kriebelen met peuters

Een veer is lekker zacht en zo’n raar zacht stokje die toch ook wel hard is en onvoorspelbaar beweegt is ook lekker kriebelig!

de kriebelkist met peuters de kriebelkist met peuters

Met scrubhandschoenen kun je ook lekker masseren over je hoofd, gezicht, armen en benen.

Laat de kinderen vooral zelf ontdekken en zelf hun grenzen stellen wat ze fijn vinden en wat niet. Eerst aanbieden dat ze het ervaren als jij bij ze doet. Verschil laten voelen en raden met welke handschoen of massageborstel je kriebelt. Dan gaan ze het bij zichzelf doen en dan kunnen ze het bij elkaar gaan doen.

De kriebelkist wordt hier dagelijks gepakt en moest zelfs mee naar oupa en omi toen we daar een weekend naar toe ging. Want dochterlief wilde oupa even lekker kriebelen!

Ideaal om een rust moment in te bouwen op een drukke dag en ideaal bij thema lichaamsbesef, dit ben ik, etcetera.

Doe jij al kriebelen met de kinderen uit een kriebelkist?

Dit vind je misschien ook leuk:

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

7 Responses

 1. Beste Mama Scrapelle,

  Wat een leuke blog heb je geschreven!
  Ik hoop dat je het goed vindt dat ik hem deel op mijn Facebookpagina.
  http://www.facebook.com/pedagogischbeleidsplan.nl
  Ik ben zelf ook werkende thuisblijfmama en Pedagoog. Op de fb pagina deel ik artikelen die kinderopvangorganisaties en gastouders kunnen gebruiken bij het schrijven van hun pedagogisch beleidsplan en -werkplan.

  Mvg Sophie

 2. Via facebook zojuist jouw blog ontdekt! Wat een leuke activiteit, nog nooit gedaan of er uberhaupt opgekomen. Nu zijn mijn kinderen al wat ouder dus dit zal niet meer gebeuren hier maar zal het wel als tip meegeven aan andere ouders

 3. Via het zoeken naar het boek ‘de leukste speelversjes en knierijmpjes’ ben ik op deze site uitgekomen en vervolgens bij dit blog. Mijn dochter is nu 10 maanden, dus zo’n kriebelkist ga ik zeker maken. Ik vind het een super leuk idee!
  Bedankt voor het delen ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.